Het oh zo serieuze World Energy Council laat in haar laatste jaaroverzicht blijken inmiddels in te zien dat Peak Oil inderdaad staat te gebeuren. Om niet al te veel gezichtsverlies te lijden formuleren ze het nog wat voorzichtig, maar toch onmiskenbaar:
The evidence suggests that the Second Half of the Age of Oil is dawning and that it will be characterised by the decline of oil and all that depends on it. It is stressed that oil will not finally run out for very many years, if ever, but the onset of decline is inevitable, thanks to the resource limits of nature and the immutable physics of the reservoir. The timing of the peak currently attracts much debate, but is considered less important than the vision of the long decline that comes into view on its far side.
Alleen in de volgende quote laten ze blijken toch nog op een beetje roze wolk te zitten:
From a geological point of view, the remaining potential for conventional oil can provide for a moderate increase in oil consumption over the next 10 to 15 years. After that, an insufficient supply may be expected, owing to decreasing production when the depletion mid-point has been passed. Demand will then have to be met by other fuels. The percentage of oil production by the OPEC countries (especially in the Persian Gulf region) will increase for several decades to come.
In de markt begint het intussen wel goed te dagen. De prijs voor een vat olie kwam in New York vandaag uit op $83.32, een nieuw record.
Reacties (14)
Ja , ach..ik lees en hoor deze doom al mijn gehele leven.
Toen ik een ukkie was liepen ze al over straat in Rotterdam de sandwichman..het einde der tijden is nabij. Later als jongeling toen ik in Engeland woonde, dagelijks in Hyde-park op een kistje staand en verkondigen dat we ten onder gaan.
Ik geloof er geen bal van zo onderhand en verbaas me over het gebrek aan historisch realiteitsgevoel dat de mens, als iets een werkelijk probleem wordt en als zodanig wordt ervaren, de oplossing er plotsklaps zich aandient. Altijd zo geweest, al tienduizenden jaren. Die wordt niet geleverd door de doomdenkers btw.
Take this in mind as well.
@ larie.
1) De World Energy Counsil vergelijken met de eerste de beste mafkees op de hoek van de straat is absurd.
2) Het nederlandse belastingstelsel heeft hier ook geen zak mee te maken.
Je hebt dus vrij weinig gezegd.
@Parallax @ Steeph
Al dit soort berichtgeving zal alleen maar bijdragen aan het verdere prijsopdrijvende effect. Vergeet niet dat er heel veel geld verdient wordt met alle speculaties over tekorten op termijn. Prijzen gaan diverse malen over de kop. De enige die er niet beter van wordt is de consument die uiteindelijk de prijs die gevraagd wordt moet betalen.
@ Surod
Oh, ok “Don’t talk about fightclub.”
Nog zo’n dooddoener, gebaseerd op niks.
@larie: Iemand die over peak oil spreekt is toch niet gelijk een doemdenker? Signaleren dat significante veranderingen zeer waarschijnlijk zijn om op tijd te kunnen reageren is toch alleen maar verstandig.
En dat dit twintig jaar geleden door een enkeling geroepen werd onder het schreeuwen van “de wereld vergaat” is toch iets heel anders dan het citeren van een gerespecteerd instituut dat langzaam accepteert wat anderen al eerder zagen?
Nee, de wereld vergaat niet. Maar hij verandert wel. En juist door er over te praten als het nog kan, voorkom je dat het leidt tot grote problemen.
En dan over de prijs. Die van olie is nog zo’n 15 dollar verwijderd (in 2007 dollars gerekend) van de piek na de 2e oliecrisis. Het verschil is echter, dat het toen een duidelijke piek was die snel weer wegzakte. Nu gaat het om een gestaag stijgende trend die slechts onderbroken gaat worden door kleine dalingen.
Iemand die 3 jaar geleden had gezegd dat de olie niet meer onder 50 dollar zou komen werd voor gek verklaard. Iemand die nu gaat roepen dat hij niet meer onder 70 komt waarschijnlijk ook.
@Surod: In mijn ogen alleen maar goed. Remt namelijk het gebruik van fossiele brandstof en zorgt voor meer aandacht voor slimmer energie gebruik.
De wereld zal niet vergaan en ‘gelukkig’ hebben we nog 10 tot 15 jaar voordat de (groeiende) olieconsumptie onvoldoende blijkt te zijn..
“Signaleren dat significante veranderingen zeer waarschijnlijk zijn om op tijd te kunnen reageren is toch alleen maar verstandig.”
Absoluut met je eens. Wat mij betreft ook tijd dat Nederland hierop inspeelt en met slimme, nieuwe en eigenlijk ook wel milieuvriendelijke(re) alternatieven komt/investeert: én een mooi exponent van onze gewenste ‘kenniseconomie’ én noodzakelijk omdat ‘de wereld’ naar verwachting verder door zal groeien en steeds meer energie/olie/gas consumeert.
Ik heb recent het boek van Lucas Reijnders: Energie -van brandhout tot zonnecel’ gelezen & dit boek kan ik eenieder aanraden die snel ‘up to date’ wil worden van deze materie. Lucas Reijnders geeft een helder historisch overzicht en analyseert de andere mogelijkheden tot energie-opwekking.
Mocht de redactie ooit een edit-knop overwegen, dan zou ik op dit moment het woordje ‘komt/investeert’ na alternatieven hebben toegevoegd… :)
@Drs B.: Helaas niet zo’n knop. Maar wel een helpende hand. Bij deze.
IJsland gaat over op waterstofgas.
Naja, aangezien een euro inmiddels bijna 1.41 dollar waard is, valt in Europa die stijging van de olieprijs best mee. Bestaat er een grafiekje van olie/euro sinds 2001? Lijkt me interessant om die naast die van olie/dollar te leggen.
@Bismarck: Dat is een tijdelijk voordeel voor Europa. Maar steeds meer landen gaan hun olie verkopen in euro’s (Iran, Venezuela). En met die zwakke dollar worden dat er snel meer.
Dan verdwijnt dat voordeel terwijl de trend toch opwaarts blijft waarschijnlijk.
Ls,
Alhoewel het moeilijk is goeie dingen te zeggen over de socialisten, lijkt het dat zij peak-oil aware zijn.
– We hebben de hoogste benzine prijs ter wereld (na Noorwegen dan)
– De BPM is afschuwelijk op zware auto’s
– Wegenbelasting
– etc
en nu nog een paar extra maatregelen. Benzine en diesel worden nog duurder, lease auto’s worden duurder, slurp tax op SUV’s en een tijdje geleden was er een voorstel om kleine lease-auto’s goedkoper en grote lease auto’s duurder te maken. Hoe dat afgelopen is weet ik niet.
Daarbij: Je kun nog steeds een halve fiets van Bos krijgen, werkelijk overal in nederland liggen fietspaden en het ov is prima.
De volgende stap is nog compacter bouwen, maar daar doen we al wat aan: 1/3 van de nieuwbouw moet infill zijn, en wat knopen doorhakken. Geen kassen in nederland stoken met aardgas als dat in portugal gratis kan etc.
Om te bewijzen dat mensen reageren op prikkels: Ik heb maar 1 auto, terwijl ik drie kinderen heb. En dat is een Daihatsu Cuore.
Echt prima auto hoor, met een koffer op het dak kan alles mee, en dat gebruik je ook maar 1x per maand.
@Steeph, 12
Of de olie nou verhandeld wordt in US$ or euro’s, maakt niks uit. Wat belangrijk is wat de reserve currency van de olie producerende landen wordt. Wat doen ze met hun overschot aan geld.
Het lijkt erop dat dat langzamerhand naar de euro toestroomt. Komt ook door de handel: Ik geloof dat (uit het hoofd) de OPEC landen 35% importeren uit europa en maar 15% uit de US.