Het zal u misschien zijn ontgaan maar al zes dagen woedt er in Afrika een nieuwe mini-oorlog. Sinds afgelopen donderdag neemt het regeringsleger van Guinee-Bissau Zuid-Senegalese rebellen onder vuur. De regering van Senegal vindt de acties van Guinee-Bissau op haar grondgebied wel best omdat ze zelf al jaren met de rebellen in de klinsch ligt. Mouvement des Forces Démocratiques du le Casamance (MFDC) strijdt als sinds 1981 voor afscheiding van de Senegalese provincie Casamance. In deze strijd komen de rebelen ook regelmatig op het grondgebied van Guinee-Bissau alwaar ze dood en verderf zaaien. Voor Guinee-Bissau is nu de maat vol. Fighting between Guinea Bissau troops and Senegalese separatists has forced more than 4,500 people to flee their homes in the past several days (Reliefweb).
Het conflict om de provincie Casamance stamt uit de koloniale tijd toen het verzwakte Portugal dit gebied in 1908 moest afstaan aan het machtige Frankrijk. De inwoners van Casamance zijn nooit gelukkig geweest met deze anschluss bij Senegal. Het conflict tussen de MFDC en de Senegalese regering wortelt in de koloniale tijd en heeft ook etnische dimensies. Maar de krachtmeting draait ook om de grote, nog onontgonnen olievelden in de streek. (IPS) Olie…? Zei iemand daar olie ?!
Reacties (15)
Hopelijk hebben ze geen budget voor een maxi oorlog
Typisch: Dat van die overdracht van Casamance heb ik nooit geweten (terwijl ik toch van de meeste post-industriele koloniale veranderingen wel op de hoogte ben).
Volgens Wikipedia zijn de bewoners van Casamance trouwens de Jola, die inderdaad een plaatselijke meerderheid vormen, maar slechts een kleine minderheid in Senegal. Diezelfde Jola zouden overigens in meerderheid katholiek of animistisch zijn, terwijl de rest van Senegal vrijwel allemaal moslim is. Ziedaar nog een reden voor conflict.
Deze oorlog zet Guinee-Bissau toch mooi op de kaart.
Etnisch, olie en religie (nota bene katholicisme, islam en volksislam of animisme).
Dit gaat nog even duren!
Dit is eigenlijk gewoon een voortzetting van de trend die Senegal de afgelopen tijd al liet zien. Een gebrek aan stabiliteit in het land.
Nieuw is nu natuurlijk dat Guinea-Bissau zich ertegenaan gaat bemoeien. Nu zegt de posting wel dat de senegalese regering het “wel best” vindt, maar ik durf toch te betwijfelen dat ze dit ook zo naar buiten brengen. Over het algemeen zijn Senegal en Guinnee-Bissau niet heel gezellige buren.
@Ecole: mijn formulering “wel best” was een populaire samenvatting van wat ik in het Interpress bericht las:
Het leger van Guinee-Bissau ging al meer dan eens achter de rebellen aan. De voorbije dagen achtervolgde het Guinee-Bissause leger de rebellen ook op Senegalees grondgebied.
Senegal heeft daar niets op tegen – het probeert zelf al bijna een kwarteeuw de opstand helemaal onder controle te krijgen. Volgens Amnesty Internatonional schendt het Senegalese leger daarbij de mensenrechten.
@Carlos: Ik begrijp wel wat jij en het originele bericht bedoelden, ik wou alleen even nuanceren dat de regering er waarschijnlijk officieel niet heel blij mee is, ook al wordt er (wellicht terecht) gesuggereerd dat ze er niets op tegen hebben.
Inderdaad Carlos,…OLIE! Daar waar thans álle ellende om draait! Maar: huidige ”olie- economie” kan niet snel genoeg passé zijn:
http://www.brandstofcel.com/waterstofeconomie.htm
Vrije (letterlijk) energie leidt in ieder geval tot productiviteit en vrije informatie-uitwisseling (internet) en zal b.v.: op termijn fnuikend blijken voor élke (fundamentalistische) religie, geboortecijfers doen dalen en voorts onvermijdelijk leiden tot democratisering. Dacht ik zo.
Er is overal waterstof! Geweldig!
Een klein vraagje: Waarom gebruiken we dat dan nu niet?
@ Pelayo
(olie) belangen! Wall- street,..Big Money. Met de VS voorop. Olieproductie piekt. Gevaarlijke tussenfase,..waarbij VS en extreme (islamitische) regimes de lakens uitdelen! Europa is in deze half tegenspartelend het slagveld van een ”spelletje risk”! Hoe hoger prijs vat olie hoe eerder investeren in b.v. genereren waterstof d.m.v. b.v. collectoren in Namib, Gobi of the red centre in Australië.
Tip van Jip: rij een extra rondje rond je huis voordat je inparkeert.
Opstoken die olie!,…en een beetje snel graag! China helpt in deze gelukkig een handje.
Je beseft toch wel dat ook jij voor een niet onaanzienlijk gedeelte uit waterstaf bestaat, he?
@pelayo. Er is niet overal waterstof (H), water (H2O) is er in ruime mate ja. Waterstof vindt je volgens mijn niet “in de vrije natuur” aangezien het onmiddellijk reageert met zuurstof. Correct me if I’m wrong!
@tuur: You are right!.
Waterstof moet gecreeerd worden. Om dit te doen moet er energie in gestopt worden. Dit kan onder andere met… jawel, je raadt het al… olie!
Op dit moment is het maken van waterstof nog niet echt kosten-effectief. Er is elektrolyse of steam reforming voor nodig om waterstof te maken.
Tot het moment dat waterstof meer energie kan opwekken dan er nodig is om het te maken voor minder kosten dan de olie uit de grond halen zal er, uitgezonderd een grote politieke ommezwaai, altijd vraag naar olie zijn.
@ ecole
$ 100,- voor een vat olie kan al voldoende zijn om over te schakelen.
Wie kent er buiten mij Casmance nog meer van Europa Universalis II?