De MRSA-bacterie kan niet alleen fataal zijn voor patiënten, maar ook voor de carrière van directeuren in de zorg. Het Maasstadziekenhuis in Rotterdam heeft de directeur de laan uit gestuurd. Eerder overkwam het de directeur verzorgingstehuis Beth Shalom in Amstelveen. Mede omdat daar, gezien het verscherpte toezicht, meer aan de hand was.
Nu we het toch over handwas hebben: het feit dat sommige verplegenden daar nogal slordig mee omgaan, is de reden de MRSA-richtlijn niet te versoepelen.
Eind vorig jaar overwoog de Werkgroep InfectiePreventie de richtlijnen (pdf) die gelden bij het voorkomen en aanpakken van MRSA-besmettingen aan te passen, zo maakte het blad Nursing bekend. De preventieve isolatie van patiënten in afwachting van de uitslag van de MRSA-test, zou afgeschaft kunnen worden. Nu worden bijvoorbeeld patiënten die in het buitenland zijn geopereerd, eerst in isolatie gehouden. Dankzij een nieuwe sneltest zou het beleid dit voorjaar al versoepeld kunnen worden.
Dat feest gaat voorlopig niet door. “Onder andere gebrekkige handhygiëne van verpleegkundigen en artsen staat een ingrijpende versoepeling in de weg”, meldt het blad Nursing nu.
Dit jaar haalden, tot nu toe, tien MRSA-besmettingen het nieuws. Het Rotterdamse Maasstadziekenhuis heeft al vanaf oktober vorig jaar last van de bacterie. Er heerst onder het personeel nog steeds onzekerheid of de besmetting nu wel onder controle is. Zes andere ziekenhuizen en twee verpleegtehuizen hebben de zaak wel op orde. Donderdag kwam de tiende melding in het nieuws. In het Nijmeegse Canisius Wilhelmina ziekenhuis blijken twee medewerkers en een patiënt besmet. De getroffen afdeling is al wel schoon verklaard.
Is er sprake van toenemend MRSA-gevaar? Nee, stelt hoogleraar medische microbiologie Vandenbroucke-Grauls, in het blad Medisch Contact. Het aantal gevallen blijft stabiel, maar de Maasstad-kwestie geeft wellicht aanleiding voor andere ziekenhuizen zelf snel een besmetting in het nieuws te brengen.
Kunnen besmettingen voorkomen worden? Nee. Tenzij je zieke varkenshouders de toegang tot het ziekenhuis weigert. Of geen legbatterijkippen meer op het ziekenhuismenu zet. De Wageningse Universiteit meent hard bewijs gevonden te hebben dat, onder andere, de bacterie Klebsiella via de voedselketen in ziekenhuizen terecht is gekomen. Laat nou het Maasstadziekenhuis last te hebben van dat kreng.
Dat is dan één oorzaak. De ander is dus de hygiëne. Al jaren worden campagnes gevoerd om het zorgpersoneel een beter ‘hygiënebewustzijn’ tussen de oren te implanteren. Niets is daarbij te gek. Zo verscheen er toiletpapier waarop teksten staan, die het personeel motiveert de handen te wassen. Uitgerekend het Canisius Wilhelmina ziekenhuis, dat donderdag met een MRSA-besmetting in het nieuws kwam, blijkt een intensieve handwascampagne te voeren.
Een MRSA-besmetting mag dan door oorzaken van buitenaf niet te voorkomen zijn, een milder preventiebeleid wordt vooralsnog tegengehouden door slecht gewassen handen. Is dit een geval waar we vuile handen dankbaar mogen zijn dat controle op bacteriële besmettingen flink de aandacht blijft krijgen?