Nederland gaat een virtuele muur bouwen aan de grens met België en Duitsland. Vluchtelingen die over de muur klimmen worden subiet terug gestuurd naar waar ze vandaan kwamen. België duwt ze terug naar Frankrijk, Duitsland naar Oostenrijk, net zo lang tot ze terug zijn in Griekenland, waar ze het verder maar uitzoeken. Of we kijken ome Erdogan nog een keer lief aan met een kruiwagen vol euro’s voor onze genoegzame buikjes. Die man heeft tenslotte ook kosten aan Syrië.
U voelt allicht aan uw water dat er enige onbenoemde haalbaarheidsaspecten zitten aan dit ambitieuze idee van de Nederlandse regering. Dat gebeurt wel vaker als een land een plan bedenkt waarbij het zijn problemen kosteloos afwentelt op een ander land. We bouwen een muur en iemand anders gaat ervoor betalen. Het klinkt reuze aantrekkelijk, maar als je de factuur stuurt blijkt het toch altijd net wat gecompliceerder uit te vallen.
Reacties (13)
Die virtuele muur bestaat al lang, vluchtelingen moeten volgens de EU regels namelijk asiel aanvragen in het land van aankomst. Merkel heeft die regel alleen aan haar laars gelapt, wat er toe heeft geleid dat enorme aantallen economische “vluchtelingen” een poging gingen wagen om naar het rijke Noord Europa te komen met alle ellende vandien.
Wij betalen genoeg.
Je kan tot op zekere hoogte vluchtelingen opnemen, alleen zitten daar ook veel te veel mensen tussen die nergens last van hebben, behalve dat ze in land van herkomst geen bijstandsuitkering krijgen voor niets doen, en daarom maar bij ome Ali in Nederland gaan wonen.
In Syrië zijn grote delen weer veilig. Zodoende kunnen we beter geld steken in de wederopbouw daar, zodat ze zelf weer een toekomst letterlijk kunnen opbouwen voor zichzelf en hun nageslacht.
Wij betalen genoeg aan Turkije voor opvang miljoenen Syriërs. Echte vluchtelingen. Maar dat betekent niet dat we de grenzen maar open blijven zetten. Want ze blijven naderhand maar al te graag hier in NL. En daar betalen we ook al veel geld voor.
Wat @1 zegt. Daarbovenop: als je ziet hoeveel er momenteel gecontroleerd wordt in en tussen schengenlanden weet dat die grenzen er de facto al zijn. Harbers maakt een eerdere noodmaatregel tot beleid.
@1: Bestaat die muur al? Dan moet onze regering toch een keer met een beter plan komen.
Maar als ik goed op de hoogte ben, is de regel:
een vluchteling mag niet in 2 verschillende EU-landen asiel vragen
(een vluchteling wordt door nederland ook teruggestuurd als die in een ander veilig land asiel gevraagd heeft).
Dus vluchtelingen mochten wel doorreizen naar andere landen, tot sommige van deze landen hun grens (met Oostenrijk, met Italië, of met Griekenland) sloten.
@2: En als dank voor dat geld maakt Turkije Syrië weer wat minder veilig.
Bij “Afrin” is het actuele strijdgebied.
@5.
Een stadje en een paar dorpen. Allemaal emotionele propaganda van de Turkse en Syrische Koerden.
@6 Klinkt alsof daar bijna geen mensen wonen, en kun je dus gevoeglijk scharen onder de emotionele propaganda. Eind januari woonden er in de regio Afrin circa 320 duizend mensen, zeg maar bij elkaar een stad ter grootte van Utrecht. Die mensen zitten als ratten in de val. Aan de ene kant de Syrische en Russische legers, en aan de andere kant de heer Erdogan die de Syrisch-Turkse grens hermetisch heeft afgegrendeld. Wij staan erbij en kijken ernaar. O, wat is die deal met Turkije toch mooi [/ironie]
@7.
Sorry, in vergelijking met de miljoenen gevluchte Syriërs, en de miljoenen onder het voormalige schrikbewind van de moslims van IS is het gelukkig weinig. Opgeblazen dus, door de nuttige idioten. Want wat moeten wij er aan doen. Onze Nederlandse regering onder leiding van Rutte, of de EU heeft zeer weinig tot geen invloed op wat daar gebeurd. Turkije heeft geen zin in onrust net over de grens wat invloed kan hebben op hun binnenlandse aangelegenheden.
Tja. OF je bewaakt de buitengrenzen van de EU / Schengenzone WEL, en dan mogen mensen gewoon een formuliertje invullen voordat ze hier de vrijheid in stappen. Werkt overal ter wereld zo, maar om een of andere reden, niet hier.
@9: Het bewaken van de EU gebeurt nu onder andere door afspraken met bendeleiders in Lybië.
Ook met Turkije zijn afspraken gemaakt.
Voor zover ik weet heeft geen enkel land een formulier dat een vluchteling recht op verblijf geeft, als die nog niet in het land is.
@8: Ik vind 320-duizend best veel.
Wat zou Nederland moeten doen?
– hulp bieden aan vluchtelingen in de regio (Syrië, Libanon, Jordanië)
– geen wapens leveren aan Saoedi-Arabië, en hierover afspraken maken met andere landen die dat nog wel doen.
(Op de oorlog in Jemen kunnen we waarschijnlijk nog wel invloed uitoefenen)
– Europees samenwerken
Ik denk dat de EU-landen de opvang van vluchtelingen samen regelen moeten.
Het is een beetje flauw om de opvang over te laten aan een land waar toevallig veel vluchtelingen zijn, of dat nou Duitsland, Italië of Griekenland is.
Dat is net zoiets als dat Nederland z’n leger af zou schaffen, omdat eventuele vijanden toch wel door Duitsland en België tegengehouden worden.
Of dat bij aardbevingen in Groningen die provincie zelf de schade betalen moet, omdat de andere provincies er geen last van hebben.
Yes we can!