1. 4

  Begrijp ik het nu goed dat hij ’s nachts om de 5 minuten wakker wordt gemaakt?

  Ik ben benieuwd hoe dat staat t.o.v. mensenrechten.

  @3: right. Volgens mij wordt hij daarvan beschuldigd, en is hij nog niet veroordeeld.

 2. 5

  @4
  Als hij wordt veroordeeld hoeft hij ook niet meer daar te zitten, kan hij naar een militaire gevangenis ipv militair HvB.
  Zal net als in Nederland vaak minder restrictief zijn dan een HvB. Dus zo vreemd is dat toch niet, zeker aangezien het gaat om zeer gevoelige informatie.

 3. 6

  Ik snap nooit hoe hierarchie-technisch dit soort dingen kunnen gebeuren in een ‘vrij land’.

  Er moet toch ergens een keer iemand met genoeg verantwoordelijkheid hebben geroepen “ik vind dit niet zo’n goed idee”.

  Of werkt trickle down daarbij ook niet?

 4. 10

  Schrijnend is vooral dat dit nu reeds een maand of vijf duurt… Traineren om het intimideren… – niet om staatsgeheimen te ontfutselen of om soldaten in Irak beter te dekken ofzo – maar om de klokkeluider te intimideren en om andere klokkeluiders af te schrikken.

  Dit is een regime wat max. een a twee weken zou moeten duren. Dit is een regime dat zou moeten worden toegepast op verdachten waarvan de schuld eigenlijk al wel vaststaat, in afwachting van veroordeling, waar het gaat om misdaden tegen andere personen.

  Het wordt hier toegepast op een klokkeluider – die zaak is moeilijk rond te krijgen – en daar wordt intimiderend misbruik van gemaakt.

  Het gaat niet om het principe ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’: het gaat om de tijdsduur waarover regime, proces etc. etc. gerekt worden: om traineren om het intimideren.

 5. 11

  “Begrijp ik het nu goed dat hij ’s nachts om de 5 minuten wakker wordt gemaakt?”

  Alleen als hij zijn deken over zijn hoofd trekt of zich oprolt naar de muur. Men wil zijn gezicht kunnen zien om zeker te weten dat hij zich niets aandoet.

  In plaats dat ze hem gewoon een e-reader geven en een spelcomputer. Maar de bedoeling is blijkbaar om hem psychologisch te ‘breken’

  Hij mag ook geen gymnastieke oefeningen doen in zijn cel. Hij mag wel lezen, maar elke vijf minuten wordt hij lastiggevallen (“Private Manning! Alles okee?”; “Sir, yes, sir!”) en als hij wil douchen (15 minuten max) moet hij dat ’s ochtends doen in zijn ‘correspondence time’.

  Het doet sterk denken aan “De Schaakspeler” van Friedrich Dürrenmatt. Daarin wordt de hoofdpersoon gemarteld door hem in een luxueuze kamer op te sluiten, maar zonder dat hij iets te doen heeft.

 6. 12

  Een schande..maar wat ik dan weer niet begrijp is dat u en ik kunnen zien wat voor een schande het is?

  De beschavingsmeetlat is voor mij hoe dissidenten worden “behandeld”.

 7. 13

  Vriend Verhagen moet wat mij betreft maar eens aan de Amerikaanse ambassadeur vragen of dit nou echt wel zo moet / melden dat we het in Nederland echt wel een beetje cru vinden.

 8. 14

  @8
  Is me wel bekend hoor, hij wordt toch ook nog steeds gewoon als verdachte aangeduid, niet als veroordeelde.
  Dat houdt verder toch niet in dat bij een zware beschuldiging als deze, gekoppeld met kennelijke vrees voor zelfmoordpogingen, dat hij continu in de gaten gehouden wordt en wordt afgeschermd van buiten.
  Ik geef toe, mogelijk kunnen ze ook een camera in z’n cel hangen, of een kleine hartmonitor ofzo, ipv hem wakker te maken als hij niet (goed) zichtbaar is voor de cipiers, maar verder zie ik de problemen niet zo.

 9. 15

  Hans: Hij mag ook geen gymnastieke oefeningen doen in zijn cel.

  Dat las ik ook. Hij mag dus zelfs geen simpele oefeningen doen zoals wat opdrukken of kniebuigingen. Ik vraag me werkelijk af hoe ze dat rechtvaardigen. Het kan m.i. alleen tot doel hebben hem te verzwakken.

 10. 17

  Dat bureaucratische systeemdenken gaat de VS nog eens helemaal kapotmaken. Als je met je kop tegen de muur aan gaat beuken kun je jezelf binnen een aantal seconden flink verwonden. En ja, d’r zijn gevangenen die dat gedaan hebben nadat ze letterlijk knettergek werden van 4 maanden volkomen isolatie.

 11. 18

  Cracker: “Is me wel bekend hoor, hij wordt toch ook nog steeds gewoon als verdachte aangeduid, niet als veroordeelde.”

  Vind je het niet een beetje vreemd dan, om een onschuldig man vijf maanden lang onder zo’n regime in eenzame opsluiting te houden; zonder enige vrijheid, zonder enige privacy?

  “Onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, betekent ook dat hij tot zijn veroordeling als onschuldige moet worden beschouwd. Hem in de gevangenis houden kan dan alleen dienen ter dienste van het onderzoek/ om te voorkomen dat hij de benen neemt. Maar dat laatste kun je met paspoortinname en een enkelbandje ook redelijk in de gaten houden.

  Bovendien: zelf als hij dat materiaal gelekt heeft, is het niet zo dat hij spionage gepleegd heeft. Het is vooral erg lastig voor de Amerikaanse overheid, en onverantwoordelijk (want Manning weet niet precies wat er in die documenten staat en hoe zorgvuldig het verder verwerkt zal worden). Maar om daar nu iemand als staatsgevaarlijke landverrader voor te behandelen, lijkt me wat overdreven.

  Een half jaar militaire gevangenis + oneervol ontslag lijkt me, gezien de aard van het vergrijp, op zijn plaats.

 12. 20

  @Hans Landa; De aard van het materiaal is natuurlijk niet helemaal niks, hier en daar. En er zijn in de VS wel mensen tegen de muur gezet voor het lekken van staatsgeheimen, hoor.

 13. 21

  Volgens mij zijn de geheimen van Cablegate niet zo erg geheim – de echte geheime dingen zijn niet voor 3 miljoen mensen toegankelijk. Dus Cablegate kunnen we vergeten. (En is het zeker dat Manning cablegate heeft gelekt?)
  En het lekken van een filmpje van een standrechtelijke executie vanuit een Amerikaanse helikopter van Irakezen, cameramensen, volstrekt willekeurige en dus zeker als onschuldig te herkennen voorbijgangers en kinderen in een busje – wie kan daar nu tegen zijn, dat die waarheid eens aan het licht komt? (Dat is inderdaad niet helemaal niks, maar op een aandere manier dan KJ bedoelde)Zijn laatste zin is in dezen ook een beetje wrang – bekijk het filmpje nog maar eens.

 14. 22

  @about: Kweenie; er is aan het licht gekomen dat de VS heftig bezig zijn om de proliferatie van nucleair materiaal in private handen in de wereld tegen te gaan – dat vind ik een goed, zij het levensgevaarlijk ding. En ik weet niet of jij Mugabe graag ziet vertrekken maar ik wel. Dat zijn zo wat van die dingetjes die de laatste twee dagen naar buiten zijn gekomen en waarvan ik het ontzettend jammer zou vinden als dat nu mis zou lopen. Al was het alleen maar om de vele duizenden mensen die nu potentieel gevaar lopen.

  Tegenover de oorlogen in Irak en de diplomatieke wapendeals van de VS, hoe abject ook, staan ook deze dingen.

 15. 24

  @KJ; het lekken van staatsgeheimen aan de vijand, ja. Maar dan ging het niet om wat ambtenaren vinden van Berlusconi of JP Balkenende, maar om werkelijke staatsgeheimen.