Riep ik 3 weken geleden nog dat het leek alsof de benzineprijs eigenlijk 5 cent te hoog was, moet ik nu aangeven dat eigenlijk het omgekeerde het geval is.
Wat wil het geval. Tot nu toe maakte ik de vergelijk tussen de olieprijs en benzineprijs op basis van de WTI (Western Texas Intermediate). Dit is echter Amerikaanse olie en die gebruiken we in Europa maar weinig in de productie van onze benzine. Volgens een oliemaatschappij is zeker 80% van de olie voor benzine hier afkomst uit Brent crude. En waar die twee soorten olie jarenlang meestal in de pas liepen, doen ze dat nu niet meer.
Dus moest ik mijn huiswerk opnieuw doen. Ik heb gekozen voor 80% Brent en 20% WTI (nog steeds in euro’s). En dan ziet het plaatje er zo uit:
Lijkt me duidelijk dat de oliemaatschappijen de laatste weken niet volledig de gestegen prijs doorberekenen. Er spelen natuurlijk ook wat andere factoren mee zoals raffinage-capaciteit, transportkosten, etc…. Maar die kunnen volgens mij niet helemaal het verschil verklaren.
Belangrijk is overigens te concluderen dat ook met de nieuwe oliemix het nog steeds zo is dat stijgingen en dalingen van olieprijs vrijwel altijd binnen een week gevolgd worden door gelijke stijgingen en dalingen van de benzineprijs. Dus het fabeltje dat de benzineprijs wel snel stijgt als de olieprijs stijgt, maar niet omgekeerd, blijft dus een fabeltje. Daar waren anderen ook al achter.
Echter, je ziet wel dat bij de te snelle stijging (zoals nu misschien ook meespeelt) de oliemaatschappijen niet alles doorberekenen, maar dan een tijd lang daarna iets meer marge houden.
Toelichting voor de lezer die nog niet bekend is met deze reeks. De grafiek wordt als volgt samengesteld. We hebben de benzineprijs (Euro 95) genomen, maar dan kaal. Dat wil zeggen zonder belastingen. En we hebben de olieprijs genomen, maar dan in Euro’s (omdat we in Europa daarin afrekenen). Van beiden hebben we vanaf eind 2007 het gemiddelde per week bepaald.
Vervolgens hebben we gesteld dat de prijzen van de eerste week voor beide gelijk aan 100 werd gesteld. Alle veranderingen zijn dus daar tegen af te zetten. Zo hoeven we de koersen ook niet voor inflatie o.i.d. te corrigeren.
Reacties (21)
Ow shit… belastingen.
accijnzen (tot 2008 that is)
Benzine te goedkoop?
Heb jij een klein bedragje op je rekening gestort gekregen? Met een maandje is hier een klimaatontkenning te lezen? /grapje
Even zonder gekheid : benzine te goedkoop, ik geloof m’n ogen niet.
Echt niet.
Het is relatief natuurlijk. Ten opzichte van de gebruikelijke verhouding de laatste 3 jaar is de benzine nu iets minder dan 5 cent goedkoper dan te verwachten.
Schande, het gebruik van fossiele brandstoffen wordt gesubsidieerd. Hoog tijd op een CO2-heffing op benzine in te voeren van … 20 cent (??) per liter.
Die 20ct komt nog wel als ze in het midden-oosten water omhoog beginnen te pompen ipv olie.
Dan stappen ze weer op de kameel en gaan wij weer lopen :-)
“Vervolgens hebben we gesteld dat de prijzen van de eerste week voor beide gelijk aan 100 werd gesteld.”
Loop je met dit ijkpunt niet het risico dat de grafiek structureel een te groot of te klein verschil aangeeft tussen de benzineprijs en de olieprijs? Als ik het goed lees – maar corrigeer me als ik ernaast zit – is het ijkpunt namelijk gebaseerd op een momentopname. Oftewel: je kan met deze grafiek wél kan concluderen dat het een harder stijgt of daalt dan het ander of dat de prijzen gelijke tred volgen, maar het is hiermee toch lastig om conclusies te trekken over een te hoge of te lage benzineprijs?
Ik heb het gevoel dat Steeph dadelijk gaat zeggen dat ik het verkeerd begrijp of zoiets :)
Dat punt is gekozen omdat bij het begin van het maken van deze grafieken dat de oudst beschikbare week was met verifieerbare prijzen. Het is een keuze, ja.
Maar wel een keuze in een periode die nog te boek stond als relatief “rustig”, dus daarmee verdedigbaar. Zomer 2008 kiezen zou vanaf dat punt een permanent te hoge benzineprijs suggereren.
Verder was het vooral bedoeld om de bewegingen inzichtelijk te maken (dus gaan ze gelijk op en neer). Daarvoor maakt het niet veel uit natuurlijk.
Dat is allemaal redelijk en in orde en ik zie ook niet direct een betere manier om een referentiepunt vast te stellen. Het blijft zo wel lastig om keiharde uitspraken te doen over ’te hoge of te lage’ energieprijzen, al moet je dit niet zien als een afwijzing van bijvoorbeeld de kop van jouw artikel. Je hebt een sterk vermoeden en dat lijkt me voldoende.
“je kan met deze grafiek wél kan concluderen dat het een harder stijgt of daalt dan het ander of dat de prijzen gelijke tred volgen”
Een spelfoutje ok, maar dit??
Maar goed, het zou wel leuk zijn als je zou beginnen met 100 op, laten we zeggen: week 26, 2008.
Dus opzich wel een goede vraag.
De zin is niet prachtig en er zit een foutje in: het woordje ‘kan’ staat eenmaal teveel in de zin. Dat komt door een herformulering van de zin waarbij ik een woordje ben vergeten weg te halen.
Maar zo dramatisch is het niet en het is ook niet interessanter dan het aan elkaar schrijven van ‘op zich’.
En het is natuurlijk: gelijke tred houden (ipv volgen).
:)
Teken het plaatje nog eens, maar dan met week 27 van 2008 als vertrekpunt 100 voor beide dataseries… En bereken eens een correlatiecoefficient, eventueel met de olieprijzen een beetje vertraagd. (Trouwens ook een ideale dataset voor toekomstige collega’s van Stapel, lijkt mij)
Inderdaad, er wordt alleen gezocht naar de uitkomsten die men wenst te hebben.
Het lijkt mij nog een kwartje te duur.
Zucht, diepe. Dit gaat om de kale prijs. Dus zonder belastingen en accijns. En dus ook zonder “het kwartje”. Get over it.
No