Citaat uit The New York Times:
Chancellor Angela Merkel of Germany told Mr. Obama by telephone on Sunday that after speaking with Mr. Putin she was not sure he was in touch with reality, people briefed on the call said. “In another world,” she said.
Poetin moet natuurlijk wat zeggen ter zelfrechtvaardiging tijdens zo’n gesprek en ik kan me zo voorstellen dat dat niet helemaal rationeel overkomt.
Aan de andere kant: macht en rijkdom isoleren je vrijwel altijd van de realiteit. Het is dus niet uitgesloten dat Poetin ze niet meer helemaal op een rijtje heeft.
O ja, Rusland controleert de Krim inmiddels volledig, zo geven ook de VS toe. De vraag is nu of Rusland verder zal gaan of niet.
Reacties (64)
Je kan ook redeneren of Merkel wel in de realiteit leeft en dat is of Merkel wel snapt dat Rusland (lees Putin) de afgelopen omwenteling in Oekraine niet over zijn kant zou kunnen laten gaan.
Er bestaat namelijk geen absolute realiteit in de geopolitiek.
Putin heeft ze wel degelijk op een rijtje. Hij is een kille machtspoliticus die dondersgoed in de gaten heeft dat hij hiermee wegkomt omdat hij weet dat geen land ter wereld hem een strobreed in de weg zal leggen.
@2: Het enige land dat militair in staat is om Rusland te verslaan heeft zelf ook van dit soort streken, dat is namelijk China.
“In another world,” she said.
Dat vind ik nog heel wat anders als she was not sure he was in touch with reality.
En ja, je mag aan de EU en dus aan Merkel twijfelen.
Ja, Rusland en China zijn andere werelden. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik soms aan het realiteitsgehalte van het westen twijfel.
Militair mag Putin misschien het handigst opereren, de economische schade aan de roebel bedraagt nu al 10 miljard dollar. Als westerse politici maar genoeg twijfel blijven zaaien, kunnen ze de Russen goed in de problemen brengen. Zo is de Koude Oorlog tot een eind gekomen: niet op het slagveld, maar in de portemonnee.
Zo lang Duitsland een grotere portemonnee heeft dan Rusland, zet ik mijn geld op Merkel.
Volgens wikipedia is de portemonnee van Rusland een stuk groter dan die van Duitsland. En vlak China ook niet uit, die zouden Poetin ook nog gemakkelijk te hulp kunnen schieten.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_foreign-exchange_reserves
@6: Dat is geen portemonnee maar internationale reserve, het vermogen van Bill Gates is al meer dan de helft van de internationale reserve van Rusland.
Maar dat is wel waar die $10 miljard van @5 vandaan komt. En daarmee kan de centrale bank haar valutakoers ondersteunen.
“Poetin moet natuurlijk wat zeggen ter zelfrechtvaardiging tijdens zo’n gesprek en ik kan me zo voorstellen dat dat niet helemaal rationeel overkomt. ”
Poetin moet helemaal niets. Hij heeft het Syrie conflict gewonnen, en nu wint hij deze kwestie ook. Het is ook een belangrijk conflict, aangezien Rusland aantoont de EU en NAVO niet te dulden in haar achtertuin. Dat daarbij de zwakte van de EU wel tiegelijk hard wordt bloodgelegd is alleen maar mooi. Instituten winnen geen oorlogen, landen wel.
@9: ja, met 29 verschillende regeringen in Europa, in plaats van de EU, had Rusland nooit actie durven ondernemen, natuurlijk…
@10:
Rusland had waarschijnlijk terughoudender gehandeld wanneer zij ervan op de hoogte is dat er snel en stevig gereageert zou worden ipv dat eindeloze overleg van lidstaten om tot een gezamelijk punt te komen. Rusland speelt goed in op die zwakte, dat ziet zelfs een blinde
Poetin is zelfs slimmer dan de realiteit! Het is allemaal gewoon een strijd tegen de joodse bankiers : http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/03/poetins-strijd-tegen-de-rothschilds/
(ter lering ende vermaack, niet mijn mening )
Mister P legt precies uit dat landen uit de tijd zijn, want Rusland is geen land zoals de leden van de EU maar een federatie, voortgekomen uit de USSR, net zoals Oekraïne. En het is dat De Russen grondstoffen hebben en kernwapens, en een anarcho-kapitalistisch beleid met nadruk op veiligheid en nationalisme, dat ze zogenaamd sterk zijn. Daarom bedankt voor het gegeven dat de EU nog meer 1 moet worden!
Als ik #Mister P goed begrijp heeft de EU een sterke leider nodig. Zoiets als Mussolini, Stalin of misschien zelfs – ik durf het bijna niet te fluisteren – Hitler?
@7
Heeft Gates $250 miljard?
@12.
Sjemig, mooi als de wereld zo simpel in elkaar stak als wat in jouw link staat:
Poetin echter ging niet bij de pakken neerzitten en begon op grote schaal maatregelen te nemen. Een van de belangrijkste maatregelen waren de aflossingen van de tientallen miljarden dollars schulden die Jeltsin tijdens zijn regeringsperiode had gemaakt bij het Rothschild gerelateerde IMF en westerse particuliere bankinstellingen, waaronder de eveneens door Rothschild gecontroleerde “Paris & London Club of Creditors” . Tevens zorgde hij ervoor dat de Russische Federatie weer een meerderheidsbelang (50,002%) kreeg in het voormalige staatsbedrijf “Gazprom”.
De bankiersfamilie “de Rothschild” heeft het, na een voorbereiding van ruim 200 jaar, eindelijk voor elkaar dat zij nu op het punt staan om, samen met een klein aantal machtige vazallen, waaronder de Rockefellers, Georg Soros, Goldman Sachs en Morgans een mondiale greep naar de macht te doen. Zij zijn in het bezit van de totale bankensector, inclusief de centrale banken. Ze beheersen het mondiale monetaire systeem, en hebben het wereldwijde monopolie op geldcreatie. Zij zijn de financiële krachten achter alle grote multinationals en de zware industrie met inbegrip van de wapenindustrie.
@13:
Weer wat geleerd. RusLAND is geen land, net als DuitsLand zeker dan ook geen land is volgens jouw. Knap. Dat je onderdeel bent van een Federatie wilt natuurlijk niet uitsluiten dat iets een land of zelfs maar een natie is. Rusland voldoet daar wel zeker aan.
” Daarom bedankt voor het gegeven dat de EU nog meer 1 moet worden”
Jakkes, meneer zoekt een gezamelijke vijand om de EU één te maken.
@17.
Normaal gesproken leer ik van jou als het gaat om buitenlandse politiek meer dan dit keer nu je Wilders napraat. Jammer.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22345268/__Wilders__Ellende_door_EU__.html
Zoals je weet heb ik met nationalisme gelukkig niets, dat volk en vaderland, Blut und Boden, wij-zij denken.
Ha, eindelijk gebeurt er weer wat :)
@15: Je hebt gelijk, ik zat te kijken naar de Nederlandse pagina en dat zijn cijfers uit 2007.
@7 @8 Klopt, die tien miljard schade is aan de directe oorlogskas. Twee procent kwijt nog voor er een schot gelost is. Die kas is zo leeg. Daarna gaat het om economische macht.
Rusland is economisch afhankelijk van olie- en gasleveranties aan Duitsland (en nog wat andere landen). Merkel hoeft maar even wat te mijmeren of ze niet de kerncentrales wat langer open zal houden tijdens de Energiewende of de Russische oliebedrijven hebben weer een koersval te pakken. De Russen kunnen proberen de olie dan aan China te verkopen, maar de Chinezen zijn niet gek, dus eisen dan enorme korting op de prijs. En de Saoedi’s zijn heus wel bereid hun kraan wat verder open te zetten als Amerika daar om vraagt.
Dus echt, Angela heeft heus veel meer kaarten in handen dan Vladi. En met die ongelooflijke schimmendans die Europa altijd opvoert in conflictsituaties, is het voor de Russen moeilijk voorspelbaar waar ze gepakt gaan worden.
Poetin leeft in dezelfde realiteit als onze koning. Lekker een biertje drinken in het Heineken huis en verder gewoon lachen en zwaaien.
@22.
Poetin is geen sukkel. Ik denk juist dat als je niet doorheb hoe macht werkt (en in het verlengde rijkdom) dat je in een andere wereld leeft.
Maar ja, wat is dan ‘macht’?
Beurs $58.4 bln en roebel naar beneden:
http://www.reuters.com/article/2014/03/03/russian-markets-micex-idUSL6N0M02LT20140303
http://www.bbc.com/news/business-26414285
We wisten toch al langer dat Poetin ontsnapt is uit een James Bond film?
@21:
Jij denkt dat Oekraine belangrijk genoeg is daarvoor? En dat al die landen wel even meewerken? Wat Amerika wil is geen onrust/oorlog in Europa. Stabiliteit dus. Oekraine is een offer die, puntje bij paaltje komt, dat waard zal blijken te zijn.
Ik denk dat Oekraïne opgedeeld gaat worden. Met de oranjerevolutie een aantal jaar geleden was al redelijk duidelijk dat er grote tegenstellingen zijn tussen West en Oost-Oekraïne. Nu dus ieder zijn zin: een meer westers georienteerd deel en een deel naar Rusland/onafhankelijk.
@26
Het werkt zoals bij een gijzeling, natuurlijk is het leven van een gijzelaar je wel die 100.000 euro losgeld waard, maar je kunt niet zomaar toegeven omdat je anders een golf van gijzelingen uitlokt. De EU en VS willen geen oorlog om Oost-Oekraine, maar ze moeten Oost-Oekraine wel heel duur verkopen anders lokken ze overal ter wereld invasies uit van “betwiste” regio’s.
De Oekraine wordt waarschijnlijk nog steeds opgedeeld maar niet vanwege de Russische invasie. De boodschap die de Russen uiteindelijk moeten krijgen is dat die invasie voor het eindresultaat niets heeft uitgemaakt, dat ze hun zin dus niet op die manier kunnen doordrijven.
@28:
het gaat in dit geval om een machtsvacuum die is ontstaan na de revolutie in Oekraine. Dan zijn er twee machten in de Regio, Rusland en de EU. beide willen de regionale grootmacht zijn. Rusland maakt echter gebruik van de zwakte van de EU, namelijk verdeeldheid en het gebrek aan een leger. De reden waarom Rusland dit ook kan flikken. Rusland zal dus de regionale grootmacht blijven dus.
Daarnaast zal Rusland Oekraine gewoon inlijven, en de rest zal niet of nauwelijks ingrijpen. Dit omdat de kosten voor het ingrijpen te hoog zullen zijn. Wie stuurt zijn leger? Duitsland? Engeland? Frankrijk? Of moet de VS de broek van het verdeelde Europa (alweer) omhoog houden? Obama kan zich dat daarbij helemaal niet veroorloven en verloor ook al het Syrie-conflict.
Dus zolang er niet massaal verkracht wordt en de oorlog voor Rusland lekker spoedig verloopt, zullen enkel tijdelijke maatregelen de reactie van het Westen inhouden, om over circa 3 a 4 jaar gewoon weer business as usual te handelen met Rusland. Oekraine is namelijk heel belangrijk voor Rusland, maar niet voor de rest van de wereld, waarin Rusland een belangrijke positie inneemt, zoals in de Veiligheidsraad, als leverancier van grondstoffen en kernmacht.
Grootste fout die in het verleden is gemaakt is die dat de EU geen handelsverdrag heeft gesloten met Rusland vlak na de val van de muur toen Rusland nog zwak was, maar de vraag is of de VS dat ooit zou accepteren omdat je dan een machtsblok krijgt dat zijn gelijke niet kent.
@11: allemaal afzonderlijk snel en stevig reageren. Ja hoor, daar wordt Rusland echt bang van. Al die Europese landen zouden ook nooit samen onderhandeld hebben over een gezamenlijk standpunt tegenover de Russen natuurlijk. Waarom zou je ook, als je gewoon 29 verschillende standpunten aan de Russen mee kan delen. Daar maken de Russen geen misbruik van dan hoor. Die gaan dan echt niet proberen de Baltische staten, en Polen en Bulgarije, en Roemenië, enz, tot meer Rusland gezinde standpunten te bewegen. Die gaan dan echt niet proberen de Europese landen tegen elkaar uit te spelen.
En de VS zouden er ook beter aan doen alle lidstaten afzonderlijk bij Rusland te laten protesteren. Dan durven de Russen helemaal niks meer. En misschien is het ook wel handig als alle Duitse deelstaten afzonderlijk reageren, snel en stevig?
Je moet wel heel erg naïef zijn om dat scenario te geloven.
Hier nog een stuurman.
Geen gezichtsverlies dat is belangrijk. Bijvoorbeeld UN leger mag ter plekke de belangen van alle bewoners waarborgen. Het eiland terug aan de Russen en aanwezigheid van de Russische vloot gewaarborgd door de VS.
Verhofstadt had daar nooit moeten staan, dat is niet meer te downplayen, overgefelijke blunder.
@26 @28 Nee, de Oekraine is niet belangrijk genoeg om een oorlog om te organiseren. Maar je wilt ook de Russen niet het gevoel geven dat ze alles kunnen maken. Dus gaan ze economisch klop krijgen om ze te verzwakken.
De Krim zal wel een soort maffioos niemandsland worden, zoals Transdnjestrie, Abchazie, Zuid Ossetie enzovoort.
@27: West-Oekraine is totaal niet interresant voor de EU, Oost-Oekraine is de randstad van Oekraine, daar wordt het grootste deel van het BNP van Oekraine verdiend, en laat Oost-Oekraine nu volledig afhankelijk zijn van de handel met Rusland.
Ergo Putin heeft Oekraine economisch gezien al heel lang bij de ballen, het enige wat hij hoeft te doen is een kwart slag draaien en Oekraine ligt (economisch gezien) op de grond te crepeeren.
@33:
En vervolgens draaien ze de gas en olie kraan dicht en krijgt de EU economisch klop (brandstof prijzen zullen als een raket gaan stijgen) en gaan ze dwars liggen op bijv. Iran, Syrie, etc etc etc
Rusland is als land te groot en machtig om te negeren en Putin weet dat.
(brandstof prijzen zullen als een raket gaan stijgen)
Ik geloof dat een ander land ten oosten van ons nu beseft dat ze de juiste keuze gemaakt hebben met hun ‘energiewende’. Kan iemand Henk Kamp even bijpraten, of is dit opeens een argument om brabant om te toveren tot schaliegatenkaas?
@36: Slecht nieuws voor je, ook Duitsland is economisch nog steeds zwaar afhankelijk van Russisch gas en olie.
Misschien wat minder als Nederland maar ook Duitsland gaat zware klappen krijgen als Rusland de kraan dichtdraait.
Sterker nog, zelfs de VS gaat dat voelen omdat je met wind energie en zonne energie nog steeds geen zware industrie kan laten draaien en vrachtwagens lopen nog steeds op diesel.
De brandstof prijzen zullen namelijk wereldwijd gaan stijgen en dan kom je op het volgende probleem dat er niet eens voldoende alternatieve routes zijn om het gat van het russische gas op te vangen.
@37: Zolang electrische auto’s nog niet en masse over de autobahn scheuren zal dat idd nog wel zo blijven, ja. En d’r moet ook nog iets worden bedacht om CV’s op alternatieve energie te laten werken, want anders wordt ’t koukleumen voor west-europa zodra we iets doen wat de russen niet zint.
Anyway, ik vind deze crisis helemaal niet zo beroerd eigenlijk.
@35: Rusland kan het Westen economisch geen klop geven, Putin heeft zichzelf vandaag al 60 miljard door de neus geboord en er is nog geen shot gevallen:
http://www.reuters.com/article/2014/03/03/us-ukraine-crisis-idUSBREA1Q1E820140303
@39: Ik durf er wel op te gokken dat Putin ’t spel harder speelt dan alle sheik’s en shah’s in ’t midden-oosten.
@39:
O nee?
Zonder Russisch gas ligt een dikke 25% van de EU economie op haar gat, noem dat maar geen klop geven.
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de wereld economie een fikse knauw zal krijgen van stijgende brandstof prijzen.
Tuurlijk zal dat Rusland ook hard raken TOTDAT men er achter komt dat China het overtollige gas en olie graag koopt van Rusland.
http://nos.nl/video/618640-investeerders-bang-dat-russische-gasleveranties-in-gevaar-komen.html
een eye-opener.
@41:
50% van het Russische overheidsbudget is afhankelijk van olie en gas export (vooral naar Europa). Het lijkt me sterk dat de Europese economie, laat staan de Amerikaanse voor 50% of meer afhankelijk is van Russische olie en gas. Rusland heeft dus het grootste probleem. Op langere termijn (het kost tijd om de distributie te verleggen en infrastructuur te laten wisselen van olie naar gas en vice versa) kan Rusland meer gaan verkopen aan China en Europa en de VS meer van andere olie- en gasproducenten kopen, dus dan lost het zichzelf allemaal op, maar heeft Rusland de meeste schade geleden. Het is ook mogelijk dat er nog indirecte sancties bij komen, zoals die tegen Iran (bedrijven die zaken doen met Rusland worden dan geboycot door Europa en de VS en dan laten zelfs de Chinezen Rusland vallen, zo maken Europa en de VS dan gebruik van het feit dat ze meer inwoners en rijkere inwoners hebben dan Rusland).
@41:
O ja? De winter is voorbij, het is bovendien een warme winter, de gas opslagplaatsen zitten vol en Europa heeft de afgelopen jaren ook niet stilgezeten en haalt nu gas uit andere delen van de wereld.
Ondertussen gaat 1/3e van de gasexport van Rusland naar Europa. Dat is heel erg veel geld, dat Putin nodig heeft om de toch al wankele economie draaiende te houden en zijn militaire avonturen te betalen.
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/03/europes-gas-supply-ukraine-crisis-russsia-pipelines
Rusland mag dan militair nog wel wat voorstellen, economisch valt Rusland volledig in het niet bij de EU.
Een economisch conflict zou voor alle partijen heel vervelend zijn, maar zeker ook voor Rusland.
@43: De Duitse en Italiaanse economieen zijn sterk afhankelijk van Russisch gas, veel mensen maken de denkfout dat het hier om gas gaat dat gebruikt wordt voor het verwarmen van huizen, nee het gaat hier om gas dat gebruikt wordt voor de industrie, wat denk je dat er gebeurt als Duitsland 25% van haar bedrijven plat moet leggen?
Verder koopt Europa nog eens 30% van haar olie uit Rusland en 25% van haar kolen.
Als dat van de ene op de andere dag opdroogt dan valt de gehele EU economie op haar gat, en met een oorlogs fonds van 500 miljard dollar kan Poetin dat dus meer als een jaar uitzingen, maar de EU niet, duitsland heeft namelijk voor 60 dagen reserve’s daarna is het op, en je bouwt geen pijpleiding van Duitsland naar pak um beet Iran in 60 dagen.
Vervelende is alleen dat de andere mogelijke leveranciers (die zoveel kunnen leveren) niet bepaald om de hoek liggen en die nou ook niet bepaald vrienden van het westen zijn (Iran/Irak etc)
Er komen dus steeds meer landen aan de verkeerde kant van de sancties te staan en steeds minder landen die ons gas en olie kunnen (of willen) leveren.
Iemand die het wel snapt:
Garry Kasparov: This isn’t Cold War chess, chess has rules – Putin doesn’t care about rules
http://thelead.blogs.cnn.com/2014/03/03/garry-kasparov-this-isnt-cold-war-chess-chess-has-rules-putin-doesnt-care-about-rules/
Garry Kasparov @Kasparov63 · 2h
Survey done from Feb 8-18 in Ukraine shows even in most “Russian” area, Crimea, only 41% want to join Putin’s Russia. Nationwide it’s 12%.
4 Reasons Putin Is Already Losing in Ukraine
As Russia’s Ukraine power play reaches boiling point in Crimea, there are clear signs a Russian invasion may be a disaster for its architect, President Vladimir Putin
http://world.time.com/2014/03/03/putin-ukraine-crimea-russia/
De Krim is bezet en Putin gaat niet meer weg.
Nu lekker iedereen praten totdat het stof is neergedaald, Putin er nog zit en de samenwerkingen weer op gang komen. Iedereen doet boos zijn riedeltje, blaast een beetje en Putin lacht in zijn vuistje. Het is politiek theater voor een groot publiek.
Maar de Krim is bezet en Putin gaat niet meer weg.
@46: Kasparov snapt alleen regeltjes en dat is nu juist het punt: die zijn er op dit niveau niet.
@47: Het punt is dat die regeltjes er nou net wel zijn, na WWII zijn er bepaalde regeltjes afgesproken om een (derde wereld) oorlog te voorkomen.
Een land binnenvallen en annexeren doe je niet anders is het hek van de dam.
En wat dacht je van het Boedapest memorandum 1994? Welk land gaat nog ooit zoiets tekenen of zich aan verdragen houden als een verdrag niets waard is?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_and_Ukraine
Rusland legt een bom onder alle bestaande verhoudingen in de wereld.
@37: gasprijzen in de V.S. liggen op het laatste niveau in 10 jaar. de Amerikaanse energiemarkt heeft weinig tot niks te maken met de Europese/Russische.
http://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9190us3m.htm
over de geopolitiek en militaire machtsverhoudingen lijk je veel te weten, maar soms praat je ook baarlijke nonsense
@41: Waar baseer je die 25% op?
@50: Euhm, als de EU voor 25% afhankelijk is van Russisch gas dan betekent dat dus ook dat 25% van de economie afhankelijk is van Russisch gas, leuk dat de winter voorbij is maar gas en olie wordt schijnbaar voor nog wel meer dingen gebruikt als alleen gebouwen warm stoken hoor.
@51: Wat een vreemde gedachtensprongen maak je weer. Zelfs al zou 25% van het gas in Europaop dit moment uit Rusland komen, dan betekent dat nog niet dat Europa voor 25% afhankelijk is van dat gas. En al helemaal niet dat je dat 1 op 1 mag vertalen naar de Europese economie.
Bovendien is er op dit moment helemaal geen sprake van de gaskraan dichtdraaien, dat lijkt me ook wel het domste wat Rusland kan doen.
Wat jij niet lijkt te begrijpen is dat je wel machtsmiddelen achter de hand wil hebben, maar die het liefst niet wil gebruiken. Dat geldt zowel voor de Russische gaskraan als de Europese sancties. Dat geldt ook voor Putins avonturen op de Krim, wie het eerst schiet heeft verloren. Dankzij de ongelofelijk terughoudendheid van de Oekraïners zijn alle provocaties van Rusland lam geslagen.
Waarom jij voorstelt dat de EU alle mogelijke machtsmiddelen bij voorbaat uit handen geeft, is mij een raadsel. Ook Rusland loopt groot risico als het tot een handelsconflict mocht komen, zowel economisch als politiek.
@51:Je neemt niet mee dat de EU economie minder dan 100% van aardgas afhankelijk is. Ik vermoed dat de EU economie voor misschien 5% van aardgas afhankelijk is. Dus de afhankelijkheid van het Russische aardgas is 25%*5% = 1,25%.
@52: @53:
Wat jullie 2 niet realiseren is dat je het hier niet met een westerse leider van doen hebt, dit soort mensen gaat liever vechtend ten onder (met medeneming van hun vijand) dan dat ze een compromis sluiten over wat handel (geld).
Servie is wat dat betreft een goed voorbeeld, daar waren 10 jaar sancties en een oorlog voor nodig om Kosovo los te weken terwijl als je het objectief beschouwd Kosovo een blok beton aan het been van Servie was omdat echt een zwart gat is kwa geld.
‘Normale’ mensen zouden blij zijn als ze zo’n geld verslindende provincie kwijt zouden zijn, daar dus niet en Putin heeft zo’n zelfde mindset.
En as we speak is Rusland al wetten aan het voorbereiden dat als het tot sanctie’s komt ze zo’n beetje alle US/EU bezittingen in Rusland verbeurd zullen verklaren.
Wij zien dit niet als een conflict tussen oost en west, maar Putin dus wel en Poeten zegt nu gewoon feitelijk, EU kies maar, Oekraine of Rusland maar niet beide.
@54: Ah je copy-paste je reacties tussen threads. Eerst geopolitieke/militaire rekensommen, nu de irrationele volksaard van de slaven.
@55: Als puntje bij paaltje komt dan interreseert Poetin de kosten totaal niks, let op mijn woorden.
Een land dat bereid is om 20 miljoen soldaten tot kannonenvoer te laten vermalen geeft helemaal niks om geld.
Maar goed ik zal wel weer als doemdenker weg gezet worden, totdat ik weer gelijk krijg.
@56: Na de val van de beurs en de roebel op maandag was Putin anders aardig aan het deëscaleren hoor. Je hebt nu al ongelijk.
@57: Ja hoor, vandaar dat de russen al bezig zijn met onteigeningswetten te maken om indien nodig alle EU bezittingen in Rusland te kunnen onteigenen.
Ik geloof dat dat Shell zomaar iets van 30 miljard aan investeringen kan kosten.
@56: Wanneer heb je uberhaupt gelijk gekregen?
@58: Allemaal voor de show. Dit daadwerkelijk doorvoeren is zelfmoord voor de Russissche economie.
@60: Daar zou je je nog eens lelijk op kunnen verkijken, Rusland is namelijk al een tijdje heel hard op weg met meerdere pijpleidingen richting China en zoals ik al eerder gezegd heb.
We kunnen Oekraine wel winnen maar dan verliezen we Rusland, lijkt me niet bepaald een slimme strategie.
P.S.
Rusland heeft al aangekondigd dat men assymetrisch zal reageren op sanctie’s van het westen, dus niet gelijkwaardige sanctie’s terug zal doen maar zwaardere sanctie’s.
En als de Duitse media een beetje gaat volgen dan heb je al snel in de gaten dat het Duitse bedrijfsleven nu ondertussen behoorlijk zenuwachtig begint te worden, bijv. 25% van alle duitse technologie bedrijven handelen uitvoering met Rusland en hebben daar grote investeringen lopen.
En ook de financieele sector in London begint zenuwachtig te worden omdat de Russen daar grote spelers zijn en een hele zooi grote europese banken zitten vuistdiep in Rusland.
Economische sancties zou zomaar in kunnen houden dat de EU weer terug in de recessie zakt.
@60:
Hetzelfde geldt voor de Europese economie, waarin nog maar net een broos herstel zich laat zien naar 7 jaren crisis. Rusland kan dat herstel teniet doen en een volgende crisis veroorzaken. Kijken hoe blij de mensen dan zijn hier. Eerst al het gedoe rondom de euro en schulden van lidstaten en dan een crisis omdat ‘we’ Oekraïne blijkbaar belangrijk vinden. Ik wil niet het slachtoffer worden van andermans (lees EU) machtsspelletjes.
@61:
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/ukraine-crisis-russia-nato-talks-live
Gek hoe sommige mensen hier voor een appeasement policy richting de Russen pleiten. Laten we de Russen dus hun gang maar gaan [q]in het Sudetenland[/s] op de Krim, en in de Oekraïne. We weten immers hoe de Russen denken, en als we hen nu hun zin geven, zullen ze in de toekomst vast geen extra eisen meer stellen. Ten opzichte van Wit-Rusland en de Baltische staten. En Bulgarije en Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Polen. Oost Duitsland…