Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iets teveel onsmakelijke detailsHet begon met een klein bericht op 3 oktober dat verder weinig aandacht kreeg:

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention said several government environmental air monitors in the Mall area detected low levels of Francisella tularensis bacteria that cause tularemia, commonly known as rabbit fever, on September 24-25.

Het blijkt dat na 11 september in Washington 6 zogenaamde “biological-weapon sensors” geïnstalleerd zijn.
Deze sensoren hebben op of rondom het moment van de demonstratie Francisella tularensis waargenomen.
De sensoren zijn er om snel alarm te kunnen slaan in het geval van een biologische aanval. Dit gebeurde echter pas op 30 september.
Maar het leek allemaal verder mee te vallen. Na de incubatie tijd van een aantal dagen hadden zich verder geen mensen gemeld met de ziekteverschijnselen:

After an incubation period of three to five days (it can range from one to 14 days), tularemia attacks the lymph nodes, lungs, spleen, liver and kidneys. Symptoms include fever, chills, headache, muscle aches, joint pain, dry cough and progressive weakness. Left untreated, tularemia can kill 50 percent of those who’ve contracted it. Conventional strains of the bacteria do respond to antibiotics, reducing death rates to as low as 2 percent.

Deze bacterie blijkt zich door de lucht te kunnen verspreiden en in het verleden al door het Amerikaanse leger als potentieel wapen ontdekt te zijn::

As with anthrax, the U.S. military weaponized and stockpiled F. tularensis in the 1960s. The Soviets are said to have engineered strains to be resistant to antibiotics and vaccines. A World Health Organization Committee in 1969 estimated that dispersal of 110 pounds of F. tularensis over a city of 5 million would incapacitate 250,000 people and 19,000 of them would die.

De Department of Homeland Security mensen gaven als verklaring voor de signalering door de sensoren aan dat het waarschijnlijk kwam vanwege de omgewoelde grond tijdens de demonstratie. De bacterie komt namelijk ook gewoon in de natuur voor.
Deskundigen geven echter aan dat zelfs als dat het geval was het zeer onwaarschijnlijk is dat alle zes de sensoren de bacterie hadden waargenomen. Die sensoren staan namelijk behoorlijk verspreid en het regende en waaide die dag.

Afgezien van een paar later geconstateerde vreemde ziekte gevallen (behandeld met de gebruikelijke anti-biotica) zijn er verder geen slachtoffers gevallen.

Maar verhalen als deze bezorgen me wel de kriebels. Een vliegtuig in een toren boren is “tastbaar” en zichtbaar. Een aanval met een biologisch wapen, dat ook nog eens de mogelijkheid heeft om over een groot gebied mensen te infecteren, kan je niet zien. Laat staan dat je ervoor kunt vluchten.
Veel wordt nu wel gedaan aan het opsporen van zogenaamde “dirty bombs”. Maar dat is nog relatief makkelijk. Daar zit namelijk radio-actief materiaal in.
Maar de “resten” van de voorraden biologische en chemische wapens die de Amerikanen en Russen tijdens de koude oorlog hebben geproduceerd zijn, als je ze eenmaal bemachtigd hebt en ze zijn nog niet over de houdbaarheidsdatum heen, vaak heel eenvoudig te transporten.

Daar kan ik wel wakker van liggen.
Dan voel ik me bijna gerustgesteld als in Nederland zogenaamde terroristen opgepakt worden omdat ze mogelijk vuurwapens probeerden te verwerven.

[Bron: Salon.com. Is een betaald abonnement meer dan waard.]

Reacties (11)

#1 Mihai

“The best defence is to give no offence” vertelde Ivan Erland van Cato Institute (een conservatieve denktank met veel invloed bij de Amerikaanse politici). Zijn voorstel is om minder militaire avonturen te plegen om thuis minder kans op terroristische aanslagen te hebben.

  • Volgende discussie
#2 Larie

@Steeph: Was even weg vanwege een webhobbel, maar dit terzijde en nu ontopic.
Naar het zich laat aanzien, volgens de laatste inzichten waar ik me ook wel bij voel, is eigenlijk alles wat de mens probeert op genetisch nivo te produceren al in de natuur in deep time gemaakt en indien geflopt verdwenen. De opmerking “gewoelde grond” is een hele goede.

Ik lig ook wel eens wakker maar dan vooral door de gevolgen van onbezonnen gedrag die momenteel mondiaal de norm lijkt te zijn :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@Larie: Glad to have you back! Missed you.

Tja, niets nieuws onder de zon. Maar de tijdelijke gevolgen kunnen nog steeds stevig zijn. Spelen met vuur in mijn ogen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hagel

“Dan voel ik me bijna gerustgesteld als in Nederland zogenaamde terroristen opgepakt worden omdat ze mogelijk vuurwapens probeerden te verwerven.”

Ook toen je las dat modelleerling Samir in Leiden chemie studeerde?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Caprio

Volgens Bos in het Witte Huis gaat het hier om Iraakse konijnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Spuyt12

Samir hielt zich wel gedeisd. Volgens het Parool was hij een modelleerling die altijd zijn huiswerk maakte en bij elke les was.

Op de vraag of hij daar iets terroristisch kon leren antwoorde de rector van de school dat dat alleen indirect kon.

Semi-quote, want uit het hoofd: “We leren de leerlingen, speciaal met chemisch en biologisch materiaal, hoe ze zichzelf en anderen het best kunnen beschermen.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 phonkee

@Spuyt12: “We leren de leerlingen (…) hoe ze zichzelf en anderen het best kunnen beschermen.” En dat is tevens het belangrijkste verschil tussen de amateur-chemicus (die zichzelf opblaast) en de beroeps-chemicus (die dat niet doet). Beide categorieën chemici hebben hetzelfde assortiment aan explosieven en giffen, na het lezen van de open literatuur of na een anoniem bezoekje aan een universiteitsbibliotheek. Beide kunnen rugzakken vol acetonperoxide maken, of je een boterham serveren met natriumazide.
Chemisch technologen daarintegen zijn veel gevaarlijker…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 obsidiaan

hoe kan je nu met een sensor een bacterie waarnemen. In een gram grond zitter er alleen al miljoenen, van verschillende soort.
Om de bacterie te determineren moet je ze onder steriele omstandigheden 24 uur kweken, en een aantal testen op loslaten. .
Volgens mij is dit zo een jaren 80 starwars-technologie verhaal

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 CiNNeR

Er is wel meer stiekem best eng. Dat laboratoria uitgeroeide virussen terug tot leven wekt bijvoorbeeld. We weten het van de Spaanse griep, Ebola en Polio maar ongetwijfeld zijn het er nog veel meer. Een klein foutje kan best lullig uitpakken ..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@obsidiaan: Dat schijnt te kunnen. Bv door reactie met anti-lichaampjes:
http://www.photonics.com/spectra/tech/XQ/ASP/techid.489/QX/read.htm

Interessante materie als je er in gaat graven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mescaline

Die houdbaarheidsdatum is leuk. Worden de sjemische stofjens dan nog giftiger ? Het nut van het wassen van handappels en -peren dient onderzocht.

  • Vorige discussie