Morgen om 8:30 Nederlandse tijd begint de 145ste vergadering van OPEC in Wenen. De wereld wil weten of het oliekartel de olieproductie opschroeft of niet. De olie-ministers van Algerije, Libië, Qatar, Venezuela en de Verenigde Arabische Emiraten hebben al aangekondigd dit niet te willen doen. Volgens Secretaris Generaal van OPEC, Abdalla El-Badri is er voldoende aardolie op de markt: “I assure you that if there’s any shortage we will supply more crude to the market, but I think the market is really stable at this time.”. Nu de olieprijs richting de 80 dollar stijgt in de afgelopen maanden wordt de druk echter steeds groter om de kraan wat wijder open te zetten. De Hamvraag is, wat doet Saoedi-Arabië? Is de productiedaling sinds begin 2006 in het land vrijwillig of geologisch? Kan ze haar productie opschroeven en zo ja, zal ze dat ook doen?
Figuur 1 – totale aardolieproductie van OPEC inclusief onconventionele bronnen uit de statistieken van het IEA en de EIA, samen weergegeven met de gemiddelde wereldprijs van alle soorten aardolie. (klik voor grote versie)
Voor meer achtergrond, coverage van: Bloomberg, Gulf Daily News, The Washington Post. De meeting kan via de OPEC website live bekeken worden.
Reacties (21)
Je zou zeggen dat de olieproductie zijn piek gehad heeft rond 2006.
Tijdelijke Piek lijkt me Bismarck, er komt nog wel een redelijke hoeveelheid aan aardolievelden online in de komende jaren. Tevens heeft Saoedi-Arabie naar ik vermoed nog wel wat achter de hand, alleen is het afwachten of ze de productie ophoogt/genoeg druk kan uitoefenen op de andere OPEC leden om daarmee akkoord te gaan.
@2: Heeft SA niet al een paar decennia lang haar oliereserves opzettelijk overdreven (net als de meeste andere golfstaten)?
En de Russen lachen zich weer kapot.
@Bismark
Jep, die theorie wordt steeds aannemelijker. Binnenkort verschijnt hierover waarschijnlijk een uitgebreid artikel in Science van geoloog Eaun Mearns en Wiskundige Stuart Staniford die bij The Oildrum bloggen.
Tijdje terug de IEA world energy outlook van 2004 nog gelezen.
@Rembrandt, ja SA heeft wat achter de hand… als enige. Dit is tevens op dit moment de productiecapaciteit die als buffer dient op de wereldmarkt.
De landen in de OPEC kunnen hun productie intensiveren (Dat geld voor de andere 50% van de olieproducerende landen eigenlijk niet meer.) Dan gaan de productiekosten echter wel omhoog. Voor de OPEC geldt dat je ruwweg een opsplitsing kan maken tussen landen met lage en hoge productiekosten. De landen in het midden oosten hebben over het algemeen lage productiekosten. Nu is het in het belang voor landen binnen de OPEC met hoge productiekosten om de productie te intensiveren. Voor de landen met lage productiekosten niet (nouja misschien wel op de korte termijn, maar niet op de lange termijn). Als geheel is de OPEC gebaat bij krapte op de markt; dus is het de interne stijd van landen met hoge productiekosten (Venuzuela, Iran, Afrikaanse landen) en de landen met de lage productiekosten.
@Rik,
Zeker weten doen we dat niet, mogelijk is de productie van Ghawar dalende waardoor er geen buffer bestaat.
Over de intensivering van de andere OPEC landen heb ik zo mijn twijfels (vooral over die in het Midden-Oosten). Angola, Nigeria e.d. gaat inderdaad nog stevig omhoog de komende tijd, maar dat is ook al aangekondigd.
@Rembrandt: nu je hier toch bent, zou je je mening eens kunnen geven over in hoeverre de theorie van Hubbert zich enkel heeft ‘bewezen’ in situaties waarin de olieprijs relatief stabiel is ten opzicht van de produktiekosten en wat dat al dan niet zegt over Peak Oil in een wereld met sterk stijgende olieprijzen?
Wat dat betreft hebben vrijwel alle pieken die we tot nu toe hebben gezien zich afgespeeld in een wereld met een behoorlijk stabiele olieprijs. In hoeverre verwacht je dat we het plateau daardoor kunnen rekken en de dalende lijn van de piek pas veel later (en harder) in gaan dan Hubbert zou doen vermoeden?
Oftewel: welke invloed zou een veel hogere olieprijs (nog veel hoger dan nu) hebben op de investeringen in olieproductie? In hoeverre is in huidige inschattingen van wanneer Peak Oil plaatsvindt uitgegaan van een relatief vaste olieprijs?
Of denk je dat het geologische aspect in deze dermate zwaar weegt dat er echt niet tegenop te boksen valt?
@ZMC
De invloed op de aardolieproductie is afhankelijk van de fase waarin het olieproducerende land zich bevind denk ik
Het argument wat vaak aangehaald wordt door de “pessimisten” is dat we in de VS na 1970 de dalende productie nauwelijks tot niet afgeremd is door hogere olieprijzen. Nou is die situatie niet goed vergelijkbaar, omdat we te maken hebben met de technieken van 35 jaar geleden én er kon na verloop van tijd weer goedkopere aardolie uit het buitenland gehaald worden. We moeten in dit geval de wereldwijde situatie beschouwen, welke voor elk olieproducerend land weer een andere context heeft.
Ik verwacht weinig invloed van hogere olieprijzen op landen die al ver over hun piek heen zijn & waar de productie gemaximaliseerd wordt. De beste voorbeelden zijn Engeland en Noorwegen, waar de productiedaling gestaag doorgaat op hetzelfde tempo, ondanks recente stijgingen, ondanks optimistische borrelpraat van oliemaatschappijen. Daar worden namelijk al de nieuwste technieken toegepast!
Ik verwacht enige invloed van hogere olieprijzen op landen die zich tegen hun plateaufase aan bevinden, waar extra winningstechnieken toegepast kunnen worden omdat er extra stimulans is. Bijvoorbeeld in Algerije, een land waar de productie aan het afvlakken is en de zij zal pieken tegen 2010/2011. De laatste druppels zullen dan extra hard nog uitgeperst worden.
Ik verwacht redelijke invloed van hogere olieprijzen op landen waar er signifiante productievooruitzichten zijn. Bijvoorbeeld Brazilie & Angola, waar de productie nog harder dan nu opgeschaald wordt.
Ik verwacht veel invloed van hogere olieprijzen op de versnelde ontwikkeling van onconventionele aardoliebronnen (teerzanden, arctische aardolie en wellicht olieschalies etc.) Let wel, je hebt hier te maken met een enorm lange opschalings horizon
Ik verwacht niet dat de hogere olieprijzen voldoende extra productie op gang brengen om in de wereldbehoefte aan aardolie te voorzien na 2010-2015 en verder. Het plateau wordt er wat door gerekt, de dalende lijn zal wat verslappen, maar “the iron grip of depletion” is onvermijdelijk. Het geeft wellicht een aantal jaren respijt.
Belangrijker denk ik is de mondiale economische situatie, of er veel vraaguitval plaats gaat vinden door de komende economische recessie/depressie van de Verenigde Staten.
—————————————————-
Verder nieuwsupdate:
Top oil exporter Saudi Arabia has told customers in Asia and Europe it will keep its crude supplies steady for October from September levels, backing expectations that an OPEC meeting on Tuesday will maintain supply curbs.
State oil firm Saudi Aramco informed buyers in monthly notices it would continue to supply Asian lifters with around 10% below their full contractual volume, as it has since April, industry sources in Japan and South Korea said on Monday.
http://www.cnbc.com/id/20688295
@Rembrandt: Duidelijk, Dank!
Helaas lees ik je nieuwsupdate net na het sluiten van de beurs…:P
Op slashdot wordt Jatropha weer eens de hemel in geprezen als zijnde het wondergewas.
Heeft slechts een klein beetje water nodig; gedijt op de armste grond; heeft geen bodembewerking, herbiciden en insecticiden nodig, concureert niet met voedselgewasse, etc etc.
Kortom, Jatropha is de levende falsificatie van de tweede hoofdwet van de thermodynamica.
Ik geloof er dus geen ene flikker van. Het zal best dat J. het doet op marginale gronden, en met een fooi aan water en nutriënten, maar dat wil niet zeggen dat de productie daar optimaal is. En behaalde hoge oogsten tijdens experimenten hoeven niet onder dat soort marginale omstandigheden te zijn behaald.
Google-scholar draaien dan maar:
A concept for simultaneous wasteland reclamation, fuel production, and socio-economic development in degraded areas in India: Need, potential and perspectives of Jatropha plantations van een stel Duitsers. (recent, 2005)
Uit het abstract:
Uit de hoofdtekst, echter:
Juist ja. Dus die 5 ton (halverwege de opgegeven range!) alleen met good soil when rainfall is [humid]! Wat nou require only limited amounts of water. En ziet u literatuurreferenties? Ik niet.
Iets verderop geven de auteurs zelf ook impliciet aan dat ze niemand eigenlijk iets weet van de controls op de zaadoogst:
Kortom, dat hele Jathropha verhaal stinkt naar hype.
Ik geloof best dat Jatrophaolie een goed biodieselgewas is. Ik geloof er alleen geen flikker van dat de beloofde opbrengsten gehaald kunnen worden onder de marginale condities waar altijd mee geschermd wordt.
In ieder geval is dat absoluut nog niet aangetoond.
Zolang de OPEC niet echt door de APEC wordt gehinderd, kunnen de olieboeren doen en laten wat ze met de prijzen willen.
Hoewel het verre en misschien zelfs wel onhaalbare toekomstmuziek is, zou ik wel eens willen weten wat een vaatje olie gaat kosten als het overgrote deel der wereldbevolking om milieutechniche redenen is overgestapt op andere energiebronnen.
Wil de olieboer zijn product populair houden dan zal-ie toch echt iets aan de prijs moeten doen, aangezien dat het enige gunstige voor de gebruiker zou kunnen zijn?
In de VS hebben ze geen vertrouwen in een verhoging van de productie. De prijs is nu $77.50
http://money.cnn.com/data/commodities/
@redactie: Waarom staat mijn stuk #11 niet bij de “recente reacties”? Toch geen kwestie van “cave the troll” mag ik hopen?
Nee boog, je gebruikt binnen de eerste x aantal karakters html- danwel BB-code en dan pikt de Recent Comment plugin de reactie niet mee. Wel jammer van zo’n uitgebreide reactie maar ik weet ook niet hoe ik dit nu kan veranderen.
tot post promoveren ;-)
(nee serieus: het kritisch bezien (data!) van alle claims rondom Jathropa zijn volgens mij wel weer eens een post waard – niets voor jou Carlos?)
Ik ben blijkbaar niet de enige die hardop twijfelt aan de Jathropa belofte: http://opinion.inquirer.net/inquireropinion/talkofthetown/view_article.php?article_id=87461
Dezelfde argumenten, en meer.
@Boog
je zit op het verkeerde blog! :-)
Zie:
http://www.peakoil.nl/2007/09/01/jatropha-hype-of-oplossing/
Slecht nieuws uit mexico. 8 aanslagen op pijpleidingen….
Dat helpt niet in dit verhaal.
http://ap.google.com/article/ALeqM5h3rxN2g3nkmPe1_gkIvWYXUL6WYQ
http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/958.html
Nou, OPEC besluit toch om er een half miljoen vaten extra tegenaan te gooien. Kijken of het ze lukt:
http://money.cnn.com/2007/09/11/news/international/opec.ap/index.htm?postversion=2007091114
Markt reageerde eerst positief. Toch is de olie in de VS hoger geëindigd weer: $78.23
http://money.cnn.com/data/commodities/
@kim: Die hadden we een tijdje geleden in de waan.