NIEUWS - Als u met uw smartphone de ravage en slachtoffers van een verkeersongeluk rijdt te filmen, kunt u altijd nog zelf door de dashcam van een medeweggebruiker worden gefilmd en aangegeven worden bij de politie.
Volgens het AD is de politie blij met ingeleverde dashcambeelden van incidenten, maar zijn die alleen bruikbaar als de aangever ook een getuigenverklaring wil geven. Spioneren is één ding, verklikken is misschien een stapje te ver voor sommigen.
Reacties (14)
Het zou voor Tesla – technisch gezien – kinderspel zijn, helemaal met de nieuwe hardware, om telefoongebruikende automobilisten automatisch te herkennen en te verklikken. Geldt eigenlijk voor alle overtredingen.
In het gelinkte artikel gaat het over ook over verkeersmisdragingen zoals ’te dicht op je voorganger rijden’. Maar juist daarvoor zijn filmpjes -zolang ze het hele verhaal vertellen, en niet alleen die ene misdraging- ideaal.
Ik maak vaak genoeg mee dat ik om 01:00 ’s avonds een vrachtwagen inhaal, waar dan een personenauto achter gekleefd zit. En verdomd als het niet waar is: 9 van de 10 keer komt meneer of mevrouw op het laatste moment op het idee on met hun aygo’tje te gaan inhalen. Dan moet je in de ankers om van 130 naar 90 te gaan. En meneer aygo kan Dan gaan klagen bij de politie over ‘verkeershufters’, maar de verkeershufter is-ie in dit geval zelf.
Maar, meer ontopic: ik denk dat we een tijd ingaan waarbij we er aan zullen moeten wennen dat er altijd iemand mee kan kijken bij alles wat we doen (let op de formulering hier). Dat will niet zeggen dat we in big-brother toestanden terechtkomen; het zou ook kunnen dat alles veel politieker wordt. Als in ‘oh, u wilt x of y doen; prima, maar we hebben hier ook beelden waarin u c & d doet. We kunnen dat laten zitten, maar dat is wel een gunst…’
(Nb: dit is hoe politiestaten werken…)
@gronk: “…. n moeten wennen dat er altijd iemand mee kan kijken bij alles wat we doen …”
Uiteindelijk is dat een politieke keuze. We hoeven ons niet slaafs te laten dicteren door de tech-reuzen.
Facebook heeft zoveel privacy-regels gebroken dat je je af kan vragen waarom het bedrijf nog steeds mag opereren in Europa.
@4: vergeet Facebook. Een bedrijf als tomtom heeft je reisgedrag. Daar ga je heel weinig aan kunnen doen.
@gronk: daar kun je als politiek alles aan doen. Het is maar net hoe groot de prioriteit van de politiek is. De wetgeving kan flink worden aangescherpt.
Jouw fatalisme ten opzichte van privacy zie je trouwens veel vaker.
Een bedrijf al TomTom is niet boven de wet verheven.
De politiek vind het anders verdomd handig dat alle reisgegevens beschikbaar zijn. Want trrrrisme enzo. Dus daar zou ik niet te veel van verwachten.
Gaap.
Zal ik ook eens een dashcam op mijn fiets zetten?
Zoals de fietsautist?
Beetje non-onderwerp dit. Het is de openbare weg, daar mag gefilmd worden. En auto’s zijn in feite legale moordwapens, daar mag best wel wat meer controle op.
Heb het dan liever over de Siri’s, Alexa’s en hoe ze nog meer heten, die gewoon de hele dag in je huis staan mee te luisteren.
“Rij je een vrij nieuwe auto? Grote kans dat privacygevoelige data naar de autofabrikant wordt gestuurd, zonder dat je dat weet.
Het gaat om informatie zoals de laatst bezochte parkeerplaatsen, routes en bestemmingen. Maar ook de telefoonnummers, mailadressen en persoonlijke foto’s van de mobiele telefoon van de bestuurder worden verzameld op de harde schijf van de auto, waarschuwt de ANWB.”
En dan beweren de autofabrikanten dat die data ook nog eens hun eigendom zijn en niet die van jou.
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/174969/anwb-waarschuwt-moderne-auto-weet-alles-van-je
@11: Je wilt bij moderne tv-toestellen ook niet weten wat dat HbbTV-protocol allemaal naar de fabrikanten doorbrieft. Gelukkig is dàt met enige handigheid uit te zetten.
@12: Voor elke kul-website moet je cookies accepteren, maar bij elk apparaat zou ook een privacy verklaring moeten zitten met fysieke knoppen die je moet omzetten naar “ja” voordat je het toestel in gebruik kunt nemen. Nu gebeurt alles stiekem of moet je Google gebruiken om het uit te kunnen zetten, en na elke “reset” staat alles weer op de verkeerde oude instellingen.
@13: EENSCH!