Rusland heeft na korte tijd besloten de gastoevoer naar de Oekraïne weer op te voeren. Dit nadat West-Europa, geconfronteerd met een verminderde gasdruk, niet Oekraïne onder druk zette maar Rusland. De Duitse minister van buitenlandse zaken vroeg zich openlijk af of Rusland wel zo’n betrouwbare partner is voor gasleverantie en Duitsland is de grootste afnemer van Russisch gas.
Hiermee heeft Poetin gegokt en voorlopig verloren, want het risico dat Duitsland zijn gas ergens anders gaat zoeken wil hij niet lopen.
Of de prijsverhoging voor de Oekraïne onredelijk was is nog maar de vraag. Er zou vanaf gisteren een marktconforme prijs betaald moeten worden. Ook bijvoorbeeld Duitsland betaalt dit voor gas. Maar het is toch op zijn minst toevallig te noemen wat deze afvallige republiek moet gaan betalen ten opzichte van de zich wat vriendelijker tegen Rusland opstellende staten:
Oekraïne: $133-$139 per duizend kuub.
Wit-Rusland: $27
Letland, Estland, Litouwen, Armenië en Georgië: $64
Gemiddeld betaalt de EU ongeveer 139 dollar. (bron).
Het lijkt dus wel duidelijk dat de Oekraïne wordt gestraft voor het geflirt met de EU en de NAVO. Hoewel… Estland, Letland en Litouwen zitten ook al bij de Unie en hebben zich in het verleden ook niet al te pro-Russisch gedragen.
En oh ja, ik betaal bijna 400 euro per 1000 kuub. Wat heb ik Poetin misdaan?
Reacties (6)
@Spuyt: je bestaat, dat is al genoeg ;)
Trouwens een mooi nieuw target voor een terroristische aanslag. Kilometers en kilometers aan pijpleidinkjes door onherbergzame gebieden maar vitaal voor de westerse economieen.
Belangrijk, maar niet vitaal. Daar komt bij dat de Oekraïne volgens mij geen grote moslimgemeenschap heeft.
Dat het land geen grote moslimgemeenschap heeft doet er natuurlijk niet toe. Daarnaast is Oekraine niethet enige land waar pijpleidingen doorheen lopen op weg van Rusland naar West-Europa. Waarom niet vitaal? Wat gebeurt er met onze economieen als er zeg 5% minder energie is? (Ik heb het nu over zowel olie als gasaanvoer.)
De komende tijd kunnen landen als Nederland en Noorwegen compenseren. Genoeg tijd om een andere gasleverancier te vinden, dunkt me.
Er zijn niet zo superveel gasleveranciers, dat is het probleem. Dan zou je moeten overstappen op olie oid.
Waarschijnlijk eerder een angststrategie dan een politieke spierballenshow. Rusland is immers behoorlijk afhankelijk van zijn natuurlijke rijkdommen om de economie op peil te houden. Na het weer in staathanden krijgen van de olie zijn nu de leidingen door de buurlanden naar europa aan de beurt…
Als de leidingen in de handen van de buurlanden komen kunnen ze immers “tol” gaan heffen en heeft rusland dit te slikken. Zijn er contracten of zijn de leidingen in russische handen dan ligt het weer iets anders.
P.s. heeft iemand het adres van Beltransgaz. Ik wil wel overstappen.