Aandelen voor Obama

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Krioelende beursvloer (Foto: Flickr/bbcworldservice)

Handel is handel. Of het nu virtueel is of niet. Ook in politiek kun je handelen natuurlijk. In Nederland kennen we BinnenhofSX (gratis) en PAM (betalen), in Amerika is er een veelvoud aan politieke aandelenmarkten. Een gerenommeerde en vaak geciteerde markt is Intrade, waar je overigens wel echt geld instopt. Naast veel opiniepeiling en een beetje fingerspitzengefühl is het ook aardig om de markten in de gaten te houden. Wie wordt volgens de (ver)kopers op Intrade de nieuwe president?

Niet verassend: ook zij tippen Obama. En niet zo zuinig ook: het aandeel ‘Obama wint’ staat op 84.0, wat correspondeert met een geschatte kans die even zo groot is. Behalve op de presidentsverkiezingen kun je ook handelen in aandelen in specifieke races voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Je kunt ook per staat handelen in de verwachte uitkomst. Dat is een interessante markt, omdat het in de VS natuurlijk gaat om de kiesmannen die per staat – winner takes all – worden toegewezen. Ik heb er maar even een grafiekje van gemaakt:Hierboven zie je de verdeling van de kiesmannen aan de hand van de markt op Intrade. Meest rechts zie je in rood en blauw eigenlijk het absolute minimum dat Obama en McCain zouden moeten kunnen halen. Dit zijn de staten waar een van de kandidaten een kans van 90% of meer wordt toegedicht om te winnen. Meest links zie je de verdeling als je de cijfers op Intrade als verkiezingsuitslagen zou beschouwen. Ook op deze manier lijkt Obama fors te gaan winnen. Als je de lat iets lager legt – dus als de markt Obama 80% of meer kans geeft een staat te winnen, dan haalt hij met gemak de kiesdrempel van 270 kiesmannen. Als je streng wilt blijven en de lat op 90% legt, dan is het vrij ondenkbaar dat Obama van de 220 kiesmannen die dan onbeslist zijn er minder dan een kwart zou weten te winnen.

Maar ja, het blijft een aandelenmarkt natuurlijk. En we weten allemaal hoeveel waarde we daar aan moeten hechten.

Reacties (3)

#1 Peter

Zoals ik ook al reageerde bij “Oneerlijke concurrentie of wisdom of crowds?” van gisteren:
Nu nog een analyse die aangeeft of de mensen die hebben gespeculeerd op de politieke markt, ook waar voor hun geld hebben gekregen.
Wat zal een aandeeltje van 100 dollar over vier jaar waard zijn?

  • Volgende discussie
#2 JanJaap Hazelip

Da’s lachen om juist op dit moment over aandelen te beginnen. De betrouwbaarheid daarvan kennen we inmiddels allemaal. Ik denk overigens ook dat Obama gewoon gaat winnen, aandelen of geen aandelen Intrade.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 lenen nl

Klopt als een bus. Obama wint. Maar niet alleen met de presidentiele verkiezingen ook bij ons met de tweedekamer verkiezingen fungeert de virtuele verkiezingsbeurs als een goedegraadmeter voor wie er gaat winnen.

  • Vorige discussie