En ineens hebben we wat met Panama. Ook kunst komt voor in de Panama papers. Stinkend dure kunst, al dan niet gestolen. Is dat nieuws? Welnee, al in 2013 was bekend dat kunstwerken van o.a. Rembrandt via Panamese offshore constructies verkocht werden.
Belastingontwijking, een belachelijk eufemisme voor diefstal, is niet het enige kunststukje van Panamese signatuur. Vorig jaar werd de in Amerika wonende en in Panama geboren kunstenaar Richard Prince aan de schandpaal genageld omdat hij foto’s van Instagram jatte en die heel lucratief verkocht. Jatwerk, pardon, kopieerwerk, is overigens wel de kern van zijn oeuvre.
Awel, vandaag KoZ eigen Panama Papers. Om geen schrikbarende hoeveel geld kwijt te zijn aan copyrights, zult u het meer met links dan met plaatjes moeten doen.
In 2013 landde de Belgische ROA (street art) in Panama en liet beestachtig werk achter.
Antonio José Guzman, geboren in Panama maar woont en werkt in Amsterdam, tevens oprichter van The State of L3, een Pan Afrikaans collectief van kunstenaars, fotografen, film- en video makers, waar vier Panamese kunstenaars deel van uit maken. Eén daarvan is Cisco Merel.
Boat Transatlantic, installatie van Antonio Jose Guzman.
Roland de Sedas baseert zijn werk op Panamese folklore.
Maak ook kennis met Ologwagdi Díaz Rivera, kunstenaar én actief voor o.a. de arbeidersbeweging.
Meer Panamese kunst bij Jhafis Quintero, diverse street art kunstenaars, de Oekraeens-Panamese Katy Urchenko, het duo Agata Surma en Hector Guillen, Desiderio Sánchez en Pablo Griss.
Reacties (2)
Dank voor je vlammende (en meer dan terechte) betoog PJ. Duimpje omhoog.
Ook al doet de SP aan georganiseerde belastingontwijking, maar om ze dieven te noemen is wat overdreven.