Vandaag plaatst Sargasso een oproep van VVD-leider Mark Rutte. Ten behoeve van een speciale aflevering van het weekblad Opinio is Rutte op zoek naar uw visie op Nederland. U kunt uw visie en ander commentaar hier kwijt in de comments of u mailt hem direct.
VVD-leider Mark Rutte is éénmalig gasthoofdredacteur van het weekblad Opinio (www.opinio.nu). Hij wil een blad maken over Nederland, maar ook mét Nederland.
“Als thema voor ‘mijn’ Opinio heb ik gekozen om de ‘kracht van Nederland’ in beeld te brengen. Wat maakt ons land bijzonder en wat hebben we nodig als land om tot groei te komen. Naar mijn mening groeit een land als de mensen alle mogelijkheden krijgen om in persoonlijk en maatschappelijk opzicht te groeien. Ik heb het gevoel dat we in Nederland kansen laten liggen. Daarom vraag ik u te helpen zoeken naar mogelijkheden om Nederland te laten groeien.
Dit speciale Opinio-nummer, dat vrijdag 7 september verschijnt, zal opgebouwd zijn rond zeven onderwerpen, die volgens mij van belang zijn voor een land om te groeien. Namelijk:
-Investeren in Research & Development
-Integratie
-Belastingverlaging
-Vakmanschap in o.a. onderwijs en zorg
-Kunst & Cultuur
-Veiligheid
-Infrastructuur
Weet u veel van één van de onderwerpen of wilt u over uw ervaringen vertellen, schrijf dan in maximaal 400 woorden naar [email protected]. Ook korte opmerkingen en anekdotes zijn zeer welkom. Deadline is 28 augustus. Een selectie zal in Opinio worden gepubliceerd en een zeer brede selectie zal sowieso op de VVD-site komen.
Reacties (48)
links liberaal drugsbeleid maakt nl bijzonder.
Alle privacy schendende regelgeving nav 9/11 moet ongedaan, en er moet een iraq onderzoek komen.
En koningin en kerk moeten het landsbestuur uit.
En ik maar denken dat wij al die politici betaalden om zelf met ideeën te komen, vanuit een visie.
na de regering is nu ook rutte op stage ;p
En Ijsbrand’s evil twin brother maar denken dat politici op een ivoren toren zitten en niet naar hen willen luisteren…
Wat is de gehanteerde definitie van groeien hier? Zo te zien aan de zeven punten is het voornamelijk in financiëe zin. Terwijl ik denk dat we als samenleving eerder moeten groeien in democratische zin. Dus beginnen met @weerbarst#2’s opmerking en doorzetten met directere vormen van democratie zoals referenda en werkplaatsdemocratie.
Belastingverlaging mag er uit. Voor kwaliteit wil ik best betalen, en dat ik Rutte’s salaris dan ook betaal neem ik dan maar op de koop toe.
Veiligheid gaat ook nergens over, we zijn al een van de veiliger landen ter wereld, dus gooi die er ook maar uit.
@su: werkplaatsdemocratie? Je doelt op het arbeiderszelfbestuur dat in de jaren 70 enige populariteit genoot?
Er is een aardige discrepantie tussen ‘wat maakt ons land bijzonder’ en de zeven onderwerpen die voor een land belangrijk zijn om te groeien (die gaan nl. op voor het merendeel van de EU15, VS, etc.).
Kiezen Mark! Wil je schrijven over wat Nederland bijzonder maakt of wat de liberaal economische ideeen je voorschrijven over de ontwikkeling van een land??
Op deze zeven punten scoort Nederland trouwens ook maar matig:
-R&D: blijft Nederland achter
-integratie: geen succesverhaal, neem voorbeeld aan Canada
-belastingverlaging: niet echt typisch Nederlands, wel?
-vakmanschap in onderwijs en zorg: misschien een middenpositie? neem een vooreeld aan Finland
-Kunst en Cultuur: Zwarte Cross, need I say more?
-Veiligheid: gaat prima, niks meer aan doen (terugdraaien maatregelen laatste 5 jaar mag wel natuurlijk)
-infrastructuur: redelijk in Nl, maar zet nou eens in op echt hoogwaardige OV
Wat Nederland echt bijzonder maakt?
-De hoge kwaliteit van de woningvoorraad.
-De tuinbouwsector.
-Een sterke overheid! (en een bereidheid om belasting te betalen voor het algemeen belang; ondersteunen van zwakkeren en op peil houden van infrastructuur (hier geen instortende bruggen en Katrina’s))
@8:
Dat is inderdaad een vorm ervan. Maar je kunt ook denken aan een sterkere positie voor ondernemingsraden die nu vaak alleen maar een adviserende rol spelen.
Als Rutte echt wil scoren, moet hij heel veel meer inzetten op onderwijs. Daar ligt voor Nederland de enige kans om te groeien. Dan moet hij wel breken met het VVD-beleid van de laatste twee decennia, waar de VVD in de verkiezingsprogramma’s vaak mooie beloftes deed, maar na de verkiezingen steeds niet thuis gaf en instemde met bezuinigingen op onderwijs.
@#9 McW: Dank u voor het beter verwoorden van mijn onderbuikgevoelens :)
Ik mis ontwikkelingshulp; Nederland heeft hier altijd een “gidsland” functie in gehad, maar de laatste jaren kijken wij alleen maar naar de situatie binnen onze landsgrenzen.
Neem bijvoorbeeld een 1 of meerdere Afrikaanse landen en ga daar echt duurzaam in investeren, zowel op economisch als maatschappelijk gebied. Probeer een breder kader te ontwikkelen om daarmee bijvoorbeeld ook de “integratieproblematiek” al in het land van herkomst op te lossen. Of te wel: buiten de hokjes en landsgrenzen denken.
“Veiligheid gaat ook nergens over, we zijn al een van de veiliger landen ter wereld, dus gooi die er ook maar uit.”
“-Veiligheid: gaat prima, niks meer aan doen”
In wat voor geisoleerd wereldje leven jullie eigenlijk? Lezen jullie geen kranten? Niets gehoord over toenemend homogeweld? Of over de stijging van het aantal gewelddadige winkelovervallen? Kijken jullie wel eens naar “Opsporing verzocht”? Voelen jullie je zelf niet onveilig op straat, in het openbaar vervoer of in het uitgaansleven?
Of het er in de rest van de wereld nog slechter mee gesteld is, doet trouwens niet ter zake, tenzij je wilt berusten in de trend naar een onveiliger woon-en leefomgeving die elders bestaat. De Nederlandse overheid moet er juist alles aan doen om ons relatief “lage” niveau van geweld en criminaliteit te handhaven en de veiligheid te verbeteren. Dit is juist een van de primaire taken van elke overheid en tevens de zorg van menig burger. Mijn indruk is dat de veiligheid in de openbare ruimte de afgelopen decennia steeds verder is afgenomen en naar verwachting nog verder zal afnemen. De overheid verzaakt steeds meer in zijn verantwoordelijkheden naar de burger en loopt steeds verder achter de realiteit aan. Kijk alleen maar naar hedendaagse oplossingspercentages en vergelijk de misdaadcijfers uit 1970 eens met die van vandaag de dag.
Dat er geen Duits wordt gesproken en dat het bier er minder goed is.
Maar er is vooruitgang : Van der Sar stopt nu ook penalty’s.
Niet bepaald. En nee, ik woon niet op het plat’nland, maar in Rotterdam-West.
@Manolo
Die gidslandfunctie valt wel mee, Nederland liep zo voorop qua technische hulp en asisstering in het opleiden van locals zodat ze zelf technische zaken konden uitvoeren om zo invloed te behouden in Indonesië (wat niet echt lukte). Daarna zijn de tropendeskundigen ingezet in Afrika, meer om zo het probleem van honderden werkeloze tropendeskundigen op te lossen dan uit ideële overwegingen.
En het concentreren op landen zelf – dat doet de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking al. Voor zover ik me kan herinneren zijn er een stuk of 10-20 landen (wereldwijd) waar Nederland nauwe contacten mee onderhoud. Probleem is echter dat China ontwikkelingshulp ontzettend frustreert door aan elk land geld te lenen/geven (in ruil voor grondstoffen / handel) zonder aandacht te schenken aan de ontwikkeling van het land op bestuurlijk niveau, iets wat Westerse landen wel doen. Tot slot besteed Nederland consequent 1,x% van het BNP aan ontwikkelingshulp, iets wat andere landen bij lange na niet halen. Wat betreft ontwikkelingshulp is Nederland dus best goed bezig.
On topic en @ Rutte:
Gooi inderdaad extra geld op onderwijs…dat roepen docenten al jaren en het is echt nodig.
@Karel 14:
“In wat voor geisoleerd wereldje leven jullie eigenlijk? Lezen jullie geen kranten? Niets gehoord over toenemend homogeweld? Of over de stijging van het aantal gewelddadige winkelovervallen? Kijken jullie wel eens naar “Opsporing verzocht”?”
Tja, een toename van berichten wil niks zeggen over de werkelijke situatie. Het subjectieve veiligheidsgevoel gaat duidelijk achteruit, maar de absolute veiligheid is naar mijn stellige mening vooruitgegaan.
In plaats van je angst te laten aanjagen door kranten of ‘opsporing verzocht’ moet je eens je huis uit gaan of naar willekeurig enig ander land in de wereld gaan, dan zie je dat het wel meevalt…
“Voelen jullie je zelf niet onveilig op straat, in het openbaar vervoer of in het uitgaansleven?”
nee, nee en nee.
On topic: De kracht van Nederland heeft wat mij betreft zijn oorsprong in een sterke faciliterende overheid en de pragmatische (polder) cultuur. De overheid verzorgt (tegen een hoge maar faire prijs) de basis van welzijn, onderwijs, infrastructuur, veiligheid, etc..
Hoe Nederland omgaat met water, ruimtegebruik, en agrarische productie is uniek in de wereld!
De ‘vrije’ aard van Nederland zorgt voor de rest. Ja, homo’s hebben het hier zo slecht nog niet, laat staan vrouwen, recreatieve blowers en allochtonen.
“Voelen jullie je zelf niet onveilig op straat, in het openbaar vervoer of in het uitgaansleven?”
Ja ja en ja, ik voel me overal niet onveilig. De enige uitzondering is als ik politie zie, dan voel ik me onveilig: Zit er wel een bel op mijn fiets, is het achterlicht niet kapot, mag ik fouilleren weigeren, heb ik mijn ID niet vergeten, wat zouden ze vinden van dat zakmes in mijn rugzak, zit ik wel of niet in het fietsparkeerverbodgebied, is er misschien nog iets anders waar ze me op kunnen pakken waar ik nog niet van weet?
Ik meen het heel serieus dat de overheid meer dan 90% van mijn gevoel voor onveiligheid veroorzaakt.
Ik kan wel meegaan met Bismarck, wat overigens niet wil zeggen dat veiligheid – inclusief veiligheidsgevoel – geen belangrijk item is voor een overheid. En dus ook voor de politiek.
Zoals Karel ook al stelde is veiligheid een kerntaak van de overheid (zoniet de kerntaak). En het feit dat schietpartijen op scholen hier minder algemeen zijn dan in de VS wil nog niet zeggen dat er aan veiligheid niets meer hoeft te gebeuren in NL.
Een eerste veiligheids(gevoel)-verhogende maatregel zou btw wat mij betreft zijn het afschaffen van die idiote identificatieplicht. Ik geloof niet dat er tot nu toe één terrorist is aangehouden daardoor.
Wat betreft schietpartijen op school in de VS las ik onlangs een interessante quote van een Israëlisch oorlogsdeskundige (naam en bron vergeten, mogelijk een krant, mogelijk Humo), en die kwam er op neer dat tieners in Amerika on-ge-loof-lijk onvrij zijn ! Kinderen belanden er volgens hem voor de rechter of in de gevangenis bij de minste overtreding. Een zeer kindonvriendelijk land vond hij het dus, dat heel veel druk legt op z’n kinderen, waardoor het grote(re) aantal “high school killings” hem niet verwonderde.
En over onderwijs: een kleine suggestie is om niet te zeggen dat er ‘meer geld’ naartoe moet, maar te zeggen wat je wil bereiken, en vervolgens te kijken wat dat dan moet kosten. Alleen maar budgetten verhogen en verder niets doen verbetert de kwaliteit niet, en daar ging het toch om.
Eerst het doel en dan pas de middelen, inderdaad.
@McW 19
“Tja, een toename van berichten wil niks zeggen over de werkelijke situatie.”
Lees eens goed of verdraai a.u.b mijn woorden niet. Ik heb het niet over een toename van het aantal berichten over onveiligheid. Ik heb het over twee voorbeelden van geobserveerde, feitelijke toename van gewelddadigheid in de Nederlandse samenleving, nml. 1) homo’s die tegenwoordig elke week wel ergens in elkaar geslagen worden (vooral in A’dam) en 2) de toename van roofovervallen op winkels en horeca (+25%), steeds vaker met dodelijke afloop. Zie hier:http://www.ad.nl/binnenland/article1575628.ece
Uit de meeste reacties hier begrijp ik dat bijna niemand ooit wat overkomen is. Ook niet bij jullie kennissen, vrienden of familieleden? Ik kan dat moeilijk geloven…
Maar zelfs als het waar is, wil dat niet zeggen dat er maatschappelijk geen probleem is met onveiligheid.; omdat het in jullie omgeving niet voorkomt wil niet zeggen dat het geen issue is voor de samenleving als geheel en dat we maar beter onze energie op iets anders kunnen richten.
Bismarck is banger voor de politieagent op de hoek dan voor het geweld op straat (maar neemt blijkbaar wel eens zakmes mee). Volgens mij heeft hij geen flauw benul van wat onveiligheid inhoudt. Hopelijk kan hij in zijn illusies blijven geloven over waar het echte gevaar schuilt en hopelijk zal hij nooit politie-hulp in hoeven roepen.
@ Karel (25): denk om je hart….
Ik heb ook – vrijwel altijd – een zwitsers zakmes bij me. Niet als wapen om te verdedigen – waarom ook, ik voel me niet onveilig -, maar om een fles wijn te ontkurken bijvoorbeeld.
En inderdaad komt geweld op straat in mijn omgeving niet of nauwelijks voor. Ik ken wel mensen die zich soms onveilig voelen, maar waar dat gevoel op gebaseerd is weet ik niet. Niet op ervaring iig.
“Uit de meeste reacties hier begrijp ik dat bijna niemand ooit wat overkomen is. Ook niet bij jullie kennissen, vrienden of familieleden? Ik kan dat moeilijk geloven…”
wederom nee, nee en nee.
“Maar zelfs als het waar is, wil dat niet zeggen dat er maatschappelijk geen probleem is met onveiligheid.; omdat het in jullie omgeving niet voorkomt wil niet zeggen dat het geen issue is voor de samenleving als geheel en dat we maar beter onze energie op iets anders kunnen richten.”
Het is absoluut een issue waar altijd aandacht voor moet zijn, daar geef ik je geen ongelijk in. Ik vrees alleen de oplossingen die Rutte’s partij heeft aangedragen onder Balkenende 3. Dan liever geen veiligheidsbeleid,
Daarnaast zijn er wat mij betreft inderdaad andere issues waar we ons eerst op moeten richten. Kwaliteit van het onderwijs, internationale rol, zorgwekkende ontwikkeling EU, het ‘mee laten doen’ van alle Nederlanders, etc.
@6,
An anarcho-syndicalist commune!
@20, Biesmarck,
===knip===
Ik meen het heel serieus dat de overheid meer dan 90% van mijn gevoel voor onveiligheid veroorzaakt.
===knip===
Als dat echt zo is, dan meen ik ook heel serieus dat je ‘ns met iemand daarover moet praten. Een therapeut of zo. Of je moeder, over je jeugd.
@29: Nee, de rol van de overheid verplaatst zich wel degelijk steeds meer naar die van bangmaker. Angst aanjagen legitimeert ingrijpen, namelijk, en nodeloze regeldruk. Ook als die angst overdreven is. En hoe anders kan een samenleving beter gedwongen worden belastingen te blijven betalen.
@Karel 14 en 25.
Ik verdraai je woorden niet, ik interpreteer ze…
Als jij denkt dat de veiligheid hard achteruit is gegaan omdat er meer en meer berichten zijn over homo-geweld en geweldadige winkelovervallen dan kijk je subjectief naar veiligheid (is u homo, winkelier of wellicht een homo-winkelier?).
Geweld tegen homo’s is wat mij betreft net zo fout als geweld tegen welke andere groep dan ook; zijn de absolute geweldscijfers omhoog?? heb je daar cijfers van?
Tegenover de stijging in geweldadige winkelovervallen kan je een fors toegenomen verkeersveiligheid, voedselveiligheid en bijvoorbeeld een afname van overlast van junks stellen; zaken die mij eerder raken…
Ik zou me niet inlaten met dergelijke oproepen
@30: Tuurlijk, het is de belangrijkste taak van de overheid om zoveel mogelijk belasting binnen te halen. Er is denk ik niemand die dat serieus gelooft…
@29: Ik kan me Bismarck’s gevoel wel voorstellen. Voorbeeld: veel blauw op straat versterkt het gevoel van onveiligheid, want ‘er zal wel iets aan de hand zijn’. Strikte douane-controles op Schiphol (vloeistoffen in een plastic zakje, fouilleringen, bewapende patrouilles), versterken het gevoel van terrorisme-gevaar, terwijl er in NL nog nooit zoiets heeft plaatsgevonden, etc.
@McW
“Als jij denkt dat de veiligheid hard achteruit is gegaan omdat er meer en meer berichten zijn over homo-geweld en geweldadige winkelovervallen dan kijk je subjectief naar veiligheid.”
Nogmaals, ik heb het helemaal niet over de berichtgeving. Laat ik het zo stellen: Ben je het met me eens dat, indien er 25% meer winkelovervallen plaatsvinden, dan de veiligheid in de publieke ruimte verslechtert? Ja of nee? Zo ja, kijk je dan subjectief naar veiligheid? Nee, natuurlijk niet, want je kijkt naar objectieve criteria (het percentage extra overvallen), niet naar het aantal berichten OVER die overvallen of de teneur van die berichten.
“zijn de absolute geweldscijfers [tegen homo’s] omhoog?? heb je daar cijfers van?”
Zie bijv. hier – Twintig procent meer aangiftes bij de Amsterdamse politie:
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/7/25/250707_geweld_tegen_homos.html
“Tegenover de stijging in geweldadige winkelovervallen kan je een fors toegenomen verkeersveiligheid, voedselveiligheid en bijvoorbeeld een afname van overlast van junks stellen; zaken die mij eerder raken…”
Over voedselveiligheid hebben we het niet in deze discussie, en ook niet over verkeersveiligheid. Dan kunnen we er wel van alles bij gaan slepen.
Over die junks: heb je daar dan wel zelf last van? Eerder gaf je aan dat je je eigenlijk nooit onveilig voelde in de publieke ruimte. Of geven junks jou slechts overlast en ben je er verder helemaal niet bang voor?
Hoe dan ook, het feit dat sommige minder ernstige problemen (zoals overlast) afnemen, wil niet zeggen dat veiligheid niet veel meer een focus van overheidsbeleid zou moeten gaan worden, vooral als bepaalde gewelddadige criminaliteit objectief toeneemt.
@25: Zakmes is inclusief tang, schaar, zaag, schroevendraaiers, blikopener en nog wat dingen. Verdomde handig als je op kamp bent, of ergens een PC, deur of draadje moet fixen. Familie is wel eens enkele keer wat overkomen, maar nooit iemand trauma aan overgehouden. Ik wel aan de ene keer dat de politie aan mijn deur stond (nee, ik heb geen strafblad). Sindsdien ben ik een tikkeltje paranoide van ze en voel ik steevast paniek opkomen bij het zien van een uniform. Als jij dat geen oveiligheid vindt, dat heb jij geen flauw benul van wat veiligheid inhoudt.
Gezien ook de andere reacties heb ik eerder het vermoeden dat het hier om een behoorlijk lokaal probleem gaat en niet iets van de samenleving Nederland. Ik merk wel eens van Amsterdammers (en randstedelingen in het algemeen) dat ze denken dat Nederland ongeveer gelijk is aan hun stad en dat hun problemen per defenitie de grootste problemen zijn. Ik zou zeggen kijk ookeens naar Nederland, in plaats van te navelstaren.
Verder geldt natuurlijk dat roof (drugshandel, smokkelarij) een gevolg is van zaken als ongelijkheid in inkomen, gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt, uitzichtloze situaties. Dan zeg ik: Liever de diefstal voorkomen door mensen fatsoenlijk op te leiden zodat ze niet kansloos zijn en dus niet hoeven te beginnen met hun boevenbestaan. Dat is bovendien een investering die zich ook voor de staat terugbetaalt: Iemand met werk gaat belasting betalen en hoe meer onderwijs men krijgt hoe minder men later beroep doet op gezondheidszorg..
Aan de heer Rutte over Veiligheid, Infrastructuur, Research & Development, en Vakmanschap
Wat de Burger tracht op te bouwen wordt door de Staat afgebroken.
“Aan ZKH de Prins van Oranje (Uittreksel)
Roosendaal, 21 juli 2007
Onderwerp: Uitspraak dd. 30 mei 2007, Raad van State nr. 200606990/1/H3.
Koninklijke Hoogheid,
Bij Uw post vond U inmiddels een kosteloos toegezonden boek, (“No cure – no pay contra de Staat der Nederlanden”, ISBN 9080838632) bevattende de voorgeschiedenis van boven genoemde uitspraak van de Raad van State. Dit boek is de weerslag van een door ondergetekende uitgevoerd karwei in het kader van Waterbeheer, materie waarin U zelf werkzaam bent en ondergetekende lange tijd werkzaam was. Ik dicht U hier wegens ons gemeenschappelijk metier graag enige interesse toe.
Het karwei, een bergingsopdracht op de Noordzee, alsook de voorwaarden der financiële afwikkeling werden volledig gedicteerd en geregisseerd door de Staat der Nederlanden: (Ministerie van Justitie, resp. Het OM (OvJ) te Amsterdam, resp. de Rijkspolitie te Water). De bergingsopdracht werd door ondergetekende stipt, snel en met volledig resultaat uitgevoerd. Dit resultaat is door de Staat nooit bestreden; evenmin als van staatszijde ooit volledige schadeloosstelling jegens ondergetekende is gevolgd.
Door het laatste kwam ondergetekende financieel in de knel, werd tot procederen gedwongen en is vervolgens daardoor in serieuze aanvaring gekomen met de gevestigde, ambtelijke en politieke orde. Dit tegen de Staat uiterst moeizame, procederen is nu uitgemond in de voorliggende uitspraak. Vanzelfsprekend gaat de discussie al lang niet meer over de maritieme zaken, maar is deze verzand en vergaan in de ongure, troebele ambtelijke en politieke krochten, waarin de spelregels bepaald niet ‘des bergers’ zijn.
Uiteraard treft U geen enkele schuld voor de oorsprong (1979!), wat echter niet wegneemt dat deze kwestie nu, tijdens Uw Voorzitterschap, nog steeds bestaat, voor ondergetekende een volstrekt onverdiende en te zware last is, daardoor een schaduw werpend op goed beheer en bestuur.
Mijn bijdrage in opdracht van de Staat aan Waterbeheer destijds was gewenst, nuttig en geslaagd, maar is door ambtelijke corruptie, arrogantie, willekeur en doofpotgedrag verworden tot een drama voor ondergetekende. Een kwestie als deze door ontwijkend gedrag van het hoogste rechtsorgaan laten voortbestaan is een regelrechte blamage
Hoogachtend,
Geert Theunisse”
————————-
Antwoord dd. 27 juli/9 aug. 2007 van mr. M.A. Looye, directeur Kabinet der Koningin:
“U ontving van de Minister-president op 16 april 2002 antwoord op uw eerdere brieven aan de Koningin. Het is helaas voor de Koningin en Prins Willem Alexander niet mogelijk verdere tussenkomst te verlenen. Brieven van u over dit onderwerp zullen niet meer in behandeling worden genomen.
Mw. Mr. M.A. Looye”
—————————-
Commentaar: zie http://gt-maritiem.spaces.live.com
Muziekje erbij, Mr. Rutte ?
http://www.gavinbryars.com/Pages/titanic_point.html
http://iguessimfloating.blogspot.com/2006/04/i-guess-im-sinking-songs-of-titanic.html
Mijn gedachte is dat de heer Rutte zelf een enorme bijdrage kan leveren aan een beter Nederland door maar vooral zo lang mogelijk partijleider van de VVD te blijven en de partij net zo groot, invloedrijk en eensgezind te te laten blijven als zij nu reeds is.
Rutte laat de lezers gewoon het volgende VVD-programma schrijven, lijkt het wel. Alle gebruikelijke stokpaardjes zitten er in. Blijkbaar gelooft ‘ie ook niet zo in de Liberale Heilstaat van Arend Jan Boekestijn van een paar weken geleden…
kijk steeph , ga je weer,
op diverse fora flora en websites ratelt het nu al in de comments , ga dat blad dan kopen en lees het , etc etc , het zit weer tjokvol marketingkids die de hele dag comments flooden.
Valt me nog mee dat ze deze toko overslaan.
marketingbuttplugg van opinio.
Alsof rutte daadwerkelijk waarde hecht aan de mening van het volk. maak dat de kat wijs.
U bent wederom het podium.
De onafhankelijk is uw geveinste interesse.
@Tjech #18
Het kan altijd beter. Het zou mooi zijn als Nederland zich internationaal als “marktleider” op het gebied van ontwikkelingshulp profileert, net als steden en dorpen die een zusterstad in het buitenland hebben en dat onder hun plaatsnaambord zetten.
“Nederland, zusterland van Ivoorkust”, oid!
Hier trappen we rotkids gewoon vd scooter , en als ze een grote bek hebben over respect kijgen ze een beugel kats op de kop, mocro of boerenjongens zelfde klappen.
Twentestad is groter dan Utrecht maar onveiligheids-gevoelens kennen we hier niet.
De te integreren mensen edoch verdomd goed.
heeft niets met politieke voorkeur te maken , kwestie van mentaliteit.
Hier is nog wel stampot kuiltje jus gehaktballetjes , de achterdeur altijd open en mijn auto of fiets hoeft niet op slot en ja hoor moslims zat die voelen zich hier veilig , niet zo gediscrimineerd en wat meer geaccepteerd.
Mark rutte spaart zilveren friese geboortelepeltjes als hobby , zo’n man kun je toch niet zere neus nemen?
Zomaar een tip: houd op met het bestempelen van de VVD alszijnde ‘liberaal’ …
’t Wordt steeds belachelijker … dit meen ik. Het woord ‘liberaal’ dient, voor échte mensen, als antoniem voor ‘autoritair’. De VVD, echter, is niet anti-autoritair. Nooit geweest ook. Dus, alstublieft, Mark Rutte, houd ermee op, en wees realistisch: u is een PvdA’er die ietwat gevoeliger is voor lobbyisten dan andere PvdA’ers … meer niet.
Overigens ga ik ervan uit dat Mark Rutte, d’ellendeling, dit niet leest. Mocht het, toevallig, toch het geval zijn, dan wens ik hem, uiteraard, het allerbeste … en dat hij maar gauw uit te politiek moge stappen. Zoals ik dat ook hoop voor álle andere politici.
@hemaworstje: volgens de alwetende buurtmonitor van Enschede ligt het percentage ‘burgers dat zich wel eens onveiligheid voelt’ rond een kwart in Enschede.
@Karel: Volgens de buurtmonitor van Utrecht (utrecht.buurtmonitor.nl) hebben de bewoners van Wittevrouwen in Utrecht het laagste onveiligheidsgevoel van Utrecht, laat ik daar nou net wonen…
Nog een tip: Mik van Baalen zsm eruit of maak hem mondood. De man is zo stereotyp VVD en tegelijk zo’n lichtend voorbeeld van militaristisch populisme dat je je VVD-electoraat versmalt tot 19e-eeuwse nationalisten en de Mat Herben fanclub.
LOL@Bismarck!
Wat infrastructuur betreft: Hef provincies op en maak van Nederland (slagvaardige) gewesten. Zeg maar: voer het plan-Kok uit wat die CDA-limbo om onduidelijke redenen van tafel heeft geveegd.
Voor de rest kan ik me toch niet zo vinden in het VVD-ideaal (of de manier waarop er aan liberalisme invulling gegeven wordt – omdat het niet liberaal is) dus verder zoekt Rutte het maar uit.
Ik raad Rutte aan eens voor zichzelf te gaan denken, of het op zijn minst niet zo openlijk jan en alleman om hulp te gaan vragen.
Dit geeft de indruk dat hij:
a. geen verstand van zaken heeft
b. populistisch bezig is
Als het nou om specifieke vragen gaat ok, maar de vraagstelling is nu zooooo breed… Als je op het gebied van onderwijs oid nog geen visie hebt, wat doe je dan in godsnaam op het pluche?
@ krekel #43. idd. dat Markk Rutte maar snel uit de landelijke politiek moge stappen.. dat zal de VVD veel goed doen