Syriza wint Griekse parlementsverkiezingen

NIEUWS - Syriza heeft de Griekse parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. Inmiddels is de partij erin geslaagd een coalitie te vormen met de rechtse, populistische partij Onafhankelijke Grieken. Beide partijen verzetten zich tegen de drastische bezuinigingen die de EU aan Griekenland heeft opgelegd.

Een bijzondere overwinning

De overwinning van Syriza is bijzonder omdat voor het eerst sinds lange tijd een Europese politieke partij een pluraliteit van de kiezers er van wist te overtuigen de dominante economische orthodoxie af te wijzen.

Bovendien liet men zich niet gijzelen door de gebruikelijke waarschuwingen van centrale banken en andere gezaghebbende economische voorspellers. De hoop op verbetering won het van de angst voor verslechtering die de Grieken als doembeeld werd voorgehouden door de ECB, het IMF en hun eigen conservatieve partijen.

Nu is het overigens geen wonder dat de Grieken de waarschuwingen van de ECB, het IMF en andere aanhangers van de economische orthodoxie niet meer al te serieus nemen.

Volgens de voorspellingen van de ’troika’ (de Europese Commissie, ECB en IMF) had de Griekse economie in 2013 weer groter moeten zijn dan in 2010. De brute realiteit is echter een krimp van bijna twintig procent.

Maar toch is klakkeloos doorgaan met de bezuinigingen volgens sommigen ‘het juiste en oprechte pad’.

Hoop

De Grieken willen dan ook geen ‘gouden bergen’, zoals onvriendelijke commentatoren nog wel eens opmerkten, maar enkel een alternatief voor een beleid dat hopeloos heeft gefaald.

Zelfs kleine verbeteringen zijn al voldoende, zoals blijkt uit deze reportage van The Guardian:

“I’m hopeful,” said Irini Moka, 38. “These past five years have been so tough, so depressing. So brutal, actually. Now we can hope.”

She was confident, she said, that Syriza would not overreach: “The first things it will do are really basic, simple. Necessary. The minimum wage, the lowest pensions. Things that matter. The big stuff can come later, and must be for the good of all.” […]

Her friend Dionysis Antypas said no one was expecting to get back “all that’s been taken from us in these five years. The university … it’s in an awful state. No money, for anything. But as long as we get a society, an administration, that feels at least a little bit fairer, a little bit more just. If we get that, people will be satisfied.” […]

Chris Alefantis, the editor of Greece’s street paper Shedia, was back from voting in his mother’s village in the Peloponnese. He said most Greeks “will be quite happy if Syriza does just two or three of the things they’ve promised. No one expects miracles.

Grexit

Voor 28 februari, wanneer de huidige bailout verloopt, moet Griekenland een nieuwe steunovereenkomst sluiten. Het alternatief is een Grieks bankroet en een welhaast onvermijdelijke grexit.

Hoewel iemand, ook Syriza niet, zit te wachten op een Griekse uittreding uit de euro, is dit scenario vrijwel onvermijdelijk als de fiscale hardliners in de EU – met name Duitsland – niet bereid zijn water bij de wijn te doen.

Met andere woorden: de vraag is of landen zoals Duitsland, Nederland en Finland bereid zijn de realiteit onder ogen te zien dat austerity hopeloos heeft gefaald.

Zo nee, dan treedt Griekenland uit de euro en kunnen speculanten zich direct op een volgende kandidaat voor uittreding richten (Portugal? Spanje?). En dan is het meteen de vraag wat er van de euro overblijft.

Zo ja, dan kan de EU zich meteen opmaken voor de Spaanse verkiezingen later dit jaar. Podemos doet het daar goed in de peilingen.

Reacties (27)

#1 Bismarck

“Het alternatief is een Grieks bankroet en een welhaast onvermijdelijke grexit.”

Waarom is dat grexit zo onvermijdelijk?

  • Volgende discussie
#2 Wim Raven

Als Europa niet wil helpen staat Poetin, die net zo orthodox is als de Grieken, natuurlijk klaar met noodhulp; dat is ook niet in het voordeel van de EU.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

@1: Dat is een goede vraag.
Bij het invoeren van de Euro zijn afspraken gemaakt over maximale begrotingstekorten, maar intussen hebben diverse landen deze afspraken geschonden zonder straf te krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@1: Ik heb ook nooit begrepen waarom het voor de Euro een probleem zou zijn als Griekenland zijn leningen niet terugbetaalt.

Dat lijkt mij alleen een probleem voor de schuldeisers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arjan Fernhout

Prachtig en hetgeen waar ik op hoopte. Inmiddels schijnt er al een coalitie te zijn met de ‘Onafhankelijke Grieken.’ Inmiddels heb ik me rot gezocht naar mogelijke connecties van Panos Kammenos met de gruwelijke olichargen in Griekenland, maar ik vind vooralsnog geen spoor, geen woord, wat daarop lijkt.

‘Gibt mir meinem Jesum wieder,’ (Matthäus-Passion), zou ik zeggen. Ook al ben ik niet gelovig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arjan Fernhout

The Euro: an alternative moral tale

http://mainlymacro.blogspot.nl/2012/06/euro-alternative-moral-tale.html

Mijn punt is: Griekenland kreeg als junkie een ‘Cold Turkey’ – behandeling (to no avail in economisch opzicht), maar de dealers blijven buitenschot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Micowoco

Yanis Varoufakis is tipped to become finance minister of what may become Greece’s leading party after legislative elections Sunday. He tells Britain’s Channel 4 what Syriza will do if it takes power.

http://www.truthdig.com/avbooth/item/we_are_going_to_destroy_the_greek_oligarchy_system_20150125

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@3: Als Griekenland zich failliet verklaart en zijn schulden “wegnegeert” heeft het helemaal geen begrotingstekort meer, maar een overschot. Dan ontstaat er zelfs ruimte voor (broodnodige) nieuwe investeringen. Het enige waar ik me zorgen om maak is die coalitiepartner van Syriza (immers een afsplitsing van de oude status quo partij ND), die waarschijnlijk weerstand gaat bieden tegen een noodzakelijke belastinghervorming (waardoor de rijken daar eindelijk eens belasting gaan betalen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jeroen Laemers

@1:

Als Griekenland failliet gaat en uit de euro treedt, kan het in principe 100% van zijn schulden aan de EU afschrijven.

Als het binnen de euro wil blijven, lijkt het me sterk dat de overige eurolanden Griekenland 100% zijn schulden aan de EU laten afschrijven.

Dus optie één is vanuit Grieks perspectief gunstiger. Tenzij je het over een gedeeltelijk faillissement hebt – wat inderdaad ook nog een optie zou zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: “Als Griekenland failliet gaat en uit de euro treedt, kan het in principe 100% van zijn schulden aan de EU afschrijven.

Als het binnen de euro wil blijven, lijkt het me sterk dat de overige eurolanden Griekenland 100% zijn schulden aan de EU laten afschrijven.”

Vanwaar dat verschil? Als Griekenland failliet gaat, kan het nog steeds niet gedwongen worden uit de euro te treden (sterker nog, er is helemaal geen enkel protocol voor gedwongen uittreding, alleen vrijwillige uittreding is mogelijk).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jeroen Laemers

@10:

Als Griekenland inderdaad besluit om failliet te gaan (dit is immers onder de huidige omstandigheden niet noodzakelijk), wordt het vast gegooid op ‘het niet nakomen van afspraken’ o.i.d.

Dat er geen protocol bestaat, wil natuurlijk niet zeggen dat het onder geen enkele omstandigheid kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: “Dat er geen protocol bestaat, wil natuurlijk niet zeggen dat het onder geen enkele omstandigheid kan.”

Ik denk van wel. Zonder medewerking van de Grieken is het zelfs onmogelijk. De Grieken kunnen immers unilateraal besluiten met euro’s te blijven betalen. Daarin zouden ze niet de eerste zijn, ook Montenegro gebruikt de euro, zonder verdere afspraken. Zelfs als de regering zou overgaan op Drachmen, zit het er dik in dat ze in winkels alleen euro’s zullen blijven accepteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bookie

@4
De Europese landen zijn juist de schuldeisers. Deze hebben de laatste jaren de schulden overgenomen van private partijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Olav

@7:

Yanis Varoufakis is tipped to become finance minister of what may become Greece’s leading party after legislative elections Sunday. He tells Britain’s Channel 4 what Syriza will do if it takes power.

http://www.truthdig.com/avbooth/item/we_are_going_to_destroy_the_greek_oligarchy_system_20150125

Dank je. Ik hoor alleen maar verstandige dingen in het filmpje. Ik wens deze meneer zeer veel succes en een zeer goed gescreende lijfwacht als hij inderdaad minister wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 okto

@4:

Ik heb ook nooit begrepen waarom het voor de Euro een probleem zou zijn als Griekenland zijn leningen niet terugbetaalt.

De vrees was altijd dat allerlei Europese banken, met name in Frankrijk, dan omvallen, en dat dat een kettingreaktie aan omvallende banken teweeg brengt. Hoe reeel die vrees op dit moment is kan ik niet beoordelen. Wat mijn voorganger @13 zegt, het schijnt dat allerlei schulden overgenomen zijn. Maar je weet maar nooit wat voor akelige kettingreakties dat teweeg brengt gezien de notoire instabiliteit in de financiele wereld.

@1 Het probleem zal wel zijn dat men precedentwerking vreest. Als men Griekenland en in de euro laat, en er mee weg laat komen, dan vreest men dat het hek van de dam is aangaande begrotingsdisciplines.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Le Redoutable

De zogenaamde hardliners zijn wel diegene die Griekenland nog met miljarden subsidie overeind houden, hardliners die bewezen hebben zelf wel een gezonde economie draaiende te kunnen houden.

Sirizia heeft de bevolking voor miljoenen aan cadeautjes beloofd, wat pure volksverlakkerij is gezien die miljoenen er gewoon niet zijn en er ook niet plotseling gaan komen. Geldschieters die ze nog geld willen lenen zullen ook niet vooraan de rij staan te dringen als ze besluiten wanbetalers op hun schulden te worden. En als de hardliners dan ook nog hun miljoenen subsidie intrekken wegens het niet nakomen van de voorwaarden, dan is het snel gedaan met al die mooie sprookjes beloftes, Dan volgt automatisch een austerity waar de huidige helemaal niets bij is.

Als de hardliners de Grieken hun schuld kwijtschelden, dan staan Frankrijk, Spanje en al die andere probleemlanden ook gelijk met hun handjes omhoog en dan is het project Europa zeker ten einde, dat is dus geen optie. Tevens blijven de broodnodige hervormingen dan uit, zodat de Griekse economie jaren verder achteruit gegooid zal worden, daar verliest iedereen bij.

Wat er zeer waarschijnlijk gaat gebeuren is dat de schulden bevroren gaan worden en er een status quo ontstaat totdat de Grieken gaan doorkrijgen dat ze belazerd zijn door Syria en dan de huidige politieke ploeg dan zijn werk met extra vertraging mag afmaken. Het gaat jaren extra kosten voor die ploeg om dat weer goed te krijgen, eens kijken hoe populair Podemos, PVV, Syriza, UKIP en al die andere anti EU clubjes tegen die tijd dan nog zullen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Olav

@16:

De zogenaamde hardliners zijn wel diegene die Griekenland nog met miljarden subsidie overeind houden, hardliners die bewezen hebben zelf wel een gezonde economie draaiende te kunnen houden.

Luister eens naar die meneer in het filmpje waar #7 naar linkt. Lijkt me een voorbeeld van een hardliner die de indruk wekt de Griekse economie weer aan het draaien te kunnen krijgen. Verschil is: hij is een hardliner tegen de kleptocraten, niet tegen de gewone werkende of gepensioneerde mensen.

Geef die man vanuit de EU een kans, de tijd en volle steun. Die Merkel kan alvast een gepantserde Mercedes doneren. Zal hij nodig hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Olav

Syriza bevalt me steeds beter. Ik las net deze open brief van Tsipras aan de Duitsers:

http://syriza.net.gr/index.php/en/pressroom/253-open-letter-to-the-german-readers-that-which-you-were-never-told-about-greece

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Arjan Fernhout

Jongetje Dijsselbloem

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 majava

Ligt dat aan mij misschien, dat ik overal, echt overal lees over Grexit en niet willen afbetalen van schulden?

En dat terwijl de nieuwe leiders in Griekenland het toch alleen maar hebben over het opnieuw bespreken van die voorwaarden van de geldwagen naar Athene. En dat zijn dus die austerity packages. Ook helemaal terecht naar mijn mening, maar dat terzijde.

Zijn het dan stropoppen in de media, of is het gewoon lekker doorknutselen aan het al stevig opgezette frame dat de Grieken lui zijn en nu dus ook onder hun schulden uit willen komen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Dante

Syriza gaat natuurlijk eerst geld ophalen bij grootverdieners die nauwelijks belasting betalen in Griekenland, daarna gaan ze geld innen in de meer dan een kwart bedragende zwarte economie die Griekenland groot is en ze kunnen natuurlijk rekenen op de – ten koste van alles de euro behouden – mensen die nivelleren op Europese schaal een feest vinden.

Stel Griekenland krijgt kwijtschelding van de schulden, waar ik overigens niet geheel tegen ben, wel tegen het blijven overhevelen van euros, is het dan niet hypocriet derde wereldlanden gewoon aan hun verplichtingen te houden? Zou het dan niet eens zaak zijn die hele schuldenkwestie eens tegen het licht te houden en niet enkel voor Griekenland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Noortje

Spannend wat daar in Griekenland gebeurt. Tsipras heeft torenhoge ambities en schopt flink tegen het neoliberale Bouwwerk Europa, met Merkel als kop van jut.

http://www.european-left.org/node/2548

It is now urgent. To roll back neoliberalism and the German Europe. We can and it is urgent. To make Ms. Merkel a political minority in Europe. To isolate her politically. To defeat her. To put an end to austerity to regain democracy. To regain Europe.

Europe is now at a historical juncture. Either it will go on with austerity, unemployment, and poverty for many years. With less democracy. Or it will change course, fostering growth, justice and decent work. With more democracy. That’s why the dilemma we face on election day throughout Europe is clear: Either with the Left or with austerity. Either with the Left or with Merkel.

http://www.transform-network.net/journal/yearbook-2015/news/detail/Journal/test.html

We’re not just fighting for change in Greece – ours is a struggle for political change across Europe, a struggle against the current system that allows speculators and the world of capital to hold people hostage. We believe politics and economics should be centred around people’s needs, decent work, a thriving welfare state, environmental protections, democracy.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Steve

Ik verwacht dat men voor een compromis gaat:
Schulden blijven op de balansen van de landen/banken.
Schulden worden omgezet naar renteloos
Afbetaling wordt opgeschort voor onbepaalde termijn(nooit) of sterk verlaagd.

Zo blijft Griekenland gewoon in de euro, en is de pijn voor de schuldeisers het kleinst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 nonkel

Ik geef die Grieken groot gelijk, maar de tedens hier valt nogal op. Je zoud eens de rollen moeten omdraaien. Dat er mensen hier zijn die soms pleiten voor het veranderen/opzeggen van internationale afspraken en verdragen. Meestal is sargasso dan te klein: maar repuratieschade, niemand wilt meer zaken met ons doen, populistisch gezeik want onze democratische regering heeft dit besloten ism democratische afgevaardigden in Brussel, terug achter de dijken jij neo-fascist…..
en nu? Alles is prima.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 JANC

@24: Ooit eens van redelijkheid en billijkheid gehoord?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Micowoco

De wurgende bezuinigingen lijken erop gericht te zijn Griekenland dezelfde behandeling te geven als Irak minus de bombardementen, dwz, alles volledig uithollen zodat men wanhopig de oliebronnen in de uitverkoop zal doen. Rara, wie gaat er dan mee lopen?

http://www.globalresearch.ca/the-new-mediterranean-oil-and-gas-bonanza

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie