De Venezolaanse president Chavez heeft in de afgelopen jaren al vaker de steun van oude kameraden verloren. Maar afgelopen maandag leed de omstreden populist misschien wel zijn gevoeligste verlies met mogelijk grote gevolgen. Generaal Raúl Baduel, jarenlang een vertrouweling van de president en tot juli minister van Defensie, riep de Venezolanen maandag op tegen de grondwetswijzigingen te stemmen. In 1983 richtte Baduel samen met Chavez en twee andere legerofficieren de Revolutionaire Bolivariaanse Beweging op, een clandestiene groep binnen het leger die in 1992 (zonder subsidie van de CIA) een mislukte staatsgreep deden. In 2002 zorgde Baduel ervoor dat het leger zich tégen de beruchte CIA-gesubsidieerde coup keerde en hiermee redde hij zijn kameraad Chavez.
Maar nu valt Baduel zijn oude strijdmakker Chavez in het openbaar af. Hij verscheen in zijn militaire uniform op een persconferentie waar hij stelde dat het referendum van 2 december niet gaat over zomaar wat grondwetswijzigingen maar de weg inzet naar “een ander land en een staatsmodel dat het volk de macht ontneemt” (IPS). Het zou een coup d’etat zijn die de grondwet ernstige schade toebrengt en Baduel riep het volk op daarom tegen te stemmen (CNN). Volgens de oppositie heeft Baduel een gevoelige klap uitgedeeld die kan leiden tot een militaire crisis die de stabiliteit van de regering verpulvert. Het Chavez regime reageerde snel en voorspelbaar door Baduel een verrader te noemen. De zoveelste verrader in een lange lijst (van oud kameraden).
Reacties (16)
Kijk dat is dan weer jammer. De oppositie die in feite leger loopt te stoken tot onwettige acties en destabilisatie van het land.
Er rammelt veel aan Chavez, maar er rammelt nog steeds meer aan de oppositie.
Het is niet de eerste keer dat Baduel Chavez afvalt, hij had al eerder kritiek. Chavez gaat dat referendum makkelijk winnen en daar kunnen zijn tegenstanders niet tegen. Wie is hier nu democratisch?
Wat mij ergert aan Chavez is dat hij Fidel als een schoothondje behandelt. En heel Cuba walgt ervan.
Laat ik vooropstellen dat ik geen vóór of tegenstander van Chávez ben, maar onder zijn regime is er meer armoede dan ooit.
Meer overvallen, moorden, gebrek aan voedsel, gebrek aan fatsoen en ga zo maar door.
Dit mooie land staat aan de vooravond van een burgeroorlog.
Een President staat normaal gesproken voor zijn gehele Natie, en niet alleen voor diegenen die op hem gestemd hebben.
In de jaren dat deze president de dienst uitmaakt heeft hij het land teruggeworpen in het stenen tijdperk.
Venezuela is inmiddels een schurkenstaat geworden.
Laten we hopen dat alles zeer snel en zonder al te veel bloedvergieten mag verlopen.
Zodat Venezuela snel kan beginnen aan de wederopbouw en het terug krijgen van een respectabele betrouwbare oliestaat.
We hebben genoeg informatie uit het veld, waarop mijn mening is gebaseerd.
Chavez trekt alle macht naar zich toe, een eigenschap die hij deelt met een aantal beruchte collega’s. Ook met studenten is hij niet zachtzinnig. Zou hij zijn land echt beter maken als het was, met de methodes die hij toepast??
Filmpje uit Venezuela over het geweld, kennelijk tegen de studenten dit keer:
http://www.liveleak.com/view?i=bad_1194457134
Geloofd nu echt iemand dat Chavez netjes met de volledig bij hem geconcentreerde macht om zal gaan? Chavez is de Mugabe van Zuid-AMerika.
Hmm, geloofT.
@vast goed: We volgen hier al een tijdje Chavez met een kritisch oog. Nu begint het er een beetje op te lijken dat meer mensen kritisch gaan kijken.
Ik heb hier altijd flink de wind van voren gekregen als ik hier kritisch over Chavez berichte. Maar het is nog niet te laat, als er mensen zijn die alsnog willen toegeven dat Chavez een gevaar voor de democratie in Venezuela is dan worden ze bij deze verschoond van hun zonden. Ik ben een vergevingsgezind mens. Maar wees er snel bij want eenmaal terugkrabbelen als Chavez goed en wel een dictator is staat niet chique!
Als Chavez zo’n gevaar voor de democratie is, waarom schrijft hij dan een referendum uit? Het parlement heeft het al goedgekeurd. Logisch want dat bestaat uit louter volgelingen van hem. Dat Chavez enigszins gefrusteerd is dat hij niet het charisma heeft van Fidel is duidelijk, maar of hij zoveel slechter is dan zijn door en door corrupte voorgangers weet ik nog niet.
Als je de meerderheid van het volk een rad voor de ogen weet te draaien met populistische praatjes dan is het makkelijk referenda uitschrijven. Het hele systeem om Chavez heen: rechters, bestuurders, politie alles is in de afgelopen jaren gezuiverd van mogelijke ‘verraders’. Kritiek op Chavez kost je je baan. Dit referendum is slechts window dressing. Maar het zal mij benieuwen wat Chavez doet als hij het toch nog verliest.
Was het voor Chavez dan zo anders? Alle rechters en bestuurders waren ook door de heersende politieke elite benoemd en speelden onder een hoedje.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Chavez aanhanger. Maar ik probeer het wel in een breder perspectief te bezien.
Volgens mij was Venezuela voor Chavez gewoon een Latijns Amerikaanse democratie: flink veel vriendjespolitiek, corruptie en verrijking van een elite. Maar het volk kon in ieder geval iedere vier jaar een andere regering kiezen. Chavez heeft nu de weg ingeslagen waarbij alle afwijkende meningen monddood gemaakt worden en hij op den duur als alleenheerser kan regeren. De vriendjespolitiek, corruptie en verrijking van een elite is nog steeds onverminderd hoog alleen is na de machtsovername van Chavez er nu een andere elite die zich verrijkt.
Laat ik nogmaals vooropstellen dat ik geen vóór of tegenstander van Chávez ben, maar kijk eens op de volgende Spaanstalige weblog!
Ok voor mij is dit geen probleem maar voor u misschien wel.
Hier vindt u info over fraude tijdens de verkiezingen.
http://downfaller-plateado.blogspot.com/2007_10_01_archive.htm
Ook op de Venezuela Prikpagina kan u veel betrouwbare informatie vinden in het Nederlands, misschien tot ziens daar.
http://www.prikpagina.nl/list.php?f=2876
Succes met jullie discussie en zoektocht naar betrouwbare informatie over Venezuela.
Ze konden effectief uit twee partijen kiezen die onderling hadden afgesproken om de macht te delen, dus was er voorheen ook niks te kiezen. Niet dat Chavez’ aanpak veel beter is.
dank su, dat probeerde ik duidelijk te maken. Democratie is hier in z-amerika een relatief begrip. Het stelt in het algemeen weinig voor. Vandaar dat Chavez, Morales en Correa het over een andere boeg gooien. Van Chavez weten we onderhand wel welke, Morales verzuipt in zijn moeras van een grondwettelijke vergadering en Correa, wel… we zullen zien. Gelukkig is hij de slimste van de drie en geniet hij grote steun onder de bevolking (zowel rechts als links).