NIEUWS - China is bezig zijn intercontinentale kernraketten te voorzien van meerdere kernkoppen, meldt The New York Times op basis van het jaarlijkse Pentagon-rapport over China’s militaire capaciteiten.
Met de technologie (MIRV) is het mogelijk om met zo weinig mogelijk raketten zoveel mogelijk schade aan te richten:
The term for the technical advance — multiple independently targetable re-entry vehicle, or MIRV — became one of the Cold War’s most dreaded fixtures. It embodied the horrors of overkill and unthinkable slaughter. Each re-entry vehicle was a miniaturized hydrogen bomb. Each, by definition, was many times more destructive than the crude atomic weapon that leveled Hiroshima.
Ook voor een raketschild, logisch genoeg, is het natuurlijk moeilijker om meerdere, afzonderlijke kernkoppen te vernietigen dan het is om er slechts een te vernietigen.
Frankrijk, Rusland, het VK en de VS hebben de stap om hun kernwapenarsenaal te ‘miniaturiseren’, zoals dat heet, overigens allang gezet, maar voor China is de zet op dit moment merkwaardig omdat het de technologie om al tientallen jaren in handen heeft, maar nooit heeft gebruikt omdat het naar eigen zeggen niet in een wapenwedloop verzeild wil raken.
Reacties (3)
Wat een flauwekul weer.
China probeert al vanaf 1983 intercontinentale kernraketten te voorzien van meerdere kernkoppen alleen wegens technische problemen wilde dat niet lukken:
http://en.wikipedia.org/wiki/DF-5#MIRV_Upgrades
China heeft waarschijnlijk vanaf 2007 intercontinentale kernraketten met meerdere kernkoppen in gebruik:
http://en.wikipedia.org/wiki/DF-31#DF-31A
Ze hebben nu de DF-41 klaar die 10 kernkoppen kan bevatten. De ontwikkeling van deze raket begon in 1986!
https://web.archive.org/web/20110326182303/http://articles.janes.com/articles/Janes-Strategic-Weapon-Systems/DF-41-CSS-X10-China.html
TKACIK: China builds nuclear arsenal while rest of the world disarms
http://www.washingtontimes.com/news/2012/sep/28/china-builds-nuclear-arsenal-while-rest-of-the-wor/
Oncontroleerbaar. Onverifieerbare bangmakerij.
@1:
Ze hebben de technologie ook pas vanaf 1995, volgens het stuk in de NYT (en schijnbaar CIA en FAS ook):
“For 20 years,” the C.I.A. reported, “China has had the technical capability to develop” missiles with multiple warheads and could, if so desired, upgrade its missile forces with MIRVs “in a few years.”
En dat het in 1983 wel werd gewenst maar niet lukte wordt niet tegengesproken door de bewering dat het vanaf 1995 in principe wel zou kunnen lukken maar niet (langer) werd gewenst. En, uiteraard, vice versa.
Schijnbaar was het nucleaire beleid van China in 1983 niet exact hetzelfde als dat van China na 1995 tot nu. Volgens mij kan dat heel goed, aangezien 1983 en 1995 nogal verschillende tijden zijn, vooral op het nucleaire gebied.
Er staat in dat linkje alleen dat die raketten “MIRV capability” hebben, niet dat ze geMIRVd zijn. Dat China raketten heeft die geschikt zijn voor MIRV wordt in het stuk nochtans niet tegengesproken, dat is integendeel zelfs de onderliggende noodzakelijkheid.
Wat het stuk meldt is dat ze nu daadwerkelijk geMIRVd worden.