Vrij Nederland filterde uit het interview met minister Guusje ter Horst twee weken geleden een hartekreet: ‘Elite, kom in opstand!’. Mooie tactiek van het opinieblad: eerst Ter Horst naar voren schuiven met de kordate uitspraak en dan twee weken later weer die uitspraak op de cover, maar dan met een vraagteken: ‘Opstand van de elite?’ Resultaat: reactierondje ‘mensen die zich wel eens uitlaten over de stand van het land’ (zo staat het letterlijk in de intro). Tadaa: Freek de Jonge, Wim de Bie, H.J.A. Hofland, Maarten van Rossem… lees ik hier soms een Snoecks almanak uit 1988?
Het gewraakte fragment van het oorspronkelijke interview met minister Ter Horst in Vrij Nederland van 4 juli: ‘Waar ik op dit moment naar snak is dat de intellectuele elite van Nederland in opstand komt. Dat er een tegenbeweging op gang komt van mensen die zeggen: we hebben genoeg van de vergroving, de samenleving die extreem-rechts propageert is niet het Nederland waarin wij willen leven. Hun stem hoor ik te weinig.’
Wat doet Vrij Nederland twee weken later? Ze laat stemmen horen. Wim de Bie. Freek de Jonge. Ja, zij bedrijven humor, zijn schrijvers en kunstenaars. H.J.A. Hofland, absoluut een van de grootste vaderlandse journalisten van de vorige (en deze) eeuw. De tachtig gepasseerd en ook als senior een toonbeeld van scherpte. Maar moeten zij de komende vijftig jaar nog met dit volk doorbrengen? Hofland heeft vele talenten, maar de honderddertig halen zal ook hem niet lukken. Maarten van Rossem heeft altijd gelijk, maar stond hij te dringen om zijn zegje te doen of vond de redactie hem zo’n plezierige usual suspect?
Twee (Nausicaa Marbe en Marjolijn Februari) van de drie vrouwen die reageren op Ter Horsts ‘opstand’ zijn columnist van de Volkskrant. De derde, Désanne van Brederode, kennen we als columnist van Buitenhof. Van die drie is Februari’s voorstel nog het meest zinvol: ‘Niet oproepen om ergens tegen te zijn, maar juist om ergens voor te zijn’. Vrij Nederland-columnist en veelschrijver Grunberg roept nog iets komisch bedoeld: ‘Laten we ons erbij neerleggen dat Nederland Oostenrijk is zonder Alpen. Niet voor niets gaat de koninklijke familie daar zo gaarne skiën.’ Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad mag het hek sluiten.
Tot ziens in het Theater!
Een antwoord ván de elite? Op de elite? Nee, een antwoord aan Guusje Ter Horst. Allen mochten zij nu even in het vuurtje blazen of er in pissen. Het vuurtje waarvan Vrij Nederland het aanmaakblokje zelf aan Guusje Ter Horst had gegeven. Maar alle mensen die aan het woord komen in deze Vrij Nederland doen in feite niets meer dan een column schrijven die voortborduurt op een maatschappelijke discussie over ‘wat het volk wil en de politiek wil en de ruis die daarover ontstaat’. Doekle Terpstra, hoe sympathiek ook, doet gewoon een verdunde reprise van zijn artikel ‘Stop de verWildering’ uit 2007. Freek de Jonge maakt het helemaal bont door zijn stukje af te sluiten met ‘Tot ziens in het theater!’. Eh, juist.
Te makkelijk, even de rolodesk in komkommertijd openen om de vaste lijnen van de kennissen te bellen. Begin de volgende keer eens met iemand van onder de veertig (iemand anders dan je huiscolumnist Grunberg, dan). De gedachte die Ter Horst verwoordt, is namelijk helemaal niet zo gek of onsympathiek. Alleen ligt het gebrek aan aandacht voor een ander geluid echt niet aan die elite. Die is al wat langer in opstand.
Retourtjes mediapark
Ik herhaal Ter Horst: ‘Hun stem hoor ik te weinig’. Niet vreemd. De pater informaticus blijft voor de (post)babyboomers de grijze uil bij de kranten, de quasi-strenge ondervrager aan de borreltafel van de talkshow en die rechts afgedwaalde columnist. Als een valk bewaakt hij de toorts van de Firma Mening. Wellicht uit angst dat de jeugd aan de deur komt morrelen. Zelden lees, zie of hoor ik een verrassende stem. Aan die stem ligt het niet, mevrouw Ter Horst. Echt niet. Aan de boodschapper, het medium. Redacties houden van hun kalende paters (en nee, daarmee bedoel ik niet perse de eerder genoemde personen uit dit stuk). Uitgezonderd nrc next en de Pers, overigens. Gemiddelde wachttijd voor een Benjamin op de opiniepagina’s? Zolang als God de Grijze het wil, half afgebakken zuurdesem mag voor. Op pagina 2 van Het Parool denk ik altijd dat ik de koffie heb omgestoten en zich zo ongewild een Rorschshach-test vormt, maar nee, het zijn de ondoorgrondelijke wegen van Theodor Holman.
In de so called praatprogramma’s op televisie zijn het altijd dezelfde narrige betweters, is het niet als gastheer, dan als gast. Bij hoge uitzondering ontdekt men na uren redactioneel gegesel: ‘Verrek, ook Joost Zwagerman weet iets!’. Die heeft dan weer een seizoen lang retourtjes naar het mediapark in Hilversum-Noord te declareren. Maar liever beroept men zich op een oudere ponskaart, met een steeds zieliger wordende riedel.
Langzaam maar zeker ontstaat er wel degelijk een elite die daar niets meer mee heeft. Een elite die net een paar jaar klaar is met studeren, mooie dingen maakt, plannen smeedt. Een elite die genoeg heeft van het vermoeiende downward-gelul. Als we nu eens die stem vaker serieus zouden nemen in plaats van het geweeklaag van de zure (post)babyboomers, dan gaat Nederland een glansrijke toekomst tegemoet. Heus.
En over twintig, dertig jaar, worden wij dan weer uitgekotst door een nieuwe generatie met dezelfde beste bedoelingen. Gelukkig maar.
Reacties (41)
Hoera! Thomas van Aalten! Hoera!
Hallo, daar ben ik dan. Belt u maar!
“retourtjes naar het mediapark”? Nee joh, Joost Zwagerman, Jan Mulder, Hugo Borst, Jort Kelder, Maarten van Rossem en al die anderen die wónen gewoon op het mediapark en worden na iedere uitzending weer zorgvuldig in hun flightcase opgeborgen.
Daar zijn ze overigens mee begonnen toen Clairy Polak in de zomer van 2006 drie maanden non-stop Nova moest presenteren.
hmm.. ik verwacht dat die progressieve “nieuwe elite” uit de hoek van geen stijl c.s. opstaat.. slim, scherp, pragmatisch, humor.
Geweldig stuk! Maar wat verwacht je anders van VN?
Twee columnisten die wel goed aan de weg timmeren, vergeet je volgens mij: Bas Heijne en Elsbeth Etty. Die laatste werd ook door ter Horst aangehaald. Maar ja: ze zijn dan wel allebei weer van een grachtengordel-oude-boom ;-)
@5 Geenstijl progressief? haha: das een goeie! En ik denk dat ze het zelf niet waarderen om voor elitair uitgemaakt te worden.
@ Prometeus
Wat versta jij onder progressief dan, dat je daar zo om moet lachen?
En over twintig, dertig jaar, worden wij dan weer uitgekotst door een nieuwe generatie met dezelfde beste bedoelingen. Gelukkig maar.
Er is geen sprake van 20, 30 jaar generaties. Het is een constante verschuiving. Ieder jaar vallen er mensen af bij de ‘elite’ en komen er weer nieuwe bij.
U maakt dezelfde fout als zovele doen om zich maar af te zetten een andere groep. Dat blijkt uit het artikel, maar ook uit de tag: ‘babyboomers’.
Laat ik u vast verklappen: de babyboomers bestaan niet…
Overigens ben ik het echt niet helemaal oneens met uw opmerkingen en zouden er best meer jongeren gehoord mogen worden, maar die behoren voor het overgrote deel (nog) niet tot de elite.
Overigens hoort u, denk ik, ook tot de elite en u heeft supporters!
Helemaal vergeten dat het gros van de borrelshows niet op het mediapark wordt opgenomen, maar gewoon op de hoofdstedelijke Plantage Middenlaan.
@8 Wat versta jij onder progressief dan,
Vooruitstrevend, openheid voorstaand. Geenstijl predikt wel vrijheid, maar iedere imam in het land komt spreken, die niet zegt wat ze bevalt, moet eraan geloven. Als ze rechtsprogressief waren, dan hielden ze dezelfde tirade om vervolgens te zeggen: kom maar op. Of was hun conclusie: joehoe, baardmans, realiseer je je dat de “westerse waarde” waar je zo tegen fulmineert, dezelfde zijn die ervoor zorgen dat jij hier je prietpraat kunt komen verkondigen? Maar nee: ze komen niet verder dan “uitzetten!”. GS schrijft voor de Vinex-wijk-bewoner.
Zie hier een officieuze weblog-kaart. Daar staat GS net aan de conservatieve kant. Lijkt me terecht.
Iedereen die zichzelf bij het vallen van het woord `elite` voelt aangesproken, zou zich kapot moeten schamen. De vervlakking in de maatschappij los je niet op door mee te gaan in een polemiek waarin je jezelf tot het denkende deel der natie rekent, en de anderen tot het gepeupel – daarmee maak je het juist alleen maar erger.
Het is inderdaad spijtig dat VN mee gaat doen met de – imo – gemakkelijke meninkjescultuur. Dit heeft met journalistiek niet zoveel meer te maken, daarmee ben ik het volkomen eens. Mooi gezegd ook: het moet maar eens afgelopen zijn met het ‘vermoeiende downward-gelul’, daarmee speel je de ‘e vergroving, de samenleving die extreem-rechts propageert’ alleen maar in de kaart.
Nederland is niet gebaat bij wij/zij denken, we moeten het met zijn allen doen. Die Ter Horst is zo gek nog niet, jammer dat ze er bij VN mee op de loop gaan.
@10 Oeh gelukkig maar, want aan de andere kant van A9 begin te Achterlijke Provincie. Je moet er toch niet aan denken om daar al te vaak te moeten vertoeven.
Iedereen die zichzelf bij het vallen van het woord `elite` voelt aangesproken, zou zich kapot moeten schamen
Wat mij betreft mag iedereen die dit soort kreten intikt direct z’n paspoort inleveren. Ik word *zo* moe van dat eeuwige gezeik met als strekking ‘je mag jezelf niet verheven voelen boven het gepeupel, de meningen van Het Volk zijn evenveel waard als jouw mening.’. Sodemieter op. Genoeg mensen in nederland die niet nadenken en maar wat roepen uit hun onderbuik.
Die valse schaamte, en dat schandelijke ‘laten we dingen zogenaamd samen doen’, daar zou eens wat aan gedaan moeten worden. Da’s het teken van wannabe-elite.
Dat zie je mij nergens schrijven.
“Opstand van de elite is prima, maar dan wel graag met nieuw elan”
Wacht ’s even: Elite ? nieuw elan ?
N.E.E.! Nieuw Elitair Elan, u weet wel,
die vrolijke JEROEN VAN MERWIJK!
Jaaaahhhh, daar snakken we naar!
* Het grote GeenStijl Vakansieboek verder lezen gaat *
Opstand van de elite: over een oxymoron gesproken..
@16
Heeft u ook petjes, stickers, mokken en manchetknopen met daarop het
veelgeprezen N.E.E.-logo?
Nee. Wel ontvangt U na het overmaken van Uw lidmaatschapsgeld een
N.E.E.-speldje, dat U op de revers speldt en op deze manier inzet als discussiemateriaal op straat en in het openbaar vervoer.
@#18: Ja, hilarisch heh? dubbele bodem, om van de ironie nog maar te zwijgen!
Die Van Merwijk houdt de Menschheid toch maar weer mooi een spiegel voor! Hoe gevat.
Mediapark, tijdschriften en kranten… Ik heb al vijf jaar geen televisie en ik lees principieel geen Nederlandse kranten of tijdschriften. Is dat elitair?
@20: ik houd het op marginaal, meepraten op Sargasso lijkt me dan lastiger worden, zelfs daar hebben ze de onhebbelijke neiging zich wel eens daartoe te verlagen ;)
Dat u de jaren bijgehouden heeft, geeft het iets kunstmatigs, is het een soort prestatiedrang, trots ? dan lijkt u een wannabe elitist.
Goed stuk Thomas, maar wie zie jij dan als de nieuwe vertegenwoordigers van een tegengeluid? Wie zou jij willen horen?
De progressieve leidslieden gooiden de kont tegen de krib, en startten de vorming van hun eigen elites op, die de burger consequent buiten de deur van het landsbestuur hielden. De politiek was nu ook volgens de progressieven opeens heel complex en érg ingewikkeld met veel rapporten en beleidsnota’s en zo, iets dat je als kiesgerechtigd burger zijnde maar beter aan (progressieve) specialisten kon overlaten.
Nieuw Links deed in 1969 een succesvolle greep naar de macht binnen de PvdA, en vormde al snel een ideologische stroming die het allemaal wel eens even zou gaan uitleggen aan de bevolking van Nederland. Uit hun midden kwamen een aantal van de ergste regenten, de meest Machiavellistische manipulators voort die dit gezellige moerasje sinds de Republiek der Zeven Provinciën had gezien: Bram Peper, Marcel van Dam, André van der Louw, Hans van den Doel, Max van den Berg, Han Lammers, Jan Nagel (bijgenaamd De Rasputin van het Gooi). Hun paternalistische mentaliteit verliet de progressieven, en vooral de PvdA nooit meer.
Bij de rest van de progressieve beweging ging het al net zo; PSP en PPR gingen met de communistische CPN op in GroenLinks en werden de elitairsten onder de progressieve elitairen.
GroenLinks werd ons eigenste ideologische Politburo, dat de burger angst aanjaagt met doemverhalen over stijgende zeespiegels, stervende bossen en zielige immigranten die door vuile rechtse racisten worden geweerd. Want naast het beloven van gouden bergen is angst altijd een probaat middel geweest om mensenmassa’s achter je aan te krijgen (u wilt toch ook geen in het door uw eigen schuld binnengutsende zeewater verzuipende racist wezen – of wel soms). http://www.peterbreedveld.com/archives/00000330.html
De rest van het uitgebreide artikel is al net zulk interessant leesvoer
@21: De Nederlandse media, dat is pas marginaal. :)
Ik heb de jaren niet bijgehouden, het is iets van orde van grootte, een beetje trots ben ik wel.
De progressieve leidslieden gooiden de kont tegen de krib, en startten de vorming van hun eigen elites op, die de burger consequent buiten de deur van het landsbestuur hielden. De politiek was nu ook volgens de progressieven opeens heel complex en érg ingewikkeld met veel rapporten en beleidsnota’s en zo, iets dat je als kiesgerechtigd burger zijnde maar beter aan (progressieve) specialisten kon overlaten.
Nieuw Links deed in 1969 een succesvolle greep naar de macht binnen de PvdA, en vormde al snel een ideologische stroming die het allemaal wel eens even zou gaan uitleggen aan de bevolking van Nederland. Uit hun midden kwamen een aantal van de ergste regenten, de meest Machiavellistische manipulators voort die dit gezellige moerasje sinds de Republiek der Zeven Provinciën had gezien: Bram Peper, Marcel van Dam, André van der Louw, Hans van den Doel, Max van den Berg, Han Lammers, Jan Nagel (bijgenaamd De Rasputin van het Gooi). Hun paternalistische mentaliteit verliet de progressieven, en vooral de PvdA nooit meer.
Bij de rest van de progressieve beweging ging het al net zo; PSP en PPR gingen met de communistische CPN op in GroenLinks en werden de elitairsten onder de progressieve elitairen.
GroenLinks werd ons eigenste ideologische Politburo, dat de burger angst aanjaagt met doemverhalen over stijgende zeespiegels, stervende bossen en zielige immigranten die door vuile rechtse racisten worden geweerd. Want naast het beloven van gouden bergen is angst altijd een probaat middel geweest om mensenmassa’s achter je aan te krijgen (u wilt toch ook geen in het door uw eigen schuld binnengutsende zeewater verzuipende racist wezen – of wel soms). (….)
Progressief wordt conservatief
Mét het verraden van hun doel het delen van macht, veranderden de progressieven zichzelf in uitgerekend datgene, waar zij ooit zo fel tegen hadden gestreden. Elites die hun eigen regels vaststelden, hun macht consolideerden en gemeenschapsgelden naar doelen sluisden die hun eigen politieke stroming goedgezind waren. Zij huldigden geen uitgesproken standpunten meer, uit angst voor peilingen en verkiezingen. Vaag mompelden zij wat over ideologische veren afschudden en afstand nemen van Stalin en Mao als excuus voor het verlaten van een heldere koers met duidelijke keuzes.
De progressieven werden bangepoeperts, burgerlullen, staatskapitalisten, dwingelanden, intoleranten, relifundamentalisten en leugenaars ook nog. Met hun twee effectiefste propagandamechanismen, het onderwijs en de media, werd én wordt de schijngestalte van de vooruitstrevenden er onophoudelijk ingepompt. Met het keihard gespeelde links/rechts-goed/slechtmoralisme is immers de weg naar al te openlijke verrechtsing afgesloten. Het resultaat is een uiterst conservatieve, initiatiefloze beweging, die in de volksmond desalniettemin bekend staat als progressief.
(..)
Maar met name die zogenaamd progressieve babyboomers is een stel asocialen van formaat.
Progressief? Ammehoela! Solidair? Ammehoela! Een stel rücksichtlose graaikampioenen zijn het, die hun overtal keer op keer misbruikt hebben om hun eigen belangen veilig te stellen.
Toen ze in de zestiger jaren tieners waren, moesten we solidair zijn met de prille jeugd (en kregen we de jeugdcultus plus Vrije Opvoeding – ze moesten vooral niks moeten of hoeven). Toen ze in de zeventiger jaren studeerden, moesten we opeens solidair zijn met de studenten (inspraak, studentenraad, Maagdenhuis etc.). Toen ze tijdens de gitzwarte economische jaren tachtig massaal de arbeidsmarkt op wilden, werd er ook weer solidariteit met specifiek hen geëist: opsodemieteren in de VUT, ouwe. Toen ze op weg naar de milleniumwisseling carrière maakten en op het pluche kwamen te zitten, moesten we opeens solidair zijn met het landsbestuur waaraan zij deelnamen, en de organisaties waarin zij zich ophielden. De burger moest alles liever aan hen overlaten; dan kwam het goed.
De ongenoegens daarover liepen bij zowel burgers als progressieve bestuurders hoog op, en vonden een climax in de moord op Fortuyn, gepleegd door hoe kan het ook anders- één van de progressieve hooligans. En nu de babyboomers aan het begin van de eenentwintigste eeuw ouder worden, moeten we opeens solidair zijn met ouderen. Denk maar niet dat deze stierlijk verwende generatie straks genoegen neemt met de zorg, waarmee ze nu haar eigen ouders afscheept.
http://www.peterbreedveld.com/archives/00000330.html
De rest van het uitgebreide artikel (oa over de invloed van religie bij de progressieven, momenteel zeer actueel http://www.depers.nl/binnenland/322712/Moslims-lopen-weg-bij-PvdA.html http://www.depers.nl/binnenland/322666/Je-wordt-hier-geislamiseerd-waar-je-bij-staat.html ) is al net zulk interessant leesvoer..
@20: Je bent niet de enige denk ik. Het is bij mij geen bewuste principele beslissing geweest, ergens heb ik gewoon mijn interesse verloren..
@24:
Het heeft meer te maken met de status-quo en het behoud daarvan. Als straks Wilders politiek is ingeburgerd, voor zover dat niet al gebeurd is, gaat het met hem en de zijnen evengoed dezelfde kant op. Een politieke voorhoede is nooit de oplossing tegen elitisme, maar slechts de aankondiging dat de vervanging eraan komt.
Vrij Nederland? Wat is dat?
@24 Hee, Ik lees zowaar een linksbashende reactie waar ik het mee eens ben. Hier moet ik even van bijkomen hoor.
@27 Een gedrukt tijdschrift dat oudlinkse mensen lezen om bevestigd te worden in hun ideeën.
Tjonge jongen Seven, wat zit jij toch vol met haat tov mensen, maar uiteraard krijg je wel steun hoor.
http://www.youtube.com/watch?v=_DUL7iNohho
@24 GroenLinks werd ons eigenste ideologische Politburo, dat de burger angst aanjaagt met doemverhalen over stijgende zeespiegels, stervende bossen en zielige immigranten die door vuile rechtse racisten worden geweerd. Want naast het beloven van gouden bergen is angst altijd een probaat middel geweest om mensenmassa’s achter je aan te krijgen
Goh, volgens mij is GroenLinks nou juist de enige partij in het Nederlandse politieke landschap die overduidelijk níet naar de mensenmassa’s zit te hengelen, wat zich vertaalt in een relatief stabiel zetelaantal van tussen de 6 en 11 zetels.
Geen angst uit electorale overwegingen dus, maar gemeende bezorgdheid met de wijze waarop wij met onze wereld omgaan.
Volgens mij is Thomas van Aalten gewoon jaloers dat hìj niet is gebeld door Vrij Nederland.
Maar de grap is dat iemand ‘die net een paar jaar klaar is met studeren, mooie dingen maakt, plannen smeedt’ domweg nog niet de status heeft van een Freek de Jonge of zelfs Marjolein Februari. Er zijn zat dertigers die af en toe aan het woord komen, op de opiniepagina’s, op de radio, op de buis en met name ook op de internets, waar de ouwe bokken dan weer minder te vinden zijn. Maar Vrij Nederland belt ze niet, want Vrij Nederland is een blad voor ouwe bokken. Dat is geen probleem van de elite, dat is een probleem van Vrij Nederland.
Mijn eigen ervaring met opinieredacties is dat als je een scherp verwoorde mening opstuurt, die echt wel in de krant komt. Als jij wil dat ‘je stem serieus genomen wordt’, hoef je hem alleen maar te laten horen. Ga de kont van die ouwe lullen schoppen, in plaats van te miepen dat Nederland zo dol is op ouwe lullen!
@32 Dat ben ik niet met je eens. De VN is een blad voor ouwe bokken, die zitten echt niet op nieuwe ideeën te wachten. Het verwachtingspatroon van het VN-publiek is dusdanig dat ze hun eigen opiniemakers met hun eigen opinies krijgen, daarom lezen ze dat blad.
Ik zou bijvoorbeeld zelf wel eens graag een enorm lovende recensie van een lollypop-party willen schrijven. Maar ik weet zeker dat geen enkel gevestigd opinieblad daarin is geinteresseerd, omdat het niet past bij het verwachtingspatroon van het publiek.
Elite of columnisten ? Nieuwe elite ? Opstaan of in opstand komen ? Opstappen ? Komkommertijd ?
Gelukkig schijnt de zon.
Nederland bestaat voor een steeds groter wordend percentage uit oude bokken, het is alleen maar logisch dat het percentage oude elite derhalve toeneemt. Helaas, want ik ben het erg met van Aalten eens, maar dat had ik al geschreven.
Het probleem is alleen en uitsluitend dat de ‘Vrij Nederland’ zichzelf ‘de elite’ vindt. Dat, en de komkommertijd.
Het raarste is dat ‘elite’ ook twee keer zo groot kan zijn zonder dat iemand daar last van heeft.
Waarom net doen alsof er maar één wagon is met 50 plaatsen ?
We meesmuilen wel eens over de hiërarchie in het kippenhok, maar hier kakelen we elkaar na over ons eigen nietbestaand Eigenkippenhok waar we hetzelfde uitvoeren: in de gaten houden, pikjes uitdelen, eruit zwiepen.
http://www.joostniemoller.com/2009/07/wie-zei-dit-12/comment-page-1/#comment-10489
Grunberg had naast die opmerking over Oostenrijk zonder de Alpen wel de beste constatering:
“Een en ander is ook het gevolg van de zeer treurige tendens dat emoties in het openbaar getoond moeten worden. De meest voor de hand liggende emotie is de woede van de miskenning.
Het pleidooi van Guusje ter Horst komt voort uit diezelfde miskenning. De kiezers zien niet hoe hard ze werkt, haar moeder had het ook moeilijk.”