Goed, dat is dus een mooie binnenkomer, met zo’n koddige titel. Je zou bij al die vrolijkheid bijna nog vergeten dat er over deze materie ook nog wel iets serieus te zeggen valt.
Want ja, het is natuurlijk prettig uit zo’n persbericht van Spa te vernemen dat met zuiver mineraalwater rechtstreeks uit de bron, Spa Reine voldoende drinken lekker én gemakkelijk maakt. “Want Spa heeft voor elk moment van de dag een passend formaat, van mini tot maxi!”. En dus zien we op het plaatje van rechts naar links een Kinderfles, een Reisfles, een Sportfles, een Meeneemfles (nieuw!) en een Familiefles (eveneens nieuw!, waarbij u moet weten dat “familie” Vlaams is voor “gezin”). Het kan niet op.
Daarna wil Spa zich toch ook nog even van zijn milieuvriendelijke kant laten zien:“Spa draagt de zorg voor de natuur al eeuwenlang een warm hart toe. Duurzaam denken zit in de genen van het merk; Spa vervult dan ook sinds jaar en dag een voortrekkersrol onder andere op het gebied van duurzame verpakkingen. De Spa flessen zijn licht van gewicht en als eerste in Europa gemaakt van PET met maar liefst 50% gerecycled materiaal. De etiketten zijn geprint met plantaardige inkt op gerecycled papier. Alle Spa Reine flessen zijn volledig recyclebaar”.
Allemaal voor de Bühne.
Want Spa weet net zo goed als ik (en vermoedelijk ook u) dat op het water dat in Nederland uit de kraan komt niet het minste is aan te merken, ook niet smaaktechnisch. Dat het net zo zuiver of zelfs nog zuiverder is als wat Spa helemaal in de Ardennen in flessen stopt om het vervolgens met grote vrachtwagens hierheen te rijden. En dat werkelijke duurzaamheid er dus in zou moeten bestaan dat Spa stante pede stopt met dat suggestieve geleuter over “zuiverheid die voor je zorgt”.
Zuiverheid die voor je zorgt komt namelijk in Nederland uit de kraan. Wie dat drinkt, zorgt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het milieu dat weer voor hem of haar zorgt. Dan kunnen meteen die tonnen PET-flessen achterwege blijven.
Het bovenstaande geldt overigens niet alleen voor Spa, maar voor elke andere partij die ons probeert gewoon water voor het duizendvoudige van de normale prijs te verkopen. Met name voor Vrumona, dat zijn Sourcy tapt uit dezelfde bron waar de Gemeente Utrecht haar drinkwater vandaan haalt. Allemaal kolder, goed voor ontelbare vervuilingsmomenten.
Dorst? Stel je niet aan, drink uit de kraan!
Reacties (15)
Heb begrepen dat Bar le Duc naast Sourcy zit en aan de andere kant van de weg idd het waterleidingbedrijf. Hilarische Keuringsdienst van Waarden.
Welnee man. Ernie. Het glaszuivere bronwater wordt eerst gezegend en vervolgens door monniken handmatig gebotteld..
Is er eigenlijk een doelgroep/ marketing- profiel bekend van kraanwaterhaters (de vriendin van Joop daargelaten)?
Jointhepipe is i.s.m. de waterleidingbedrijven gestart met het plaatsen van tappunten.
In Nederland kunnen we het gewoon verbieden, drinkwater uit iets anders dan de kraan.
Toch vertelt een vriendin van mij dat ze pijn in de maag krijgt vanwege allerlei stoffen in het Nederlandse drinkwater, en daarom alleen uit flessen haar water drinkt. Ik heb haar gelijk verteld dat het tussen haar oren zit, zoals je dat wel meer bij vrouwen ziet. Of ben ik nu seksistisch?
Waarom vul je dan niet gewoon stiekem haar flessen met kraanwater? Zij gelukkig want geen maagpijn, jij gelukkig want je betaalt veel minder voor haar drinkwater.
Misschien moet je gewoon effe een Britta filter voor haar kopen. Is het in ieder geval tenminste NIET meer een zo heel erg vieze milieuvervuiler meer. En anders drinkt ze maar bier. Speaking of which…
Heb loden leidingen. Ik hou het voorlopig toch maar bij flessenwater.
Even ’s ochtends een minuut door laten lopen en je hebt helemaal geen last van loden leidingen.
Meh. Dat helpt wel hoor, deels althans, maar het water smaakt mij niet meer. Iedere keer denk ik aan dat lood en als er nu net een stof is waarover steeds meer bekend wordt dat het zelfs al in de kleinste concentraties giftig is, dan is het wel lood.
Te makkelijk voor woorden. Wist je dat ze koeien waar ze jouw biefstuk van maken met heel veel antibiotica inspuiten en met astmamedicijnen om ze lekker snel te laten groeien… Krijg je er vast niet uit met bakken. En wat denk je van al die bestrijdingsmiddelen op je groente. En wassen met loodwater helpt niet hoor. Echt niet…
Gelukkig gaan er nu stemmen op om op termijn de watervoorziening te privatiseren, is het eindelijk afgelopen met die gesubsidieerde concurrentie voor Spa en Sourcy.
Want van meer betalen dan we nu doen en ongetwijfeld afnemende kwaliteit worden we allemaal beter. Toch?
Oh wacht…
Kraanwater is goed genoeg menen sommige experts – zeker in Nederland. Anderen beweren dat je schoon, gezuiverd water nodig hebt, zodat je lichaam het minst wordt belast met mineralen, zware metalen en chemicaliën die het drinkwater vervuilen. Er zijn echter ook wetenschappers die verder gaan en beweren dat het water dat wij uit de kraan halen sowieso slecht voor ons is omdat water dat opgesloten ligt in vaten en pijpleidingen (dood water) zijn vitaliteit verliest en ons zelfs ziek kan maken.
Wetenschappelijk is homeopathie nog steeds niet geaccepteerd, omdat men de werking ervan niet kan verklaren. In honderden wetenschappelijke studies is wel bewezen dát het werkt, maar niet hóe. Omdat in geen enkel laboratorium de aanwezigheid van een bepaalde verdunde stof in de betreffende oplossing kan worden aangetoond, wordt de werking vaak afgedaan als suggestie of placebo-effect. De apparatuur die men gebruikt, is echter niet in staat aan te tonen wat met speciale apparatuur – zoals met Kirlianfotografie – wel aantoonbaar is.
Water dat alleen mechanisch is gereinigd, belast je lichaam dus nog steeds met de trilling van de eens in stoffelijke vorm aanwezige deeltjes. Zogenaamd schoon water is dus helemaal niet schoon en zou wel eens een belangrijke ziekmaker kunnen zijn.
Plastic flesjes zoals de PET flessen waar veel soorten frisdrank en bronwater in zitten, staan stijf van de plastificeerstof BPA (Bisfenol A). Dit is een stof die onze hormoonhuishouding nadelig beïnvloedt en wordt in verband gebracht met prostaat- en borstkanker.
Af en toe een glas bronwater uit een glazen fles lijkt me geen slecht idee …
Sure, alsof leveranciers van bronwater hun flessen per stuk vullen, zo uit ‘de bron’, met een glazen emmer…
Water halen ze omhoog, via leidingen, waarop dit vervolgens wordt opgeslagen. En dat dus niet in een of andere steriele glazen opvangbak, die wordt gevoedt met steriele glazen buisjes, gebruik makende van een steriele glazen pomp…
Het Nederlandse water, wat wij zo uit de kraan halen (en vaak ook nog eens grotendeels verspillen) wordt meer en beter getest op de aanwezigheid van (mogelijke) schadelijke stoffen i.t.t. het bronwater, welke enkel idioten kopen in de supermarkt – voor een idioot hoge prijs. Zie als voorbeeld reactie 4 van Joop over een vriendin.
Ik lees hier voornamelijk reacties van mensen die het maar onzin vinden. Je hoeft flessenwater niet te kopen natuurlijk.
Ik weet niet of het water in heel Nederland van dezelfde kwaliteit is en smaaktechnisch hetzelfde ook nog. What happened to “smaken verschillen”?