Maori sleutel in formatiebesprekingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

New ZeelandNiet alleen in Duitsland worden lastige formatiebesprekingen verwacht ook in Nieuw-Zeeland staan ze sinds kort voor een politiek dilemma. Afgelopen zaterdag werd de Labour partij in de verkiezingen eerste maar haar coalitie verloor de parlementiare meerderheid; terwijl de conservatieve National Party spectaculair won. De oude coalitie van Labour met de Progressive Alliance en de United Future Party heeft nu nog 4 extra zetels nodig om haar regering te continueren. De Green Party heeft al aangegeven niet te willen en dus zijn nu alle ogen gericht op de Maori partij met precies 4 zetels. Echter de Maori waren onlangs nog boos op Labour vanwege de benoeming van een overheidsfunctionaris die hen afschilderde als een stel achterlijke wilden (Maori bashen, Sargasso).

Dat Labour misschien de steun van de Maori’s nodig heeft, komt erg slecht uit. Inheemse rechten zijn een bijzonder gevoelig thema geworden bij de Nieuw-Zeelandse kiezer. Het succes van de National Party is voor een deel te verklaren door de agressieve campagne tegen het zogenaamde ‘separatisme’ van de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse bevolking. Een groot deel van de witte Nieuw-Zeelanders voelt zich bedreigd de aanspraken van de Maori’s op eigen grond en zelfbeschikking. (IPS)

De liefhebber van Nieuw-Zeelandse politiek kan terecht op tenminste twee weblogs: Kiwiblog en het met Labour symphatiserende Just Left.

Reacties (10)

#1 Jeroen Donkevoort

Een waar gebeurd praktijk voorbeeld van 5 jaar geleden toen ik even in Nieuw Zeeland was. Ter kennisgeving. Maori’s wonen voornamelijk in het oosten van het Noordelijke eiland.

Meerdere keren viel ons op dat bij wegwerkzaamheden op het zuidereiland, de vlaggeman een persoon was met een verstandelijke handicap. Op het noordelijke eiland wordt deze functie vervult door een Maori.

  • Volgende discussie
#2 ALO

Die maori’s moeten gewoon beter integreren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ook interessant: Bij de verkiezingen is er niet zo eerlijk met kiesdistricten gewerkt:

“I’ve done a quick analysis of how many votes each party needed to get an MP. In descending order they are:

Progressive 24,624
United 18,535
Green 17,270
NZ First 17,048
Labour 16,649
National 16,524
ACT 15,537
Maori 10,122

Could almost call it a Maori Party gerrymander as the overhang means their votes count almost twice as much as the other parties.

Now you could claim that is far enough won the electorate vote in four electorates. Well yes they did, but the number of votes cast in each Maori seat is only 16,000 – less than half the average in general seats. ”

Wie vindt het begrip Gerrymandering ook mooi klinken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Larie

Moari’s, voor zover je van een homogene groep kan spreken, zijn te veel in zichzelf gekeerd en ergens in de vaart der volkeren blijven steken. Het conflict binnen deze groep is dat ze graag nike’s dragen, om maar wat te noemen, maar de cultuur die nike’s maakt afwijst. Een keuze is nog niet gemaakt maar dat moet niet te lang duren anders vrees ik een sombere toekomst voor deze bijzondere cultuur en aardige mensen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Franz Fitekz

Als zij nou mijn Nikes gaan dragen, ga ik daar wel met die vlag staan!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Wie Nikes wil dragen moet op de blaren lopen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 toinerz

Als ik mij goed herinner regeerde Clark al reeds met een minderheidsregering.
Maar even voor de goede orde: het kan toch niet dat mijn droomland ook integratiegedonder krijgt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 toinerz

Nog even dit: NZ verbiedt al 20 jaar ‘nuclear armed’ en ‘nuclear powered’ schepen in hun wateren en de VS weigeren hen daarom een vrijhandelsverdrag. Het is een beetje zoals dat kleine Gallische dorp dat stug weerstand biedt tegen de Romeinen. http://www.cnn.com/2005/WORLD/asiapcf/09/15/nz.elex.ap/index.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Ik vraag me af wat de positie van de WTO hier in is? Kan je zo’n verdrag weigeren op grond van zo’n niet ter zaken doend aspect als (bewegings)vrijheid van kernbommen?

Ach ja, dom van me, natuurlijk kan de VS dat…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

Andersom kun je je ook afvragen wat de WTO vindt van zo’n verbod op nucleair geladen schepen. Het klinkt voor mij als een mogelijke handelsbarriere!

  • Vorige discussie