COLUMN - Irak, Hongkong, Libanon, Spanje, Haïti, Argentinië, Bolivia, Soedan, Algerije, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Chili. Past Nederland in dit rijtje?
Terwijl u daarover nadenkt kijken en luisteren we naar “Het recht om in vrede te leven” (El Derecho de Vivir en Paz), een lied dat Victor Jara opnam in juni 193. In september 1973 werd hij vermoord door militairen van de Chileense junta.
In Chili wordt geprotesteerd tegen het neoliberale bewind. Daar zijn ze die fratsen nu wel meer dan beu.
Tijdens een protestdag waar miljoenen aan deelnamen, werd “Het recht om in vrede te leven” op diverse plaatsen gezongen. Niet alleen door publiek dat werd begeleid door de groep Inti-Illimani, ook begeleid door honderden gitaren.
Er klonk meer muziek uit de tijden dat de Chilenen zich verzetten tegen de dictatuur, die met hulp van de V.S., op 11 september 1973 de sociaal-democratie uit de regeringsgebouwen had gebombardeerd. Ook het roemrucht “El Pueblo Unido” (Een verenigd volk wordt nooit verslagen) was in vele varianten te horen. U krijgt deze:
En nu die vraag of Nederland past in de indrukwekkende rij wereldwijde protesten. Misschien helpen de artikelen in het NRC, of Trouw en De Groene u het antwoord te vinden op de puzzel: zoek de verschillen, zijn er overeenkomsten?
Reacties (6)
Het recht om in vrede te leven vind ik problematisch. In een democratie is er eerder een plicht, om een goede regering te kiezen.
Het ene protest is het andere niet. In Hong Kong gaan de mensen de straat op voor hun vrijheid, hier hebben we boeren en bouwers die het Malieveld vernaggelen.
Goed om je te realiseren dat aardbewoners nog nooit zo rijk, gezond, en goed opgeleid zijn als nu. Ook de middelen tot massamobilisatie zijn nooit groter geweest. Mensen van heel verschillende delen van de wereld, culturen en situaties laten zich door elkaar inspireren, en leren van elkaar. Dat is mooi.
@1: “Het recht om in vrede te leven vind ik problematisch.”
Daar had wel wat meer uitleg bij gemogen. Ik ben verder natuurlijk benieuwd welke rechten je niet problematisch vindt.
@2: “Goed om je te realiseren dat aardbewoners nog nooit zo rijk, gezond, en goed opgeleid zijn als nu”.
Je vergeet nog de hoge vlucht die distributie en democratisering van kennis en informatie genomen heeft. Er komen steeds meer patiënten die de dokter uitleggen wat ze mankeren. Juist vanwege dat soort democratische ontwikkelingen, is de democratie zelf in zwaar weer terecht gekomen en is er sprake van achterstallig onderhoud.
@2: bouwers?maak daar maar Bouwbedrijven van. Bedrijven die dikke subsidies kregen en opdrachten om hun tijdens de crisis maar te beschermen. Dit zijn bedrijven die hun mensen ontslaan en dan als zzp’er onderbetaald weer aannamen. Nu is er personeelstekort en kan het niet meer zo makkelijk goedkoper.
En die boeren zijn herenboertjes, veel geld, altijd klagen en lekker recalcitrant tegen elke hervorming die de algemene man en vrouw tegemoet komen en hun centjes kunnen kosten. Daar leden vroeger Groningers en Brabanders onder. Nu mogen de oostblokkers dat ontgelden via malafide uitzendbureau constructies die vaak weer eigendom zijn van een familielid. Ja of ze doen aan slavenarbeid met een nooit aflatende stroom aan uitkeringsgerechtigden. Die een trap nakrijgen, zodat ze hun maar niet aan moeten nemen. Dat er dan in de uitkering gekort word, ach zo heeft Jezus dat gewild. Die beloont de mensen waarvan hij houdt met centjea, aldus de grefo gedachten.
@5: zoals ik al zei, het ene protest is het andere niet