Cultuurstrijd
Het zal de Amsterdammers de komende jaren niet gemakkelijk worden gemaakt om hun plek in de stad te vinden waar ze de cultuur gaan opsnuiven. Het Oosterdokseiland (naast Cs) zal het gezichtsbepalende centrum van de stad gaan worden. Niet alleen komt daar de nieuwe openbare bibliotheek, tevens zal daar het conservatorium verrijzen en het voormalige TPG-gebouw zal naar alle waarschijnlijkheid de komende vier jaren gedeeltelijk worden ingenomen door het Stedelijk Museum.
Hier omheen zal vooral veel horeca worden gebouwd met leescafés, danscafés en noodleshops (?), waarmee men het hele gebied om zal dopen tot cultuurplein.
Dat de openbare bibliotheek eindelijk eens een nieuwe behuizing gaat krijgen werd wel eens tijd. Jarenlang had ik al gehoopt op de opstanding van een Nederlandse Mitterand die ongeacht de kosten een nieuwe bibliotheek in Parijs wilde hebben en deze ook nog in zijn ambsttermijn heeft weten te realiseren. De nationale bibliotheek is samen met de verbouwing van het Louvre één van de meest prestigieuze projecten onder zijn bewind geweest, hetgeen hem nog steeds in dank wordt afgenomen. Natuurlijk wordt de nieuwe bibliotheek de grootste en de modernste van Nederland met zo’n twee miljoen meeste bezoekers per jaar. Het merkwaardige is echter dat men nergens schetsen laat zien van de nieuwe inrichting van de bibliotheek. Op de site van de openbare bibliotheek wordt wel een overzicht gegeven van de functionaliteit die het gebouw gaat bieden, maar hoe dat er allemaal uit gaat zien… Misschien ben ik wel een nostalgicus, maar ik hoop dat de primaire functie (nl. het boeken uitlenen) zo klassiek mogelijk zal worden gehouden. Een grote zaal met hoge houten kasten, waarbij je een ladder nodig hebt om de bovenste planken te bereiken en in het midden leesgedeelte waar een strenge bibliothecaris die je tot stilte maant. De rest mag wat mij betreft zo modern mogelijk worden en voldoen aan de eisen van deze tijd.
Iets verderop is men al redelijk ver gevorderd met de bouw van het Muziekgebouw, waarin de Ijsbreker en het Bimhuis zullen worden ondergebracht. Hier zullen voornamelijk jazz-, wereldmuziek- en klassieke concerten plaatsvinden. Tevens gaat men zich toeleggen op muziekeducatie en geluidskunst.
Twee weken geleden meldden de theaters rondom het Leidseplein (Paradiso, de Balie, Melkweg, Nieuwe de la Mar en de Stadsschouwburg) dat ze meer willen gaan samenwerken om het Leidseplein weer het culturele middelpunt van Amsterdam te laten zijn. Hier zijn ze al hard voor bezig door de plannen voor de bouw van de nieuwe zaal tussen de Melkweg en de Schouwburg, maar willen ze echt gaan concurreren met het in aanbouw zijnde cultuurplein, dan zullen Palladium en de Heineken-hoek toch echt moeten verdwijnen en zal het Abn-Amro gebouw ook een nieuwe bestemming moeten krijgen. En of Joop van de Ende een aanwinst is voor het theaterwezen aan het Leidseplein…?
Kortom, de komende jaren wordt Amsterdam een strijdtoneel voor de winst van de cultuurminnende zieltjes. Wie weet wat er gaat gebeuren wanneer IJburg volledig zal zijn opgeleverd en de bewoners moeten worden voorzien van cultuur?
Nieuwbouw openbare bibliotheek
Nieuwbouw van het Muziekgebouw
Reacties (21)
Leuk die link naar de bibliotheek. Ook leuk dat er tussen al de cijfers niet vermeld staat hoeveel bóéken ze eigenlijk hebben. Ik ben bang dat ook bibliotheken graag te hip willen zijn met allemaal hightechsnoefjes, -snufjes en -snuisterijen.
@Sik: ja! Een prachtig voorbeeld hiervan is de ‘oude collectie’ van de letterenbibliotheek van de universiteit van Utrecht. Doodse stilte, sporadisch geschuifel van potlood op papier, ruime leesplaatsen en een gevoel van overweldiging door de collectie.
Nog mooier: de bibliotheek uit ’the name of the rose’. Ik heb het er graag voor over om per boek een uur te moeten zoeken als het er zo bizar mooi uitziet.
Eco heeft trouwens een fenomenale essay geschreven over bibliotheken en hun (mal)functioneren, logisch genaamd ‘de bibliotheek’. Essentieel materiaal voor elke bibliofiel :)
Mooie opsomming!
Essentieel element in het opstuwen van de cultuur in Amsterdam lijkt toch wel het vrijlaten van de sluitingstijden van de horeca.
Goed punt Carlos…als ze dan ook nog zorgen voor een goede aansluiting met de trein zodat alle “provincialen” naar huis kunnen ;-)
En het toestaan van paaldansen!
Mijn lidmaatschap van de Adamse bieb is onderhand denk ik wel verlopen. Ik denk ook niet dat ze me terugkrijgen, misschien als ik noodles opeens heel lekker blijk te vinden. Ben sowieso benieuwd wat de meerwaarde van zo’n analoog boekbolwerk nog gaat zijn. Bij Amazon kan je tegenwoordig zoeken op trefwoorden in boeken en stukjes lezen er uit. Ze zullen toch nooit alle aanwezige boeken kunnen uitstallen en als ze dat doen, dan is het te veel om langs te ‘browsen’? van die maurice de hond-oprispingen krijg ik.
En inderdaad, GODVERDOMME GEEN SLUITINGSTIJDEN MEER. Amsterdam wordt bijkans een dorp zo!
Over mooie bibliotheken en ‘In de naam van de Roos’ gesproken trouwens. Hier in Yale’s Sterling Memorial Library is de bibliotheek gevestigd in een Gothisch kathedraal-achtig gebouw, met leeszalen met enorme donkerhouten leestafels, en leren zetels en stalampen, houten boekenkasten van vloer tot plafond. De collectie is opgeslagen in een ongeveer 12 verdiepingen hoge toren, net zoals in de Roos, in ’the stacks’, galerijen met boeken met loopgangen van nog geen meter tussen alle rekken, met midden-verdiepingen, waardoor ik niet precies weet hoeveel verdiepingen er nu zijn.
Virtuele Tour – Sterling Library
plaatjes
Grappig dat je dat plaatje van dat ptt gedrocht daar hebt geplaatst. Daarnaast is een rij met woonboten naast het spoor, en er wordt nu gewerkt aan een brug naar die boten. Dat verleidt mij tot de volgende profetie:
Over twee jaar ligt daar geen woonboot meer.
Zo gebeurde het ook aan de westelijke kant van het station, tegenover het bikkerseiland, daar zat een kunstenaarskolonie. Eerst kwam er een bruggetje naartoe, en toen werd het gesloopt.
Maar dat terzijde.
haha
“geen commentaar” lijkt me in deze het beste …
Nee, dat zou mooi zijn als een rotterdammer hier het laatste woord zou hebben!
Precies!
Noodleshops zijn overigens voor de ontwikkelingsgeretardeerden.
Zoals wel meer dingen zijn.
Ik houd mijn hart vast, als ik dit alles zie, en denk in stilte terug aan die fijna paar jaar Robodock die ik nog in Amsterdam mee heb mogen maken…
Cultuur in Amsterdam mag, maar het moet wel geld kosten, en je moet er je naam als ambtenaar aan kunnen verbinden, vóór je ambtstermijn om is natuurlijk (Kijk, dat gebouw heeft jullie grootvader nog neergezet! Nee, die Noord-Zuid gracht is niet van mij).
dat zeg ik …
@Inge: echt rond kunnen struinen heb ik nog nooit gekund in een bibliotheek, omdat zowel het bezoek aan de openbare, als aan de universiteitsbibliotheek (in Amsterdam) me met afgrijzen vervulde omdat de boeken zielloos waren uitgestald. Ik vrees dat die letterenfaculteit alleen toegankelijk is voor studenten?
Bedankt voor de tip van de naam… Ik kan me eigenlijk alleen maar het ossuarium en de blinde Borges van het boek herinneren, de rest is alweer vervaagd. Tijd voor een herlezing dus.
@ Grobbo: ik begrijp ook niet echt wat men aan dat gebouw vindt, maar ik heb al regelmatig gelezen dat het hoogstaande architectuur is. Ik zal wel iets missen.
@Siquo: ik ben het volledig met je eens en in eerdere stukken van mij heb je dat ook kunnen lezen. In dit stuk was ik slechts beschouwer van de veranderingen in de stad. Overigens is het huidige pand van het conservatorium een mooie ruimte om een nieuwe broedplaats te beginnen. Misschien moeten we als Amsterdammers daar maar eens voor gaan staan!
vorige name was Sik ;)
Amsterdam? Waar leg dat dan?
Een cultuurhuis zonder de geur van bier in de zaal, dat is wat ze willen, waar je je wijf van 45 weer mee naar toe kunt nemen, de babyboomers steriliseren de cultuur, waar ze hun vette reten in een rood zeteltje kunnen laten ploffen, ik hoop maar dat de kleine zaal in de Melkweg altijd open blijft.
Ik vraag me toch af waarom al die (dure) nieuwbouw er komt. Biblio in ABN-gebouw (heeft gelijk een authentieke sfeer), loopbrug (toch nog iets bouwkundigs) van Stedelijk naar (ex-)Conservatorium. Iedereen blij. Klaar is klara.
@Sik: Dat PTT gebouw heeft altijd als een muur tussen het centrum en het IJ gestaan.
Net als het CS overigens, maar om dat nou te gaan slopen is wat overdreven, maar ik laat er geen traan om dat dat Oostblok gebouw weggaat en er wat leukers (hopelijk lager) wordt neergezet. Ik was eerst bang dat daar een geheel nieuwe kantoorflat zou komen.
@Grobbo: helaas moet ik je dan teleurstellen, want die hoogbouw blijft staan. Nadat het Stedelijk weer terug gaat naar de Paulus Potterstraat (2007) zal het gebouw volledig worden gestripped tot op het skelet, waarna het weer wordt opgebouwd en voorzien van een glazen gevel. Ik ben bang dat het dus een combinatie wordt van de dingen die jij nu juist niet wil.
Ik weet in ieder geval wat een noodlebar is nu, er zit een nieuwe op het Max Euweplein, en het is gewoon aziatische fast-food, te trendy, te hip, te steriel en ongezellig, en bovenal… Rookvrij >-(
Barbaren! Die mensen die die plannen voor de bibliotheek maakten hebben zeker nog nooit in de herfst in de huidige bibliotheek een werkstuk moeten maken, met een kopje thee en uitzicht op de ontbladerende bomen op de Prinsengracht. Is heel aangenaam, vergeleken met dat kale Oosterdok. Ik neem aan dat op de plek van de huidige bibliotheek wel weer luxe appartmentencomplexen zullen verschijnen, echt heel veel toegevoegde waarde voor dat stukje stad…