Quote du Jour | Bedrog en deconfiture

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “If there’s been a consistent narrative to this year and every other in this decade, it’s that most of us have been so easily bamboozled.”

(Frank Rich, columnist van The New York Times)

GrievingPrecies, bamboozled – beetgenomen –, dat is het woord. Het was niet nine-eleven en de daaropvolgende islam-obsessie die het belangrijkste was in het afgelopen decennium. Nee, als er één ontwikkeling zich werkelijk wereldwijd heeft voorgedaan dan was het ’t bedrog door en vervolgens, meer to the point, het door de mand vallen van elites. Van Japan (waar de LDP voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit de macht gestemd werd) tot Iran tot Europa en Amerika – overal beleven we de publieke deconfiture van diverse traditionele elites, die er overigens alles aan doen om hun bevoorrechte posities vast te houden.

In Nederland bleek aan het begin van het decennium dat het volk in het geheel geen ontzag meer koesterde voor ´de politiek’, maar de mannen van het geld stonden nog wel in hoog aanzien. Toen begon de eerste afgang – Ahold. Herinnert u zich de term ‘side letters’ nog? Volgende grote klapper: ABN AMRO. Om het decennium af te ronden met een ander alfabetsoepje: DSB. En in de nasleep van deze affaire is ook nog eens het aanzien van andere banken (ook huizenhoge tarieven), de minister van financiën en de president van de Nederlandsche Bank beschadigd.

Het gaat niet alleen om aanzien. Het gaat gewoon om geld. Allerlei mensen, vaak best slim of gezegend met een dosis gezond verstand, hebben geloof gehecht aan fantastische verhalen en bijvoorbeeld grote verliezen geleden op hun aandelenbezit. Of geld voor zelfs maar een half procentje meer was gestald in IJsland of bij Dirk Scheringa, om vervolgens in onzekerheid te zitten of ze er ooit nog iets van terug zien.

Het gaat niet alleen om geld, het gaat ook om oorlog en mensenlevens. Een ander groot bedrog dat door de mand viel: massavernietigingswapens in Irak. Aanvankelijk waren best veel mensen voor deze oorlog, zelfs redelijke, progressieve. Herinnert u zich bijvoorbeeld de naam Mient Jan Faber (ooit voorop gelopen in protestmarsen tegen kruisraketten)?

Wat doet het voortdurende door de mand vallen van elites met ons? Eén Nederlands verschijnsel wat wellicht in dit licht te verklaren valt: het toenemende aanzien van de nationale ombudsman, die vertegenwoordiger aller beetgenomen burgers.

En een voorspelling voor het nieuwe jaar: Obama mag dan een deugdzaam mens zijn, af en toe iets voor elkaar krijgen dat niet gering is, zoals ziektekostenverzekering voor bijna het hele volk, toch zal hem dat niet baten. In het nieuwe jaar zal hij een publicitaire emmer stront over zich heen krijgen. Gewoon, omdat hij nu ook elite is, als president van Amerika helemaal.

Reacties (16)

#1 Bert Brussen

“waar de LDP voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit de macht gestemd werd”

Wat is de LPD?

  • Volgende discussie
#2 KJ

Dit hangt een beetje samen met die waanlink van laatst: instituties verliezen gezag. Ik weet het niet. Ik denk wel dat onder druk van Reagonomics en Europa dat instituties in Nederland gezag hebben verloren, maar ik zie ook positieve kanten daarvan. Ook denk ik dat de deconfiture van de macht op andere plekken in de wereld niet per se samenhangt met hoe dat hier aan het gebeuren is. Want (en dat is volgens mij het belangrijkste argument) wij hebben natuurlijk eigenlijk al geen leiderschap meer gehad sinds de moord op Pim.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

@Bert; LDP

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bert Brussen

Correctie: wat is de LDP?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJ

Liberal Democratic Party. Japan. Google it. They say it works.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 keest
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 HansR

Iedereen is belazerd.
Wat is daar gek aan?

Iedereen wordt continu belazerd. Het hele spel van internationale politiek, van geld verdienen, van groot zijn berust op het belazeren van burgers.

Het nieuwe is misschien het plotselinge bewustwordingsproces. Iedereen lijkt zich te realiseren dat ze worden belazerd door iedereen.

Maar het probleem zit hem nog altijd in de publiciteitsmachine(s). De macht publiceert zonder dat er direct commentaar mogelijk is. Op de plek van publicatie is dus ontkrachting van flauwekul niet mogelijk. Macht beschermt haar eigen uitingen en publicaties. En iedereen die geen zin heeft om altijd maar te reageren en uiteindelijk denkt: het zal wel, ik ben moe, die is uiteindelijk de eeuwige soldaat, de eeuwige loser en de eeuwige stommeling.

Oh, en BB weet echt wel wat die LDP is hoor. Hij belazert je. Stommelingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 KJ

En de burger dan ? Die net even door rood rijdt ? Die een paar dingetjes vergeet op zijn belasting-formulier ? Die het stiekem met de buurvrouw doet ? Die pennen meeneemt van zijn werk ? Die weg moet als het zijn tijd is om een rondje te betalen ? Die twee tassen het vliegtuig insmokkelt als handbagage ? Die even een bepaald berichtje mondeling niet doorgeeft als het hem zo uitkomt ? Die in de tijd van zijn baas zit te browsen op het internet ? Belazert die niet de kluit ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ernest

Ik kijk van het bedrog niet op, maar wel kijk ik ervan op dat zovelen zich makkelijk voor de mal hebben laten houden. Je hoeft echt geen complotdenker te zijn om te weten dat wat een politicus zegt niet altijd waar is, maar alleen dient om zijn plan erdoor te krijgen. En helemaal vreemd is het vertrouwen dat de zakenwereld schijnt te moeten genieten, die nu greep op de publieke sector heeft gekregen. Politici zijn voor een groot deel naief of dom, maar het effect is wel hetzelfde: het beeld dat het publiek voorgeschoteld krijgt, klopt niet met de werkelijkheid. Het lijkt erop dat de publieke instituties er alleen nog voor zijn, om de markt te faciliteren, zodat een stel handige jongens (neem bijvoorbeeld de thuiszorg) snel binnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Stickmeister

Voor het bedrog van de financiële wereld kun je in grote lijnen de DNB wel verantwoordelijk stellen (vooral Wellink).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 HansR

@Stickmeister
Je denkt veel te lokaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 HansR

@KJ
Zou John Nash dan toch gelijk hebben gehad?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Stickmeister

@11

Nee dat valt mee en eigenlijk bedoel ik met name Nout Wellink.

voorzitter geweest en nu lid van de Bis:
http://www.bis.org/

Verder is Wellink lid van de erg invloedrijke Trilaterale Commissie: door David Rockefeller van de Chase Manhattan Bank (thans JP Morgan Chase) opgerichte belangengroep waarin de mondiale bankierslobby samen met andere leden van de ‘elite of finance and industry’ bouwt aan een nieuwe wereldorde.

Er zijn nog wat dingetjes, maar Wellink is een grote spin in het financïele web.
De DNB wist al in 1996/07 van de gevaren die bij de handel van o.a. derivaten op de loer lagen. Wellink heeft niets gedaan en heeft een andere agenda uitgevoerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Anton

Ik mis climategate in het rijtje voorbeelden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hanenwurger

climategate is van een andere orde. Dat gaat over slecht geïnformeerde mensen die nooit buiten komen en hun informatie van GeenStijl en de Telegraaf halen. Die moet je kapotnegeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 koekebakker

@15 ik denk dat we daar niet veel mee opschieten. Waarom zijn ze zo slecht geïnformeerd?

Wat Obama betreft: volgend jaar zal niet anders zijn dan dit jaar, kwa hoeveelheid shit die hij over zich heen krijgt, maar het gaat wel spannend worden: houden de Democraten de meerderheid in het Congres? Zo nee, dan gaat de shit echt beginnen.

En tenslotte, over Frank Rich, lees Bob Somberby (Daily Howler) http://www.dailyhowler.com/dh122109.shtml (eerste onderdeel)

  • Vorige discussie