Terroristische aanslagen wereldwijd tussen 1970 en 2011

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ACHTERGROND, DATA - De Global Terrorism Database geeft een goede indruk van het verloop van de terroristische aanslagen in de laatste 40 jaar. Het jaar 2012 is nog niet verwerkt in de database. Maar het beeld tot en met 2011 is opvallend.
De piek lag rond 1992/1993. Daarna een lange daling tot 2004. Vanaf die periode een stevige stijging. Grootste deel van die stijging is toe te schrijven aan Afghanistan (South Asia) en Irak. Zie daarvoor deze interactieve versie (gaat maar tot 2007).
terroristische_aanslagen_1970_2011_475

Overigens ontbreekt 1993 in de data. Het schijnt dat een computerstoring ooit alle bestanden uit dat jaar onbruikbaar heeft gemaakt. Een benadering van de aantallen (4950) vind je in de toelichting bij de download.

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de aanslagen geeft een iets ander beeld.
ter_slacht_1970_2011_475

Reacties (6)

#1 mbmb

Ik vraag me dan altijd af wat trrsm is. De site geeft daar antwoord op.

‘Incidents were collected according to the following definition of terrorism: “the threatened or actual use of illegal force and violence by a non-state actor to attain a political, economic, religious, or social goal through fear, coercion, or intimidation.’

Staatsterrorisme is geen terrorisme, blijkbaar. Kan, als je het zo definieert.
En als ik (ik ben geen staat, noch een politicus) roep dat alle Marokkaanse probleemjongeren een knieschot verdienen. Ben ik dan terrorist?

Ook vraag ik me af hoe compleet de data zijn. Ik heb daar geen idee van. Afghaans verzet tegen de Russen: roept u maar. Zou nu zeker terrorisme zijn. Toen ook? en hebben we een compleet beeld van het aantal Russen dat het loodje legde?

  • Volgende discussie
#2 Steeph

Data verzamelen voor dit soort dingen blijft natuurlijk altijd een uitdaging.
Los daarvan, het wordt in dit geval verzameld door de Amerikanen. En die tonen hiermee eigenlijk wel aan dat hun ‘war on terrorism’ niet het gewenste effect heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 objectief

@1:
Ook hier pro VS censuur.
‘Beste reacties’ betekent kennelijk pro VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Aesir

“Los daarvan, het wordt in dit geval verzameld door de Amerikanen. En die tonen hiermee eigenlijk wel aan dat hun ‘war on terrorism’ niet het gewenste effect heeft.”

Inderdaad: inval Irak in 2003, dan een korte periode van lag voor in 2004 in het Midden-Oosten (en toevallig over de hele wereld?) een explosie (lol) van het aantal aanslagen plaatsvindt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 objectief

@2:

Gaat toch uitstekend ?
Er is de Patriot Act, Irak is bezet, Afghanistan gaat wat slechter, maar kon nog veel slechter, olie wordt weer in dollars betaald.
Lees eens wat van Karin Kwiatskovski.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Emile M

Ik kan nergens vinden wat hun definitie van terrorisme is. Vielen de – met Amerikaans geld gesteunde – aanvallen door mujaheddin op Najibulah-aanhangers en Russen daar ook onder?

  • Vorige discussie