Domrechts heeft ook een mening over Griekenland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ditmaal bij monde van Elsevierredacteur Michiel Dijkstra:

Dat Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen, staat wel vast. […]

Door vanaf volgende week Grieks onderpand te weigeren, dwingt de ECB het land om zich gewoon aan de gemaakte afspraken te houden. Als het dat toch eens zou doen, zou dat in elk geval wat vertrouwen wekken.

Ofwel: Griekenland kan zich niet aan de afspraken houden, maar moet zich toch aan de afspraken houden, want dat wekt vertrouwen.

Leest zo’n figuur wel wat hij zelf schrijft?

Open artikel

Reacties (10)

#1 Bismarck

Aja, vertrouwen.

#2 Cerridwen

Dit is geen tegenstelling als je bedenkt dat het eerste over de lange termijn gaat, en het tweede over de korte termijn.

Dus ja, als je uiteindelijk iets aan de schulden wil doen, is het misschien verstandig om niet direct al je afspraken op losse schroeven te zetten.

#3 Olav

@2: Nee. Die afspraken zijn fout en brengen elke dag meer schade toe. En hoe langer je ermee doorgaat, hoe moeilijker het wordt om er ooit nog wat aan te doen.

Griekenland had al een aantal jaar geleden failliet moeten gaan, dat had duidelijkheid geschapen en veel ellende gescheeld.

Het vertrouwen waar de Elseviermeneer het over heeft is ook niet het vertrouwen dat je wel of niet kunt hebben in Griekenland. Het gaat om het vertrouwen dat de bezuinigingsadepten zoeken in hun eigen dwaalkoers en bezweringsformules. Dat valse vertrouwen komt Syriza keihard slopen, en daarvoor verdienen ze applaus.

#4 JPK

Krugman eerder deze week in NYT:

“OK, so as I understand the latest from the new Greek government, Yanis Varoufakis is saying that he and his colleagues don’t care what happens to the headline value of the debt — if you want to claim that there has been no write-off, OK. What they want instead is substantive but not outrageous relief from the burden of running primary surpluses (surpluses ex interest payments), reducing the amount of resources transferred to creditors from 4.5 to 1-1.5 percent of GDP; they also want flexibility to achieve these surpluses with a mix that includes more revenue and less spending austerity.

This is a dastardly ploy by those left-wing radicals. You see, it’s completely reasonable. (…)”

http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/02/02/whos-unreasonable-now/?smid=tw-NytimesKrugman&seid=auto

#5 Cerridwen

@3:

Griekenland had al een aantal jaar geleden failliet moeten gaan, dat had duidelijkheid geschapen en veel ellende gescheeld.

Dat zeg jij, maar verschillende Griekse regeringen hebben die stap niet aangedurfd. En Syriza lijkt het ook niet aan te durven, van kwijtschelding van de helft van de schuld zijn we nu aangeland bij een overbruggingskrediet tot mei.

Het is nogal makkelijk om te roepen als je zelf de verantwoordelijkheid niet draagt, daar komt Syriza nu ook achter.

#6 kevin

@5 Wat wil je dat ze doen?

#7 JANC

@5: Vandaar dat die komen met een oplossing om (tenminste een groot deel) van de lening te betalen, maar er langer over te doen. Waarom er langer over doen? Zodat men de economie en de mensen op de straat ademvrijheid geeft. Maar dat is “geen verantwoordelijkheid dragen”

#8 Grolschje

@4
Griekenland betaald nu al minder dan Italië, Spanje of Portugal. En toch moet Griekenland degene zijn die vrijwel alles wordt kwijtgescholden en dat moeten de landen die nu al meer betalen dan maar ophoesten. Compleet redelijk inderdaad.

#9 JANC

@8: 22.3 Miljard moet door Griekenland worden terugbetaald in 2015. Het GDP is 241.72 Miljard. Dat is 9,2% van het totale budget.

Voor Italië is dat 141 miljard betalen op een GDP van 2071.31. Dat is 6.8%

Je hebt gelijk, Griekenland moet absoluut minder betalen. Procentueel gezien?

#10 ratel

Griekenland heeft in de geschiedenis,willens en wetens de zaak beflest,over de hoofden van de Grieken,nu is er een regering die met (valse) beloften,(de zaak niet waar kunnen maken)aan de macht is gekomen,ze hadden ver voor de verkiezingen de haalbaarheid van hun programma kunnen bestuderen,eerst moet een onafhankelijke adviseur de Griekse bevolking duidelijk maken wat kan en niet kan,dan een referendum,met er aan gekoppeld,of de leiders willen blijven of gaan,om deze uit te voeren,het hanen gedrag moet voorbij zijn,de onzekerheid beheerst nu de totale Europese financieële markt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*