Vandaag heeft de Advocaat Generaal van het Europees Hof van Justitie een advies uitgebracht over de zaak Marks & Spencer tegen de Britse belastingdienst. Inzet van het conflict is of Marks & Spencer verliezen geleden in andere Europese lidstaten af kan trekken van de Britse belasting.
Groot Brittannië zegt, net als Nederland, dat dat niet mag.
Maar daar is de Advocaat Generaal het niet mee eens. Volgens hem geeft dat bedrijven die alleen binnen Groot Brittannië opereren een concurrentievoordeel en belemmert het het vrije verkeer van goederen en personen.
Dit advies is niet bindend, maar meestal wordt het overgenomen.
Wat betekent dit voor de diverse Europese landen? Geschat wordt dat het de Engelse overheid zo’n 20 miljard pond gaat kosten, ongeveer 29 miljard euro. Voor Duitsland zou dat wel eens 50 miljard kunnen worden. En Nederland? Hier zijn geen cijfers bekend, maar als je om je heen kijkt naar de winsten (of liever: verliezen) die grote Nederlandse multinationals de afgelopen jaren hebben neergezet, mag je het ergste vrezen.
Hoeveel gaan we dit keer bezuinigen op onderwijs, D66?
Bron: Het Financiëele Dagblad
Reacties (3)
Ik heb altijd al de pest aan multi-nationals gehad ;-)
Ik denk dat dit er niet in zit. Als je in engeland die verliezen mag aftrekken, dan worden eeen hoop bedrijven die in land X en in engeland opereren, gewoon engels om verliezen in land X te kunnen afdekken.
Volgens mij is er met KPN ook een keer een akkefietje geweest, dat ze kosten van de mobiele tak in duitsland, in nederland wilden aftrekken vd belasting, maar dat weet ik nu niet precies.
Het bedrijf moet uiteraard Brits zijn. Een andere voorwaarde is dat het bedrijf niet al eerst belastingvoordeel in het andere land heeft opgedaan. Dat zou van twee walletjes eten zijn.
Maar het is wel 90% zeker dat het advies wordt overgenomen.