Een nieuw proefballonnetje van de SP: Nederlanders moeten de regering kunnen dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. In het voorstel moeten er een miljoen handtekeningen worden verzameld, waarna de regering verplicht een referendum moet uitschrijven. De uitslag is bindend.
Prima plan! Een regering krijgt een mandaat van 4 jaar, maar ik vind dat een noodstop mogelijk moet zijn. Zeker met die bak ellende die nu aan de macht is…
Reacties (7)
Ik ben tegen.
Als dus 1 op de 16 mensen tegen de regering is moet de boel maar vallen?
Krijgen we straks om de 3 maanden zeker verkiezingen.
Een regering kies je voor 4 jaar.
Had je maar moeten lezen waarop je stemde.
Een miljoen handtekeningen heb je zo maar niet bij elkaar! Het gaat niet om één op de 16, maar om één om op de acht, ongeveer. En daarna moet een meerderheid van de Nederlandse bevolking het er nog mee eens zijn.
Een regering koos je voor 4 jaar. Vroeger hadden we geen inzicht of wat ze deden goed of fout was, nu wel.
Je moet dus aan de noodrem kunnen trekken.
Bijvoorbeeld, wat als een regering zich niet aan de beloftes en programma’s houdt? Moeten we dan maar 4 jaar afwachten totdat alles de soep in draait?
>Nederlanders moeten de regering kunnen dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven
Ja, laten we hen t recht geven de regering omver te werpen, en als t even meezit de communistische heilstaat te verkrijgen. Hoop toch van niet.
>met die bak ellende die nu aan de macht is..
Sorry hoor, maar Balkenende is gewoon democratisch gekozen en CDA/VVD/D66 hebben een meerderheid in de kamer. In de media en bij de vakbond hoor je vaak alleen maar andere geluiden, maar de realiteit is anders.
De SP komt toch niet aan de macht. Daar zijn ze te klein voor.
En zou je het niet prettig vinden dat als een partij onverwacht de socialistische heilstaat wil implementeren je daar een stokje voor kan steken?
Bakellende is aan de macht gekomen doordat mensen het alternatief niet zagen zitten (LPF), en omdat links PR technisch (onterecht) in het verdomhoekje zat.
De verkiezingsprogramma’s waar ze mee zijn verkozen worden niet gevolgd en de top stapelt de ene blunder bovenop de andere (corruptie, uitverkoop burgerlijke vrijheden enz.)
Ik zie wel iets in het idee, maar de vraag is of het uiteindelijk een machtsmiddel is dat goed gebruikt wordt. Politicologen in de zaal?
Als er op die manier verandering kan plaats hebben, is het toch terecht? Wat ik me afvraag is of het wel enkel als noodstop mag worden gezien, zou het niet veel beter zijn een continue opvolging? Waarschijnlijk onhaalbaar maar stel dat iedereen zijn handtekening kon gaan zetten bij bepaalde zaken in het parlement, waar van je vind dat het ondersteund moet worden. Niet zomaar over de computer vanuit je luie stoel, of aan de deur met een petitie, maar echt iets moest doen om je mening uit te dragen. Niet een maal in de 4 jaar verplicht, maar uit vrije wil, wanneer je vind dat een bepaald punt extra aandacht nodig heeft. Op die manier blijft zowel de politiek als de burger betrokken bij het opgroeiend Nederland. Een soort aandelen markt, zonder financiele verdiensten.
Dat is niet haalbaar, dan behandelt de politiek alleen nog maar dingen als vreemdelingenpolitiek en de brandstofprijzen. Ook niet populaire dingen moeten worden afgehandeld.