Wie is er bang voor de Grieken?

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-02-2022
Dossier:

ELDERS - De kiezers in een van de kleinste lidstaten van de EU confronteren Europa met de hamvraag: doen we het nu samen of niet?

Zondag gaan de Grieken naar de stembus. De polls wijzen naar een overwinning van Syriza, de links-radicale partij die een einde wil maken aan de bezuinigingen en wil onderhandelen over het aflossen van de schulden. In Noord-West Europa overheerst de angst voor Syriza. Vergeet goedkope vliegvakanties, waarschuwt de toeristenbranche. Voor de Griekse kiezer tellen andere problemen. De armoede neemt toe, de werkloosheid blijft hoog, sociale voorzieningen zijn afgebroken, er is nu een punt bereikt dat zelfs gaarkeukens moeten bezuinigen. Een keuze voor verandering ligt dus nogal voor de hand. Toch probeert ook premier Samaras van de regerende conservatieve partij Nea Dimokratia (ND) mensen voor zich te winnen door angst te zaaien voor de gevolgen van een nieuwe koers. Met Syriza krijgen we een systeem als in Noord-Korea, zei hij deze week in zijn afsluitende verkiezingsspeeches.

Bondskanselier Merkel mengde zich rechtstreeks in de Griekse verkiezingen met haar speculaties over een mogelijke ‘grexit’. Het loslaten van de euro is voor haar geen probleem meer, zei ze een paar weken geleden, wetende dat de meeste Grieken de Europese munt graag willen houden. Later ontkende ze dit weer en zei ze Griekenland graag bij de euro te houden “als er maar hervormd wordt.” Gezien de geringe populariteit van de Duitse Bondskanselier in Griekenland is een averechts effect van haar opmerkingen niet ondenkbaar. Een ‘grexit’ zou overigens ook voor Duitsland en andere rijkere lidstaten geen voordelen opleveren. De kans dat Griekenland de schulden in drachmes terug zal kunnen betalen is namelijk niet erg groot.

Er is ook steun voor de koers van Syriza. Economen uit alle delen van de wereld laten deze week in The Guardian weten dat een koerswijziging noodzakelijk is om de Griekse economie weer in het zadel te krijgen. Alleen met een gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van schulden kan de economie weer groeien. En ze gaan nog wat verder:  This settlement should mark the beginning of a new EU-wide policy framework favouring pro-growth rather than deflationary policies. De Duitse econoom Rudolf Hickel meent ook dat het huidige beleid van EU en IMF tegenover Griekenland volkomen gefaald heeft. Hij bepleit een korting op de schulden van 80% en maakt daarbij de vergelijking met de hulp die Duitsland zelf na de oorlog heeft ontvangen. Sven Giegold, Europarlementariër voor de Groenen, wil zo ver niet gaan, al is hij ook voor een herschikking van de schulden.

Kille economische berekeningen en speculaties over markt en munt kunnen niet verhullen dat het hier in wezen gaat om de morele vraag of EU-lidstaten elkaar willen helpen of  niet. Oud-ECB voorzitter Trichet noemde de eurolanden dinsdag bij Nieuwsuur met nadruk ‘vrienden’. Als het zo uitkomt spreken alle regeringsleiders, inclusief Merkel en Rutte, hem na (ik twijfel over Cameron, blijft toch een apart geval). Maar de vraag is natuurlijk hoe zij zich opstellen als het minder goed uitkomt. Hoe ver ga je  bij een vriend in nood?

Peter Kramer, hoofdredacteur van European Business Review en President van de Press Club Brussels-Europe noemt de houding van Duitsland tegenover Griekenland immoreel. In een interview met ThePostOnline zegt hij dat het Duitse Wirtschaftswunder na de oorlog alleen mogelijk is geweest doordat twintig Europese landen, waaronder Griekenland, een streep trokken door bijna de helft van alle openstaande Duitse leningen. De rest kon op een koopje worden afbetaald.

De angst in het rijke Noordwesten van Europa voor de Griekse kiezers die zondag Syriza aan de macht kunnen helpen is een angst voor het eigen geweten. Als Merkel c.s. straks Samaras, huidig premier en leider van de rechtse Nieuwe Democraten, niet meer hebben als uitvoerder van een kil bezuinigingsbeleid. Als Syriza’s leider Alexander Tsipras zijn ‘vrienden’ nieuwe onderhandelingen over afbetaling van de schulden voorstelt (waarbij hij naar verwachting gematigde voorstellen zal doen), dan zullen de Europese regeringsleiders moeten getuigen van hun moraal. Wat betekent nu eigenlijk de Europese samenwerking waar ze zo hoog over opgeven? De Grieken boeten al, meer dan genoeg zou ik zeggen, moeten we hen nog meer vragen of kunnen we iets regelen? De sterke leider strijkt de hand over het hart en kan dat ook uit te leggen aan de eigen achterban. Durven Merkel en Rutte dat aan?

Reacties (5)

#1 De echte Rob

De Grieken boeten al, meer dan genoeg zou ik zeggen, moeten we hen nog meer vragen of kunnen we iets regelen? De sterke leider strijkt de hand over het hart en kan dat ook uit te leggen aan de eigen achterban. Durven Merkel en Rutte dat aan?

Het misschien wel grotere probleem dat erachter zit is dat andere Zuid-Europese landen die ook flinke leningen zijn aangegaan, dan ook graag zien dat deze deels worden kwijtgescholden.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: Dat lees ik ook. Maar het gaat om meer dan de aflossing van schulden. Daarover kunnen per land in principe afspraken gemaakt worden. De erkenning van het failliet van het beleid dat voor Griekenland is ingezet zet het gehele anti-crisisbeleid van de EU op losse schroeven. Inclusief de mate van integratie en de democratische basis voor het financieel-economische beleid van de EU. Tegemoetkomingen aan Griekenland kunnen vele balletjes aan het rollen brengen, en daar zitten -thuis toch al veel geplaagde- regeringsleiders niet op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 De echte Rob

Agreed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mvries512

@2: Ik ben het daar ook mee eens. Het domino effect is waar men in Brussel het meest bang van is.

Maar het grote probleem is dat het beleid van 2008-heden niet heeft gewerkt. In Griekenland heeft Samaras zijn politieke vrienden en groten bedrijven die aan zijn partij geld schonken grotendeels afgeschermd van de IMF/ECB/EU trojka maatregelen die zijn doorgevoerd.

De corruptie in de Griekse politiek door beide grote partijen van voorheen (pre-SYRIZA) Nea Demokratia en PASOK is een van de voornaamste redenen waarom dat land zo in de problemen zit. Voorheen kon men de rest van het volk afkopen maar toen de bubbel barstte in 2008 was daar geen geld meer voor. Men koos toen voor het sparen van de oligarchen en de grote bedrijven en alle lasten van de trojka op de ruggen van de armen en de middenklasse schuiven.

Het verbaast me nog dat (mocht SYRIZA morgen winnen) het zo lang geduurt heeft. Het beleid van 2008-heden heeft gefaald (en er zijn mensen die dat van te voren al zeiden) en moet dus veranderd worden.

Maar zoals de schrijvers hierboven ook al aanwezen, hoe dan? Afschrijven schulden? Dat wil Italië en Spanje ook wel. Griekenland uit de Euro met alle gevolgen van dien? Aangezien de trojka er meerdere keren op heeft gewezen dat Griekenland een primair budgetsurplus (budget zonder rentebetalingen) heeft zou Griekenland er zo uitkunnen, Budget gebalanceerd houden en nooit meer geld lenen. Dat zou goed kunnen werken. Griekenland wordt direct een aantrekkelijke vakantiebestemming.

Maar dat heeft natuurlijk ook problemen. Schulden blijven in euros gedenomineerd. SYRIZA maakt beloftes dat men weer bakken geld gaat uitgeven en die zal men ergens moeten lenen, en als ze faillissement verklaren zie ik niet wie hen nog geld gaat lenen behalve tegen woekertarieven en dan zijn ze ook terug bij af.

En als Griekenland zegt dat ze helemaal niks meer terugbetalen, komen direct diverse Franse en Duitse banken in de problemen, die dat wellicht kunnen doorschuiven naar de ECB waardoor ook Nederland zal moeten bijdragen en navenant moet bezuinigen. Dat zal VVD-PvdA kabinet dat al niet populair is ook niet goed uitkomen gezien dat men dichter bij de volgende verkiezingen is dan bij de vorige.

Dat het beleid moet veranderen, is duidelijk, maar wat dan wel, zoals al gesteld, is de lastigste vraag. Er zijn grote dilemma’s.

Persoonlijk geloof ik overigens niet dat die schulden ooit terugbetaald gaan worden. Dat kan Griekenland gewoon niet. Ook inflatie zal niet helpen daarbij, omdat inflatie disproportioneel nou juist die armen en middenklasse raakt die daar al in de problemen zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Tinbergen

Toch wel opvallend dat de roofkapitalisten die willens en wetens Griekenland vol hebben geladen met die schulden vrijuit gaan.

De geldmarkten die kredieten (met wurgcontracten) blijven storten in de zakken van notoire oplichter ….. eigen schuld. Met die geldmarkten (de kabbaal van Wall Street) hoef je geen medelijden te hebben.

In het economisch verkeer is dat dat normaal geheel voor rekening van de gokverslaafden, in dit geval de casino-kapitalisten.

VS, Japan, EU – wie gaat er ooit z’n schulden (kunnen) inlossen? Dat is het hele ‘spel’. Wij gaan allemaal mee in deze collectieve verstandsverbijstering. Dit is gewoon WOIII.

Misschien toch goed om dit nader te duiden, aangezien media en politiek dit zorgvuldig blijven verzwijgen:

De crisis is bewust gecreëerd. (zie links onder)
Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de wordt ‘opgelost’. Zero-growth is het beleid dat nog 1 tot 2 decennia zal worden voortgezet. De lonen moet verder omlaag, ontslagrecht versoepeld – de IMF blauwdruk.
Het systeem wordt gestuurd in de richting van crash. Goldman Sachs is gesignaleerd – massaal onroerend goed in Europa op te kopen – voor peanuts. Weer zullen de rijken de dans ontspringen – sterker nog; obscene rijkdom naar zichzelf toeharken.
Zie de analyse van Lydonn Larouche, hieronder.
De olieprijs is naar beneden gedrukt. De Wall Street Bankkabbaal heeft zichzelf bedolven onder nu waardeloze derivaten en never nooit meer overkomelijke schuldenposities – en sleept het hele systeem mee.
Alle centrale banken zitten vol met waardeloze schuldbewijzen, alle grote systeembanken zijn insolvabel. Pensioenfondsen en institutioneel beleggers e.d. zijn volgeladen met waardeloze derivaten.
De fabel wordt ‘verkocht’ dat moslims en ‘de Russen’ de vijand zijn. Deze fabel dient om het sprookje nog in leven te houden – en alle financiele middelen te storten in de allesvernietigende aanval op Rusland-China en het Midden-Oosten.

Ontkenning is de enige rechtvaardiging om niet terug te keren van de doodlopende weg.

http://www.truthdig.com/report/item/the_middle_class_cant_be_saved_unless_wall_street_is_tamed_20150127
It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World Banking System https://larouchepac.com/20150113-5
We Can No Longer Operate as We Have Before : https://larouchepac.com/20150121

  • Vorige discussie