ELDERS - Na Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaat Hongarije de Europese Unie in september op de proef stellen met een referendum.
“Bent u het er mee eens dat de Europese Unie mag beslissen dat niet-Hongaarse burgers zich zonder instemming van het nationale parlement in ons land mogen vestigen?” Met deze vraag zet de Hongaarse premier Viktor Orbán de bijl aan de wortels van een gezamenlijk Europees asielbeleid. En van de toekomst van de Europese samenwerking in het algemeen. Want zoveel is duidelijk: als een lidstaat zich naar willekeur kan onttrekken aan gezamenlijk overeengekomen en door nationale parlementen geratificeerde regels en wetten is het einde in zicht van de EU.
De andere optie is natuurlijk dat Hongarije de EU verlaat. Premier Orbán is er van overtuigd dat het zover niet zal komen. Integendeel, hij denkt dat hij met zijn koers Europa kan veranderen. Want, zegt hij, overal in Europa keren mensen zich tegen de migratiepolitiek van de EU. Het gaat hier volgens hem niet om mensenrechten maar om veiligheid. Niemand geeft zomaar de sleutel van zijn huis aan vreemden. Brussel zal dit referendum niet kunnen negeren. Ook als het Europese Hof de eerder door Hongarije en Slowakije ingediende bezwaren tegen de quota-regeling van vorig jaar verwerpt zal het referendum laten zien dat niet de Brusselse elite, maar de inwoners van landen het voor het zeggen hebben in Europa, aldus de Hongaarse premier.
In welke richting gaat Orbán de EU veranderen? Daarover laat hij weinig misverstand bestaan. We moeten de cultuur van ons land beschermen, we moeten veiligheid kunnen garanderen en we moeten onze culturele homogeniteit bewaren.
Das wir sind wie wir sind, beruht auf einer Tradition von tausend Jahren, auf Prinzipien und Gewohnheiten, die wir aufrecht erhalten und nicht in Frage stellen werden, denn sie liegen in unserer Natur. Darin liegt ein enormer Wettbewerbsvorteil und schafft eine kulturelle Heimat, die in vielen europäischen Städten nicht mehr existiert.
De duizendjarige traditie, een natuurlijk (sic) gegeven, als concurrentievoordeel. Daarmee worden we in West-Europa afgetroefd. Volgens Orbán verschuift het hart van Europa -met Duitsland- naar Midden-Europa, als we naar de economische ontwikkeling kijken. Brussel zal er rekening mee moeten houden. Wat Brussel nu met Polen doet is volkomen onterecht, vindt hij. Polen is een groot land, de mensen daar hebben meer bloed geofferd voor de vrijheid dan in andere landen. Brussel zal het van Polen niet winnen.
Polen en Hongarije reageerden vorige week woedend op de opmerkingen van Bill Clinton in een verkiezingsspeech voor zijn vrouw Hillary. Democratie is kennelijk te veel voor de autoritaire leiders van Polen en Hongarije. Ze kiezen voor de stijl van Poetin en laten geen buitenlanders toe, zei Clinton, in het kader van een poging om de anti-immigratiestandpunten van tegenstander Trump zwart te maken. Het zijn pijnlijke opmerkingen over landen die sinds de val van de Muur de Verenigde Staten zeer hoog hebben zitten. Kaczyński, leider van de Poolse regeringspartij PiS, reageerde geschokt: “Iemand die meent dat er in ons land geen democratie is, moet zich laten nakijken.” De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjártó zei: “Niemand, zelfs niet Bill Clinton, mag het zich veroorloven het Hongaarse volk op deze manier te beledigen.” Premier Orbán ging nog een stukje verder: Clinton laat zich leiden door George Soros, zei hij. Soros, een miljardair van Hongaarse afkomst, steunt presidentskandidaat Clinton met minsten 8 miljoen dollar. Volgens Orbán wil hij ook de komst van miljoenen moslims naar Europa financieren.
Hongarije krijgt nu te maken met een nieuwe stroom vluchtelingen: uit Duitsland. Makelaars doen goede zaken met door angst bevangen Duitsers die hun land ontvluchten vanwege de immigratiepolitiek van de huidige Duitse regering. Rond het Balatonmeer groeit een Duitse gemeenschap. Veel huizen staan leeg en het leven is er goedkoop. Of Orbán dit zomaar goedkeurt is onbekend. Waarschijnlijk past deze migratiestroom wel in zijn ideaalbeeld van Europa.
Reacties (28)
In 1 ding heeft Orban gelijk, nationale referenda staat boven Europese spelregels. Zo niet, dan zijn we allemaal politieke gevangenen die nimmer de status quo kunnen ontvluchten.
Daarbij, beetje flauw van Brussel om zoveel aandacht op Hongarije te richten terwijl Duitsland het verdrag van Dublin naast zich neer legtte. Komt hypocriet over en riekt naar klassejustitie
De anti-europese houding van Polen en Hongarije zou een stuk geloofwaardiger zijn als ze ook afstand gaan doen van de enorme netto-ontvangsten vanuit de EU voor deze landen. Zo komt het een beetje over als wel de lusten, maar niet de lasten..
@1:
Niet als je eerst als lidstaat akkoord bent gegaan met de voorwaarden van de Europese samenwerking. Hoe geloofwaardig is een land dat bewust en volledig participeert in de Europese besluitvorming en vervolgens daartegenin gaat als het een keer z’n zin niet heeft gekregen. Precies zoals @2: zegt. Orbán is een verwende despoot.
@3:
Bevolkingen hebben het recht van gedachte te veranderen. De EU verandert namelijk ook, net als de hele wereld btw.
@4:
Natuurlijk, mag best. Maar het is dan wel zo consequent om voorafgaand aan forse kritiek en weigering om gezamenlijke verantwoordelijkheden op te pakken, ook de netto ontvangsten te weigeren.
Vergelijk het met een 20-er die gratis bij zijn ouders woont en weigert het afval buiten te zetten…
“de bijl aan de wortels van een gezamenlijk Europees asielbeleid.”
Tenzij er enige context geleverd wordt bij de geciteerde vraag, zet Orbán ook de bijl vrijheid van beweging voor EU-burgers. Daarmee lijkt me de andere optie (Hongarije de EU uit) zelfs de enige. Gezien Orban’s verdere nationale politiek lijkt me dat trouwens toch al geen slecht idee. Het Hongarije van Orbán past immers niet binnen onze (EU) normen en waarden, een argument dat ook gebruikt wordt om Turkije buiten de EU te houden. De retoriek van zijn minister doet trouwens ook al heel erg sterk aan die van Erdogan denken…
@1: Dat is natuurlijk onzin. Als je je committeert aan samenwerking, moet je je aan de regels van die samenwerking houden, en kan je je daar niet eenzijdig aan onttrekken.
Ik zie ook niet in wat er zo bijzonder is aan de eenheid ‘land’ dat de beslissingen van de bevolking binnen die grenzen voorrang moet krijgen boven de beslissingen van hogere of lagere ordeningen. Kan Urk per referendum de klok terugdraaien? Lijkt me niet.
@7:
De soevereiniteit ligt altijd bij het volk. Als de Hongaren zich dus niet neerleggen bij Europese wetgeving via een nationaal referendum dan vertegenwoordigen zij de hoogste macht. Zo niet, dan bestaat democratie niet, maar ben je een slaaf van het verleden.
Die spelregels bestaan dus bij de gratie van…. Maar dat kan heel goed eenzijdig opgezegd worden. Net zoals je ook eenzijdig een huwelijk kunt verbreken.
“Ik zie ook niet in wat er zo bijzonder is aan de eenheid ‘land’ dat de beslissingen van de bevolking binnen die grenzen voorrang moet krijgen boven de beslissingen van hogere of lagere ordeningen.”
Ik wel. Landen kennen namelijk democratie. Die hogere ordeningen niet.
PS: Landen zijn ook de LEDEN van de EU. Die betalen contributie en vertegenwoordigen zich via hun regeringen en nationaal gekozen Europarlementariërs. Dat er dus in landen gedacht ge werkt wordt, is logisch. Dat zijn immers de bouwstenen.
Brussel probeert het begrip natiestaat te begraven. Maar als het er echt op aan komt zal de bevolking er tegen zijn. Orban speelt hier goed op in.
@9: Brussel probeert dat helemaal niet. Die stad heeft al genoeg reputatieschade geleden dankzij de EU
Sorry, flauw grapje
@10: nogal.
@9.
Natiestaat is ook een concept. Bevolking als persoon bestaat niet.
@8:
Het begrip volk is al net zo willekeurig als land. Ik ben het met je eens dat de soevereiniteit van een gebied bij de inwoners ligt. Dat betekent voor mij dat een deel van de inwoners (bijvoorbeeld de meerderheid van de Hongaren) niet in zijn eentje kan bepalen wat voor een groter gebied is afgesproken.
Nee hoor, en een huwelijk is een mooi voorbeeld. In een huwelijk kan je niet eenzijdig besluiten selectief om te gaan met de huwelijkse voorwaarden, zoals Orban hier wil. Je kan natuurlijk besluiten het huwelijk te verbreken, maar je kan ook dan niet eenzijdig de termen van de scheiding bepalen.
In de EU is het beter gesteld met de democratie dan in Hongarije, die stelling durf ik wel aan.
Dat de democratie in de EU niet perfect is, is duidelijk, maar waar is die dat wel? Hongaren die de democratie een warm hart toedragen mogen hun handen dichtknijpen dat ze in de EU zitten
@8: Een vaak voorkomende vergissing. De EU is een verband van natiestaten én burgers. Er is niet voor niets een Europees parlement. En nationale parlementen besluiten ook over EU-regelingen. Ik geef je onmiddellijk gelijk dat er nog heel veel is aan te merken op de democratie in de EU. Maar als Orbán verklaart dat hij schijt heeft aan Brussel is dat vergelijkbaar met de burgemeester van jouw woonplaats die schijt heeft aan Den Haag.
@9: Waar haal je dat vandaan? Niemand in Brussel probeert de natiestaat, een van de pijlers van de EU, te begraven. Ook federalisten respecteren de lidstaten. Dit is echt onzinnige propaganda uit de koker van Baudet c.s.
Veritas odium paret: “Waarheid zaait haat”
@8: “Landen kennen namelijk democratie. Die hogere ordeningen niet.”
Voor Hongarije is dat toch op zijn minst twijfelachtig. Dat land beweegt zich duidelijk van democratie af. Daarnaast kennen ook hogere (en lagere) ordeningen (zoals de EU) democratie.
Los daarvan is het punt dat Hongarije afspraken heeft gemaakt, die verbonden zijn aan deelname aan de EU. Als Hongarije van die afspraken af wil, zal het uit de EU moeten stappen, tenzij alle lidstaten de eerder gemaakte afspraken (waar ze het allemaal mee eens waren!) willen laten vallen.
@16 plus andere van gelijke strekking.
Het land beweegt zich af van democratie door een referendum aan te kondigen. Do tell!
Daarbij, dat van die afspraken he? Vertel je dat ook tegen Duitsland? Of Griekenland? Of de ECB? Want volgens jouw redenatie doe je net alsof je aan de regels houden des EU is. Dat is het niet, zeker als je jezelf machtiger vindt dan kleintjes zoals Hongarije.
Ook na drie, bijna vier eeuwen heeft de Török hódoltság invloed op de Hongaarse mindset. Wat niet verwonderlijk is, voor wie zich herinnert hoe men tijdens de Balkanoorlog naar de Slag op het Merelveld (1389) blééf verwijzen.
@14: ”Maar als Orbán verklaart dat hij schijt heeft aan Brussel is dat vergelijkbaar met de burgemeester van jouw woonplaats die schijt heeft aan Den Haag.”
Volgens de Raad van State zou dat met de opslag van vingerafdrukken zomaar kunnen. (Zie ’eigen verantwoordelijkheid gemeenten’.) En er zijn meer vlakken waar bestuurlijke ongehoorzaamheid een overweging waard is.
@17: “Het land beweegt zich af van democratie door een referendum aan te kondigen.”</i.
In Hongarije gebeurt er meer dan alleen maar een referendum. Die andere gebeurtenissen vormen een duidelijke trend weg van democratie in de richting van dictatuur. Daar doet een enkel begrensd referendum dat een onderwerp los probeert te trekken uit de context weinig aan af.
“Daarbij, dat van die afspraken he?”
Dit betreft een grondvest van de EU, daar kun je alleen aan tornen als je bereid bent eruit te stappen. Dat natuurlijk los van de realiteit van de macht, die er uiteraard ook is. Hongarije kan zich minder permitteren dan Duitsland, dat is een feit. Het probeert zich nu echter meer te permitteren en dat kan dus niet.
als een lidstaat zich naar willekeur kan onttrekken aan gezamenlijk overeengekomen en door nationale parlementen geratificeerde regels en wetten is het einde in zicht van de EU.
Nee hoor. Dan moet je een discussie hebben over de macht van verdragen. Het is niet altijd zwart of wit.
@19:
“Dit betreft een grondvest van de EU, daar kun je alleen aan tornen als je bereid bent eruit te stappen. Dat natuurlijk los van de realiteit van de macht, die er uiteraard ook is. Hongarije kan zich minder permitteren dan Duitsland, dat is een feit. Het probeert zich nu echter meer te permitteren en dat kan dus niet.”
Dat is dus het hypocriete. Als Nederland of Hongarije de status quo wilt veranderen en daarom wetgeving niet overneemt breekt men met de Europese rechtsstaat, dat heilige juridische bouwsel. Als Duitsland, ECB of Frankrijk het doen heet dat de realiteit van de macht. Voor degene met macht is het een juridische gevangenis, voor de machtigen heet het politiek.
@21: Okay, dus bij het volgende potje mens erger je niet, waar bij jij het spelbord omkiepert omdat je het “niet fair vindt”; moeten we jou respecteren en niet tegen je vertellen “Zeg ga je eens lekker thuis met je zelf spelen flapdrol!”.
Want grote Bert, is veel machtiger dan jou en iedereen vind hem liever! Daarom heeft hij meer te zeggen dan jou en kan hij dreigen met naar huis gaan!
Een ideetje: Misschien eens wat liever samen gaan spelen met de anderen en wie weet word je wel net zo populair als Grote Bert :).
@22:
Waar heb je het over? Wat probeer je te zeggen met je totaal mislukte beeldspraak? Of beter nog; ehm… Wat?
@21: In tegenstelling tot Hongarije kan de ECB niet met de rechtsstaat breken. Verder ben je ook een beetje appels met peren aan het vergelijken. Wat Orban in Hongarije aan het doen is, is onvergelijkbaar met wat Duitsland in Europa aan het doen is.
@23: Je hebt het er over dat Duitsland meer kan dreigen dan Hongarije en andere non argumenten waarom we Hongarije om alles hun zin moeten geven als ze weer eens gaan jennen en klieren of recalcitrant opstellen.
Dat is net als bij elk spelletje. Op den duur mag je optiefen omdat je niet lieg kan samenspelen. Kritiek is een ding, maar Hongarije is meer het spel bord aan het omgooien elke keer.
En dat wist je volgens mij ook wel, maar je altijd aanvallen nooit verdedigen hoor bij de tactiek, nietwaar?
@25:
Dit is wel zo leeg gelul, daar ga ik niet in mee. Veel plezier met je bordspellen.
@24: Duitsland heeft de Euro en de daaruit volgende crises gebruikt om meer macht naar zich toe te trekken.
@26: En we zijn boos. De gebruikelijke manier van discussie voeren door een populist. :P