Barring the equivalent of a meteor strike, Hillary Clinton will be the Democratic nominee; despite the reluctance of Sanders supporters to concede that reality, she’s currently ahead of Donald Trump. That’s what the math says, and anyone who says it doesn’t is misleading you.
Paul Krugman windt zich op over media die krampachtig proberen spanning te houden in de Amerikaanse presidentsrace. Als je naar de cijfers kijkt, is het helemaal niet zo spannend.
Reacties (7)
Er lijkt mij geen speld tussen te krijgen. Krugman weet het al: het wordt Hillary. Misschien schrijft hij het wel als kandidaat minister van haar.
Dus spanning, nee. Maar het probleem is dat Trump de politieke burgeroorlog verder zal chaotiseren. Hij is een incarnatie van Mussolini. En van meerderheden zijn halve dictators niet gecharmeerd.
Met Obama’s presidentschap ging het niet echt lekker: hij kreeg van zijn Republikeinse collega’s geen enkele medewerking. Clinton mag op een dergelijk lot rekenen.
Wat zou hoopvol kunnen zijn? Misschien wel dat beide grote partijen splijten in kleinere: dan zou een nieuw midden kunnen ontstaan dat niet gegijzeld wordt door Tea-parties, half gare miljonairs of radicalen op leeftijd.
Dat kan best zijn, maar ook niemand had verwacht dat Trump de race om de republikijnse nominatie zou winnen. Die kans werd vooraf ook op zo goed als 0 ingeschat. En dat is een heel beangstigend idee.
@2: Dat klopt, maar dat was ondanks de cijfers, want de peilingen gaven al sinds juli aan dat Trump op kop lag. De experts weigerden de cijfers te geloven, of gaven daar in ieder geval onvoldoende gewicht aan.
Zie ook dit zelfonderzoek van Nate Silver, over waarom hij als gevierd data-journalist toch gruwelijk de mist in ging over Trump, en wat je daarvan kan leren:
http://fivethirtyeight.com/features/how-i-acted-like-a-pundit-and-screwed-up-on-donald-trump/
Misschien is het allemaal veel simpeler: de theorie van de waarneming, de gorilla tussen de basketballers.
Trump is de gorilla.
Je ziet wat je verwacht, je neemt waar wat je verwacht.
Of: de verbinding die Trump legt met het onderbewuste van de Amerikaanse kiezer, is een angstaanjagend mechanisme dat we niet willen zien en dus niet zien.
Dus Lucretia Borgia gaat het winnen van Caligula. Hoera, de minste van twee kwaden gaat het weer worden.
@5: je logica kost me moeite. De discussie gaat over de interpretatie van peilingen. Daarop reageer ik.
In mijn eerste reactie geef ik aan dat Lucretia of Caligula niets betekent of oplost en dat ik verontrust ben over de kiezers in de V.S.; Trump lijkt me een gevaar voor de wereldvrede. Hillary zal de problemen van het bestaande systeem versterken, denk ik.
@1:
Zoals de republikeinen nu bezig zijn, lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze de senaat en het congres weten te behouden.
Maar een opsplitsing zou helemaal niet zo verkeerd zijn.