Conceptverkiezingsprogramma SP

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 Bismarck

Ik zie de PVV de punten 2-5 wel overnemen (maar niet het eerste natuurlijk).

#2 mrt

Topprogramma!

“Kleine ondernemers krijgen een eerlijker kans bij overheidsopdrachten. Aan het voortrekken van grote bedrijven maken we een einde. De winstbelasting voor het kleinbedrijf houden we laag. Grote bedrijven laten we een extra bijdrage leveren.”

#3 Micowoco

Niks extreems aan, al zullen de burgerlijke media daar anders over berichten.

#4 parallax

Dat zal waarschijnlijk zijn “65% in ’t hoogste tarief” voordat heel Telegraaf-lezend Nederland schuimbekkend over de grond gaat rollen omdat ze overtuigd zijn van het eigen kunnen om ooit dat tarief zelf nog eens te bereiken.

#5 Bolke de big

Paar kleine probleempjes, investeringsbank mag niet, is ‘oneerlijke’ concurentie door de overheid, tevens mag de overheid bij het gunnen van opdrachten het MKB niet voortrekken (EU regels he).

Bankenbelasting zal 1 op 1 door berekend worden aan de klanten, dus hopla nog een extra tax die de burgers moegen ophoesten.

#5.1 Spam - Reactie op #5

Vooral aan burgers die bij die banken veel geld stallen/lenen. Dat lijkt me vanuit SP-optiek niet zo slecht.

#5.2 Henkie - Reactie op #5

Het effect op de prijzen voor consumenten van een bankenbelasting zal denk ik meevallen. Prijzen zijn tegenwoordig allang niet meer gebaseerd op kostprijs + opslag, maar op de prijsperceptie van consumenten met als doel omzet- en winstoptimalisatie.

#6 gronk

Klinkt niet verkeerd allemaal.

#7 Ernest

Dit is de SP-variant van het uitstellen van de pensioenleeftijd: “We schrappen het automatisch ontslag bij 65”.
Ook goed om te melden: “stimuleren onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek”, “Hypotheekrenteaftrek toppen we in tien jaar tijd af voor boven 350.000 euro, daaronder kan worden afgetrokken tegen 42 procent”.
Geen idee wat dit betekent: “Onzeker flexwerken beperken we tot ‘ziek en piek’.” Hoe zit het dan met de vele zzp-ers: dat zijn toch de flexwerkers bij uitstek?
En deze: “VMBO en MBO gaan we deels samenvoegen”…? Waarom?
En dit is natuurlijk heel goed: “We maken de ecologische hoofdstructuur af, ook al kost dat wat meer tijd”.

#7.1 kevin - Reactie op #7

“Dit is de SP-variant van het uitstellen van de pensioenleeftijd: “We schrappen het automatisch ontslag bij 65″.”

Net daarboven staat dat mensen wel degelijk kunnen vertrekken, dus dit is niet hetzelfde als het verhogen van de pensioenleeftijd. Maar stoppen op je 65e hoeft geen vanzelfsprekendheid te zijn. Dat heb ik altijd al vreemd gevonden.

“(…) “Hypotheekrenteaftrek toppen we in tien jaar tijd af voor boven 350.000 euro, daaronder kan worden afgetrokken tegen 42 procent”.”

Dat lijkt me prima. Hypotheekrenteaftrek heeft toch eigenlijk alleen maar als effect gehad dat de huizenprijzen zijn gestegen tot het punt dat mensen het weer niet kunnen betalen. Afschaffen die rommel. Die aftrek voor ‘goedkope’ huizen zal er op termijn ook wel uit gaan.

“Geen idee wat dit betekent: “Onzeker flexwerken beperken we tot ‘ziek en piek’.” Hoe zit het dan met de vele zzp-ers: dat zijn toch de flexwerkers bij uitstek?”

Dat weet ik ook niet.

“En deze: “VMBO en MBO gaan we deels samenvoegen”…? Waarom?”

Om VMBO’ers meer opleiding te geven natuurlijk. Ook hier gaat het om een verschuiving van de vanzelfsprekendheid dat je een onzinbaantje gaat doen na een VMBO naar dat je een MBO kiest dat bij je talent past. Het doet mij denken aan de vanzelfsprekendheid van een Master doen na een Bacheloropleiding. Na je Bachelor stoppen is eigenlijk alsof je je studie half hebt afgemaakt. Zo kan het VMBO en het MBO ook zijn.

“En dit is natuurlijk heel goed: “We maken de ecologische hoofdstructuur af, ook al kost dat wat meer tijd”.”

Vind ik ook een goed idee. Eigenlijk vind ik het hele programma wel oké, maar het gaat natuurlijk om de financiële onderbouwing: we willen van alles, maar hoe gaan we dat betálen?

#7.2 Bismarck - Reactie op #7.1

Ik vind automatisch ontslag bij 65 zelfs incompatibel met een AOW die pas op 66 of hogere leeftijd begint.

#8 Tom

hypotheekrente aftrek binnen 10jr terug naar 0 voor boven de 350.000 euro; dus alles groter dan 80m2 in Amsterdam is een villa? Laat me niet lachen.

#8.1 kevin - Reactie op #8

De hypotheekrenteaftrek is precies de reden dat huizen zo duur geworden zijn, Tom. Als we meer kunnen betalen, worden de prijzen gewoon hoger en zijn we terug bij af. Zo rolt de markt.

#9 Lord Flash
#10 Lord Flash

“Nederland moet zich inzetten om de Europese Centrale Bank (ECB) een andere rol te geven. Het mandaat kan worden aangepast, zodat niet alleen inflatiebestrijding, maar ook stimulering van de economie en werkgelegenheid doelstellingen worden. In plaats van Europese banken voor duizend miljard
aan goedkope leningen te verstrekken in de hoop dat deze het weer doorlenen aan overheden, kan de
ECB beter direct de economie stimuleren door overheidsobligaties van alle eurolanden op te kopen.
Dat komt direct ten goede aan de Europese burgers door lagere overheidstekorten. Bovendien wordt daarmee ook speculanten een hak gezet. Het democratisch toezicht op de ECB wordt versterkt.”

Dat democratisch toezicht weet ik zo net niet, maar voor de rest is dat een van de beste dingen die je kan doen om de huidige crisis te bezweren

#10.1 Mies ter Ize - Reactie op #10

De rol voor de ECB is bizar. Ze lijkt haast een soort van Europese regering te worden in plaats van een Centrale Bank.

En “Het democratisch toezicht op de ECB wordt versterkt.” Hoe? Door het Europees Parlement?

#10.2 Lord Flash - Reactie op #10.1

Dat valt wel mee. De Fed heeft al zo’n dubbelmandaat. Probleem is dat die er geen gebruik van maakt. Maar goed, in ieder geval kan de ECB zich dan niet meer achter formaliteiten verschuilen.
En opkopen van obligaties is een van de belangrijkste instrumenten om de huidige crisis te bezweren

#10.3 gast - Reactie op #10.2

Je hebt duidelijk liggen slapen de laatste 2 a 3 jaar.

#11 mercadeo

Concept-verkiezingsprogramma SP: 65 procent belasting voor inkomens van 1,5 ton en hoger, lager eigen risico zorg, ontmarkting zorg, weg met onderwijsmanagers, nationale investeringsbank, bankenbelasting en speculatiebelasting, meer bevoegdheden ECB.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*