Maar liefst 14 rekenkamers uit Europese landen hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar luchtkwaliteit. De conclusie: die is niet goed. Alleen Estland voldoet aan alle EU-normen. En de gevolgen daarvan zijn niet fraai:
Van alle milieuvervuilingen is vieze lucht wereldwijd de grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen. De Europese rekenkamer rapporteerde in september 2018 dat er in de EU elk jaar 400.000 mensen vroegtijdig overlijden als gevolg van luchtvervuiling. Maatregelen van de EU hiertegen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, aldus de Europese rekenkamer. Het probleem van luchtvervuiling is ook wereldwijd in kaart gebracht. De World Health Organization (WHO) heeft in het najaar van 2018, tijdens de eerste internationale conferentie over luchtverontreiniging en gezondheid, bekendgemaakt dat één op de negen sterfgevallen in de wereld te herleiden is naar vervuilde lucht.
Reacties (4)
Die 1500 privéjets zullen ook wel hun weerslag op de lucht in Davos hebben gehad.
Empirisch heb ik wel vastgesteld dat er de laatste jaren meer stof door mijn huis dwarrelt dan waarvan ik de katten de schuld kan geven. Het loopt aardig gelijk op met de toename van het (vlieg)verkeer en bouwactiviteiten in en boven de omgeving.
@1: Interessant genoeg is in Duitsland een flinke rel ontstaan doordat een aantal (long!)artsen zeggen dat het met die fijnstof wel meevalt.
Daar is nog een ander puntje: Waarom is er zo’n verschil in maximale belasting door fijnstof in bijvoorbeeld kantoren en op de straat? Je zou denken dat in kantoren minder fijnstof mag dwarrelen, maar het is juist meer, in sommige landen wel 100x zoveel (kennelijk is daar geen Europees beleid van?)
Vervuiling vervuiling. U ademt de lucht van progressie en winst. Dat mag best wat kosten natuurlijk.
@3: LOL.
Maar waar blijft dan mijn deel van de winst? Vooralsnog is het roofbouw.