Wereldtemperatuur | Update januari 2019

Serie:

DATA - Een korte update dit keer vanwege wat zaken die me elders bezig houden. Drie dagen op rij met een warmste dag deze week. Terwijl we vorige jaar rond deze tijd nog op het ijs stonden. Het was duidelijk uitzonderlijk. En tegelijk past het in de lokale trend. Daarover straks nog iets.

Maar eerst de actuele trendgrafiek voor januari 2019. In veel reeksen was januari de op twee na warmste januari-maand sinds het begin van die reeksen. En daarmee lijkt wel een nieuw plateau bereikt te zijn. Sinds eind 2014 is de grafiek niet meer onder de 0,5 gekomen.



Dan nog even over die records in Nederland. Een dagrecord zegt op zich niet zoveel. Maar als je het aantal dagrecords in een jaar gehaald voor de hoogste en laagste temperatuur op dag x van het jaar tegen elkaar afzet, zie je toch duidelijk een trend. Koude records komen steeds minder voor, warmte records blijven gestaag gebroken worden. Statistisch gezien zouden beiden bij gelijkblijvend klimaat moeten afnemen.

Voor Nederland is de trend duidelijk.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (11)

#1 Raymond Horstman

Het is zowel economisch als klimatologisch business as usual. Er is voorlopig geen daling van de temperatuur te verwachten. Het lukt gewoon weg niet om de globale CO2-emissies minstens te stabiliseren op huidig hoog niveau. Menen dat er reducties mogelijk zijn is een totale illusie. De doelstelling om de emissies in 2020 onder het niveau van 1990 te krijgen is volledig mislukt. Als ik de cijfers van de Wereldbank van 1990 vergelijk met hun meest recente data (2014) is de CO2-emissie gestegen met ruim 80%. Je kunt nog zoveel klimaatverdragen en akkoorden sluiten maar als ze niet uitgevoerd worden kom je nergens. Jammer.

  • Volgende discussie
#2 Frank789

@0: [ Drie dagen op rij met een warmste dag deze week. Terwijl we vorige jaar rond deze tijd nog op het ijs stonden. Het was duidelijk uitzonderlijk. ]

Het was duidelijk uitzonderlijk dat we vorig jaar op ijs stonden, ja. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Toevallig een keer langs NPO gezapt, daar zat Mart Smeets om het te hebben over de voorjaarsklassiekers (het “echte” wielerseizoen wordt dit weekend geopend met de Omloop). Op een gegeven moment had hij het over het weer (traditioneel in het openingsweekend: temperaturen rond het vriespunt, hagel en wind) en liet terloops vallen “wat Baudet daar ook over beweert”, waarop Nieuwkerk benauwd piepte “wat heeft die er nou weer mee te maken?”, bang als ie was om door conservatief Nederland geassocieerd te worden met klimaatalarmisme. Tjonge, dacht ik, was dit niet ooit de VARA?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

Het waren niet alleen dagrecords, afgelopen week.

De drie hoogst gemeten maximumtemperaturen in De Bilt in februari komen nu uit dit jaar. En het oude record uit 1959 (17,3°C) is met 1,6°C verpulverd.

Als je naar alle weerstations kijkt is het nog extremer. Het oude record (Maatricht, 1920) staat nu op de 12e plaats.

Zie ook de tweet van Geert Jan van Oldenborgh:

De Bilt recorded 18.9 ºC today, a new February record. Fitting a GEV to the highest February temperatures (surprisingly well-spread in the month) gives these graphs with cut-off. “Extremely unlikely” or “virtually impossible” a century ago? T>10000 yr with a few assumptions.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Heidekonijn

Waarom beginnen die grafieken gewoonlijk in 1979? Toevallig omdat er net daarvoor een dieptepunt was en het er zo allemaal wat alarmerender uitziet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 analist

@5: als je hem 2012 laat beginnen ziet het er nog heftiger uit. Of 2009. Of 2001. Of 1993.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: 1979 behoorde op dat moment (samen met twee andere jaren uit dat decennium) tot de top 5 warmste jaren van de 20e eeuw zover.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 majava

@5: Het is veel dramatischer om een commentaar te schrijven als de jouwe. In 1979 begon men met het meten van straling met satellieten. De RSS dataset is er zo één en die is verwerkt in de grafiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hans Verbeek

@1: precies, Raymond.
Iedereen stort zich op die paar mensen, die nog altijd ontkennen dat het warmer geworden is: de “klimaatontkenners”.
Maar als je in het vliegtuig op vakantie gaat of je auto weer staat vol te tanken, ontken je je eigen verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering: de “verantwoordelijkheidsontkenners”.

Ter illustratie: de helikoptervlucht van Maan en Kraantje Pappie naar de bevrijdingsfestivals op 5 mei.
Je hoort echt niemand over de CO2-uitstoot van defensiehelikopters. Alleen de “hardcore verantwoordelijkheidsnemers”.

Het heeft jaren geduurd voordat de meerderheid van de mensen inzag dat het feestelijk oplaten van ballonnen leidt tot plasticvervuiling. Eindelijk zijn we daar mee gestopt.
Het zal ook nog heel lang duren voordat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hun persoonlijke CO2-uitstoot drastisch gaan verlagen. De meeste zullen gewoon in de ontkenningsfase blijven doorvliegen en rijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

@5: Omdat de satellietmetingen pas sinds 1979 beschikbaar zijn. Dus de gecombineerde reeks kan niet eerder starten.
En nee, 1979 was geen bijzonder jaar.
Leef je uit:
https://datagraver.com/case/well-known-climate-data-set-visualized-and-allways-updated

  • Vorige discussie