Dit is het Sargasso-café van maandag 09-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van maandag 09-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (36)
Nepnieuws van/door Trump.
Iran claims 7,161 cases of #COVID19, but the actual number could be closer to 2 million. This is a national emergency-especially for nurses, doctors, and elderly-that requires international intervention to contain, the Iranian government can’t manage it
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/irans-coronavirus-problem-lot-worse-it-seems/607663/
Nee, dan Brabant. Kinderen die zich niet lekker voelden hoefden niet naar school. Schoolziekte neemt dan meteen epidemische vormen aan.
@3: Nog meer luxeproblemen: Morgen zouden in Oslo besprekingen beginnen tussen de Taliban en de Afghaanse regering. De vraag is alleen welke regering, want het land heeft er sinds vandaag twee.
Donderdag komt de commissie Donner met conclusies over de toeslagenproblematiek. FTM onthulde dat Asscher als minister van Sociale Zaken van de hoed en de rand wist. Hoe onafhankelijk is dan een commissie van drie leden, waarvan één een voormalig minister is van dat departement en een ander die staatssecretaris was onder Asscher?
@3: De leraren anders ook…
https://nos.nl/artikel/2326455-veel-leraren-noord-brabant-thuis-ouders-worstelen-met-kinderopvang.html
Rutte zei vandaag dat de regering zich voorbereidt op ‘de volgende fase, wat u merkt als het zover is’
Is er iemand hier die enig idee heeft wat deze fase inhoudt?
@7: https://twitter.com/CT_Bergstrom/status/1235865328074153986
@7 Rutte schudt per ongeluk hand na aankondiging handschudverbod https://www.nu.nl/coronavirus/6036016/rutte-schudt-per-ongeluk-hand-na-aankondiging-handschudverbod.html (via @NUnl)
wij stoppen met handen schudden. fragment laat heel goed zien hoe serieus hij de maatregelen, covid19 en het welzijn van de Nederlanders neemt.
ter info, economie komt niet in onze grondwet voor, volksgezondheid wel.
@9
Een slechte economie is slecht voor de volksgezondheid.
@10: een pandemie is slecht voor de economie
@9: je kunt het wel in een wet opschrijven, maar de overheid gaat niet over mijn gezondheid. Daar ga ik mooi zelf over.
Wltrstn.
@12: [ Daar ga ik mooi zelf over. ]
Tot op een zeker punt.
Als u bewust naar een brandhaard met ebola reist om daar ebola op te doen, kan de overheid u niet echt tegenhouden.
Maar als u bij terugkomst op ebola betrapt wordt, wordt u genadeloos opgesloten in quarantaine ter bescherming van mijn gezondheid en die van anderen.
tijd zal het leren. ik zou het bijzonder triest vinden als volgende maand ons overkomt wat nu in Italië gebeurt. En dat omwille van de economie nu.
@14: Wat onvoldoende duidelijk gemaakt wordt is dat we de verspreiding moeten afremmen.
Het kan zijn dat met afremming hetzelfde aantal mensen ziek wordt, maar dan wel verspreid over een langere periode.
Als we iedereen tegelijk ziek laten worden, inclusief het verplegend personeel(!), dan hebben we tekort (IC-) bedden én beademingsapparaten én personeel.
https://twitter.com/doktweet/status/1236940904998621189
@15: Ik denk dat dat wel duidelijk is alleen er lopen een hoop mongolen rond die denken dat dit allemaal één grote grap is en egoïsten die roepen dat het toch alleen maar ouderen en zwakken zijn die er aan overlijden, daar hebben ze zelf geen last van.
Onder de link van @8 vind je nog meer grafiekjes.
@redactie: zijn jullie gehackt?
https://ibb.co/fqLcMCN
is op plekken waar een spatie tussen een letter en punt staat in alle topics
@17: Ik zie hier hetzelfde, dus ligt in elk geval niet aan jou.
@Corona-discussie: ik merk hier (Finland) dit -er is lichte paniek over het feit dat er nu flink wat gevallen zijn en dat maakt mensen nerveus over het effect op hun dagelijkse routines. Er wordt al flink wat extra boodschappen gedaan en men weet niet of ’t kind straks naar opvang kan, of dat het congres wel door kan gaan, etc.
Op het zelfde moment mijdt men zelf geen enkel moment plekken waarop veel mensen samenkomen, zelfs niet als daar mensen zijn die net hebben gereisd (via een drukke hub). Zelf denken ze dat het niet zo’n vaart zal lopen om het virus zelf op te lopen.
Kortom, alles aanwezig voor nog stevig wat extra gevallen.
@13:
Als je de overheid die macht geeft, dan zal die macht door de overheid ooit een keer misbruikt worden.
Een ziekteverwekker zou een reden kunnen zijn om de grens voor vluchtelingen te sluiten, of voor bevolkingsgroepen, die een groter risico lopen het virus bij zich te dragen (AIDS).
@19:
Daar kan ik alleen maar dit op zeggen: “Als je de overheid die macht geeft, dan zal die macht door de overheid ooit een keer misbruikt worden.”
En tevens dat het onzin is. Mensen die aids/hiv hebben zouden minder weerstand kunnen hebben tegen het virus, dus ze worden er zieker van. Maar iedereen kan het dragen, omdat niemand er immuun/resistant voor is. Vluchtelingen? Da’s hooguit een risico omdat het groepen zijn. Niet meer risicovol dan een voetbalsupporter, congresbezoeker, of tsja… gezonde wintersporter.
Tijd om je wat meer met deugmedia te omgeven, ipv van hoaxbende en alt-sites.
@20:
Plato, Voltaire, Orwell en Chomsky?
Schandalig om vluchtelingen hierbij te betrekken. Hoe er gehandeld wordt door onze overheid vind ik ook schandalig. Italie loopt uit de hand, en loopt 12 dagen voor op ons. Wat daar nu gebeurt staat ons ook te wachten.
Wij hebben geen buffer m.b.t. verplegend personeel, we zijn een klein kikkerlandje.
Als straks blijkt dat ook hier triage toegepast moet worden (vooraf bepalen wie je wel gaat helpen en wie je laat sterven), dan is dat crimineel. Als later blijkt dat onze overheid bewust onbekwaam of onbewust onbekwaam handelt, dan mag er wat mij betreft vervolging komen.
Al zal het waarschijnlijk zijn dat er een paar managers opgeofferd worden en de politiek zich wast in onschuld: ‘met de kennis die we toen hadden, hadden we deze ramp niet kunnen voorzien’.
En dat is pertinent niet waar. Luister naar de artsen in Italie en China. luister naar de speech van de WHO voorzitter….Bewust dat negeren is het riskeren van de levens van 3.5M zwakkeren in onze samenleving ten faveure van de economie (die door zwak handelen zelfs nog erger geraakt wordt, dat terzijde) vind ik een misdaad tegen de menselijkheid.
Ah, weer iemand die het beter weet dan het RIVM.
De Nederlandse overheid en gezondheidszorg is zich heus wel bewust van de risico’s van dit virus, en er liggen ook echt al wel noodscenario’s klaar.
Wat ze zich ook realiseren, in tegenstelling to lmgikke, is dat de zwakkeren in Nederland in leven worden gehouden door ‘de economie’. Je wil dat mensen zoveel mogelijk eten en medicijnen kunnen kopen en hun salaris blijven verdienen. Het belangrijkste is dus dat de maatregelen tegen het virus proportioneel zijn, met weinig besmettingen is het nog niet nodig direct het hele land plat te leggen. Als het er meer worden, zullen de maatregelen ook opgeschaald worden.
@22:
Begrijp me niet verkeerd: ik leg nog eens uit wat ik bedoelde
Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als je de overheid de macht geeft om grenzen te sluiten en het openbare leven lam te leggen, dan geeft de overheid die macht niet meer uit handen. En dan kan die macht ook ooit misbruikt worden.
@23 nee, ik weet het niet beter. Ik hoop dat ze het goed hebben. Echter de berichten uit het buitenland zijn om je zorgen over te maken.
“Wat ze zich ook realiseren, in tegenstelling to lmgikke, is dat de zwakkeren in Nederland in leven worden gehouden door ‘de economie’.” En dat is makkelijk gezegd. Betekend dus dat je om de economie te redden, deze mensen gaat opgeven. DAT is wat je zegt. Deze mensen moeten van geluk spreken dat ze nog leven, komt door de economie…..
En jouw reactie is precies wat ik bedoel met crimineel. Als we over een maand terug kijken en alles viel mee. Dan ben ik opgelucht en blij. Als over een maand blijkt dat we het onderschat hebben (en die kans is er. We hebben 2000 IC bedden in Nederland. 10% van de corona patienten moet IC verpleging krijgen. Sommetje leert dat als we 20.000 besmettingen hebben, onze IC capaciteit volledig op gaat aan Corona (en dus niet alle reguliere IC zorgbehoevenden). Italie leert ons dat het heel snel kan gaan. In China sloot met Wuhan af bij 600 besmettingen, en daar beginnen ze nu pas de strijd te winnen. In Nederland gaat het ons lukken met geen handen schudden en beperkt testen.
Wellicht zit ik er naast, maar mijn rekensommen laten allemaal een crisis zien die zijn weerga niet kent, en die waarheid gaat worden de komende paar weken. Ik hoop dat het allemaal met een sisser afloopt, maar dat is niet wat de WHO zegt.
En ik zeg dit hier niet om de betweter uit te hangen, maar om het excuus achteraf: ‘met de kennis van toen hadden we dit niet kunnen voorzien’ niet te laten opgaan. WHO waarschuwt, China waarschuwt, Italie waarschuwt, Singapore waarschuwt, Zuid Korea waarschuuwt en Nederland weet het beter.
@24 ik snap je. En daar heb je gelijk in.
@23: Je ziet aan Zuid Korea, China en Italië dat je niet ontkomt aan het opschalen van de maatregelen.
De situatie in Nederland loopt enkele weken achter, maar door het nemen van dezelfde maatregelen weet je vrij zeker dat de uitkomst hetzelfde zal zijn.
De vraag is; wat doen we in Nederland anders om te voorkomen dat het ook hier uit de hand loopt?
@27 ‘De vraag is; wat doen we in Nederland anders om te voorkomen dat het ook hier uit de hand loopt?’
Wat we anders doen? we doen veel minder dan andere landen. Blijkbaar is de verspreiding van het virus omgekeerd evenredig met het aantal maatregelen dat je neemt.
We zouden het anders kunnen doen. We zouden er nu voor kunnen kiezen om maatregelen te nemen om in de toekomst extremere (met alle economische schade van dien) te voorkomen. Maar dat doen we niet. De lichaamstaal tussen RIVM baas en Rutte was helder.
Dat is niet wat ik zeg. Wat ik wil overbrengen is dat er ook doden vallen op het moment dat de economie niet meer functioneert, potentieel vele malen meer dan door het virus. Je moet dus steeds een AFWEGING maken. Een keuze tussen of economie, of het virus indammen is een valse keuze.
Wat ik lees van virologen en het RIVM is dat jouw rekensommetjes wel degelijk bekend zijn, ze zijn zich bewust van het gevaar.
Zij zijn zich ook bewust van het de gevaren van groepsquarantaines, van afsluiten van gebieden is helemaal niet duidelijk dat het helpt bij het indammen van epidemieën, omdat je gezonde mensen bij zieke mensen opsluit en er dus meer mensen ziek worden (zie de Diamond Princess). Je wilt ten allen tijde zieke mensen van gezonde mensen isoleren, en dat is precies waar het Nederlandse beleid op gericht is.
In China en Zuid-Korea is het virus ook weer onder controle gekregen, en zelfs uit Italië zijn er voorzichtig positieve berichten uit de eerste brandhaarden. De vraag is of we hier te maken hebben met het worst case scenario.
In Nederland hebben we vooralsnog vooral te maken met mensen die in het buitenland en vooral Noord-Italië ziek zijn geworden, en met de afsluiting van Noord-Italië en het verhoogd bewustzijn zal dat vanzelf afnemen. Dus waar we staan in de epidemie is nog niet zo duidelijk; het gevaar lijkt vooral te zitten in de besmettingshaard in Noord-Brabant.
@29: Bij dit virus helpt het niet om je te richten op eventuele besmettingshaarden. Er zijn aanwijzingen dat er genoeg dragers van het virus in staat zijn om het virus te verspreiden zonder zelf last te hebben van noemenswaardige symptomen.
Het enige wat dan helpt is zorgen dat je de verspreidingsfactor omlaag brengt. Je zult contacten tussen mensen zover moeten beperken dat een besmet persoon niet meer dan één ander persoon kan infecteren.
De infectie komt op volle snelheid op ons af en als we als konijnen in de koplampen blijven staren zullen zowel de medische als de economische schade onnodig uit de hand lopen. Het gaat niet om een afweging tussen slachtoffers en economische schade, het is een afweging op welk moment we hard gaan ingrijpen.
@30:
Dat is dan ook precies waar het beleid van de Nederlandse overheid op gericht is.
Doen we dat dan volgens jou? Ik zie dat er nauwkeurig bijgehouden wordt wat de situatie is en dat op basis daarvan beslissingen worden genomen, en dat ook al naar de toekomst wordt gekeken, de volgende maatregelen zijn al bedacht.
Het enige waar ik vragen bij heb is dat Nederland relatief weinig test (vanwege de testcapaciteit), want dat is immers hoe Zuid-Korea de epidemie onder controle krijgt: testen en isoleren, en dat blijven herhalen totdat je geen nieuwe besmettingen meer vindt.
Het lijkt me te eenvoudig om hier een kwestie van economie versus gezondheid van te maken. Wat ook mee zal spelen is het besef bij de overheid dat ze zowel de bevolking (en dan heb ik het niet alleen over de hufters die zich sowieso weigeren iets aan te trekken van de overheid omdat ze “over hun eigen gezondheid gaan” en die het geen zak interesseert dat ze met hun gedrag ook de gezondheid van anderen op het spel kunnen zetten) als het virus niet aan een touwtje hebben.
Te vroeg extreme maatregelen treffen kan ook averechts werken. Volgens mij is er nu bij ongeveer 0,003% van de Nederlandse bevolking een besmetting vastgesteld. Heel veel mensen zullen simpelweg niet het gevoel van urgentie voelen dat extreme maatregelen rechtvaardigt. En er dus ook soepel mee omgaan.
Wat nu als je op die manier de uitbreiding niet stopt, maar wel vertraagt? En er over een maand pas het dubbele aantal besmettingen is? Mensen nog een maand vragen thuis te blijven? En dan nog een maand? Er komt een moment dat ze dat steeds meer weigeren en dan kan de boel alsnog exploderen. En is het alleen maar moeilijker om daar nog wat tegen te doen.
Dat soort overwegingen zal meewegen bij de beslissingen die worden genomen.
@31: Ik heb nu de indruk dat de overheid achter de feiten aanloopt. Zonder grootschalige testen en isolatie loopt onze gezondheidszorg binnen enkele weken vast.
Ik zie op het moment geen grote opschaling in testcapaciteit en geen uitbreiding van behandelcapaciteit.
Overigens kan het best zo zijn dat zaken achter de schermen inmiddels prima geregeld zijn. (belastingdienst, stikstofbeleid, q-koorts)
@33: Uitbreiding van de behandelcapaciteit vindt wel degelijk plaats, zowel aan de beddenkant (niet noodzakelijke operaties opschorten bijvoorbeeld) als aan de personeelskant (verlof inttrekken, mensen niet nodeloos naar huis sturen).
Ook bij de testcapaciteit wordt vooruitgedacht, juist door niet iedereen te testen wordt geprobeerd te zorgen dat er straks nog genoeg testen zijn. De testen in Nederland zijn snel en lokaal beschikbaar heb ik de indruk.
Of het genoeg is, moet blijken natuurlijk.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/09/het-personeel-werkt-gewoon-door-tussen-de-coronapatienten-a3993204
@32: [ Wat nu als je op die manier de uitbreiding niet stopt, maar wel vertraagt? ]
Je kunt de uitbreiding inderdaad niet stoppen. Het is net als een griepvirus of verkoudheid, we gaan er vroeg of laat allemaal mee in aanraking komen. Dus vertragen is de enige optie en wel zodanig dat de zorgcapaciteit niet te kort schiet.
Stel dat het virus slecht verspreidt bij warmere temperaturen, dan zouden we de grote klap zomaar over de zomer heen kunnen tillen, maar het blijft komen zolang er geen vaccin is.
@35: Dat kan wel en in China is het aantal nieuwe besmettingen zo gedaald dat het daar al bijna gestopt is.
Als iedereen overal waar besmettingshaarden zijn 2 weken in sociaal isolement gaat is corona voorbij.