Heel kort samengevat betekent 2011 volgens bovenstaande presentatie meer aandacht voor het milieu en onze impact daarop (yay!) en minder privacy (boe!) omdat mobiel internet meer en meer deel wordt van het dagelijks leven terwijl allerlei apps zijn die u graag bespioneren.
Hoewel de gehele presentatie de moeite waard is, wil ik 1 slide in het bijzonder onder de aandacht brengen. Trendnummer 30, slide 44 voorspelt het uitlenen van e-books door bibliotheken en met name amazon.com. Als Amazon dat gaat doen dan zullen bibliotheken wel moeten. Bedreigd als ze worden door het gebrek aan cultuurbeleid van Bruin I en de kortingen op het gemeentefonds – waaruit 90% van de subsidies voor bibliotheken afkomstig zijn – kunnen ze niet op de oude voet door blijven gaan wanneer een mediareus als Amazon hun directe concurrent wordt. Daarom is de uitleen van e-readers of tablets en e-books wellicht hét antwoord op de aanstaande bezuinigingen en de bijbehorende sluiting van mogelijk 1 op de 3 openbare bibliotheken.
Voordat het zover is dat u volop boeken kunt lenen via het web is er echter nog een hoop werk aan de winkel. E-books passen dusdanig slecht binnen de gestaalde kaders dat ze niet onder het leenrecht vallen. Treuriger nog is dat bibliotheken moeten onderhandelen met de vertegenwoordigers van de rechthebbenden en niet rechtstreeks met de wetgever – waar blijft de partij die dit aankaart?
Daardoor komt het er in Nederland op neer dat Timmetje Kuik met zijn BREIN mag bepalen of een e-book al dan niet is uitgeleend of uitverkocht. God verhoede dat je digitale bestanden zomaar ongelimiteerd beschikbaar stelt nietwaar? Voor je het weet loods je daarmee de bibliotheken door de bezuinigingen, dat moeten we niet willen met z’n allen.
Reacties (21)
Mijn moeder werkt bij een bieb (die 40% gekort gaat worden) en laat ik kort zijn: met de ‘ondernemingsgeest’ die daar hangt gaat dit nevernooit gebeuren. Die sterven gewoon uit… net als dinosauriers.
E-readers uitlenen door bibliotheken… Ik denk dat Petra de kosten en baten( moneywise) volstrekt uit het oog verloren is.. luchtfietserij dus
Dat weet ik niet, er zijn al bibliotheken die het bij wijze van proef doen en e-readers worden rap goedkoper. De grootste uitdaging ligt volgens mij eerder aan de kant van de regelgeving dan dat het een centenkwestie is.
interessant overzicht die 100 things
dat ze d’r mee experimenteren wil nog niet zeggen dat het ook rendabel is.. wat kost het ook al weer bij om bij de bieb een boekkie te lenen? 30 centjes? En de kostprijs van een boek ( als dat de enige variabele is) is maar twee tientjes.. ga d’r maar aanstaan met je tekorten..
maar goed, die 100 things to watch zijn best aardig :-) * gaat ergens anders zuur doen *
Ach kosten baten…
Een boek uit een andere of centrale bibliotheek laten overkomen kost circa 4 euro voor een lid. Interne kosten (transport, evt aanschaffen boek centraal als het er niet is, overhead) kost gemiddeld 20 euro.
Dus wat dat betreft krijg je ze vast wel zo gek… alles in het kader van educatie van het volk!
Drachten heeft in 2008 als crisismaatregel onder andere 1.5 miljoen vrijgemaakt voor startersleningen. Zo’n lening kent de eerste drie jaar amper een opslag bovenop het rentetarief van de BNG en wordt in de regel dan ook binnen die tijd afgelost omdat het zeg maar de slagroom op de hypotheek is.
Met een veel kleinere reservering van de gemeente zou je via een abonnement op de bieb of eventueel een deal met een provider (aanbesteden maar) heel wat twitterjunkies erbij kunnen krijgen. ;)
Amazon moet opschieten willen ze niet door de bieb kapot worden gemaakt:
http://www.bibliotheek-utrecht.nl/nl/home/Collecties/e-books-en-audio-books
@8,
Eh… sorry maar ik snap het niet. Voor nog geen 2 tientjes per maand heb je een internetabonnement. Een abonnement bij de bieb is nog goedkoper.
De maatschappelijke verheffing van het volk is voltooid. Daarmee is de bieb verworden tot een linkse hobby.
@10 Ik reageerde op sikbock die stelde dat ik de kosten en baten uit het oog verloren was.
@11,
Ligt eraan wie je het vraagt, mijn moeder die in de bieb werkt is nog steeds van mening dat ze het volk aan het verheffen is ;-)
@13. Je moet niet de gek steken met je moeder, die kan daar ook niets aan doen.
Boeken zijn gewoon uit. Je heb games om op regenachtige vakantiedagen te doen. Je kunt je geest prikkelen met stukken zeer specifieke actuele informatie op internet. Je kan de krant lezen in de bistro met een bakje koffie. Kortom: overbodige luxe uit het verleden.
@14,
Nee inderdaad ;-)
Iets serieuzer dan: Wat ik bedoel is dat er een heleboel mensen zijn, en volgens mij hoort de auteur van dit stukje daar ook bij, die het beste met de medemens voor hebben.
Helaas, en dat zeg ik ook omdat ik graag ook zo zou zijn, is dat meestal niet gegrond op al teveel realiteitszin.
De bieb is typisch een instantie vol met boven genoemde type mens, en laat zich dan ook volop piepelen/misbruiken door mensen die wat meer aan zichzelf denken.
Commerciele jongens bewijzen dat je met wat bibliotheken doen ook best geld kan verdienen. Doe het dan meer op die manier (ok, iig. dat je kiet draait). Misschien bereik je je doelen niet helemaal op de manier waarop ze ooit bedoelt zijn, maar je bereikt er uiteindelijk wel veel meer mensen mee (omdat je niet ten onder gaat omdat de overheid op een gegeven moment geen subsidie meer geeft).
Het gaat om mentaliteit, want bibliotheken volgens mij helemaal niet ten dode opgeschreven. Om dat te veranderen heb je geen e-books nodig.
Wat ook meespeelt is dat mensen (wil niet generaliseren maar zeker mensen die sowieso boeken lezen) tegenwoordig rijker zijn en ook gewoon meer boeken kopen ipv lenen.
Boekenverkoop loopt al jaren naar onderen. Iedereen is rijker geworden, en vergelijking met 30 jaar geleden, behalve de minima die relatief armer zijn geworden (geen inflatie-aanpassingen).
@17,
Redelijk OT: Ja dat impliceert het eerste deel van je zin al anders zouden het geen minima zijn… kip-ei redenatie
@18.
Nee, want het betekent dat je als uitkeringstrekker 30 jaar geleden meer koopkracht had dan hedentendage. Grafiekjes van Marcel van Dam in de onrendabelen.
Blijkbaar heb je tegenwoordig dan minder modig om rond te komen dan vroeger, want die gratis bibliotheekabonementen komen niet terug in die statestieken :-P
Gratis biebabb? Je betaalt als volwassene nog rond de 30 euro. (wellicht dat er nog gemeentes zijn die het voor een prikkie doen)
Wat wel opvalt als je de krant leest in de bieb, zitten er gezellige zwervers om je heen. Slapend, boerend, hangend.