De hardnekkigheid van haat: Duitse steden met meer pogroms in de Middeleeuwen waren meer pro-nazi

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 wout

Ik zie hier alleen maar het voorbeeld hoor, maar Aken ligt natuurlijk wel lekker dichtbij Nederland, en Würzburg midden in Duitsland. Joden in Aken konden dus in de beginfase van de vervolging makkelijk ontsnappen naar Nl.

#2 Cycloop

Ja, late Middeleeuwen: toen was er geen Nederland. Alleen wat graafschappen en hertogdommen die al dan niet in een persoonlijke unie waren verenigd. Trouwens de Joden werden systematisch uit West-Europa verdreven in de late Middeleeuwen: eerste land dat dat deed was Engeland (1290), niet toevallig was dat het meest gecentraliseerde land in Europa op dat moment. Later volgden andere landen. Pas onder Cromwell werden Joden weer toegelaten in Engeland, niet zozeer uit tolerantie maar omdat de bekering van joden een voorwaarde was voor de komst van het rijk Gods, dan moest je wel joden hebben om te bekeren. Duitsland was een uiterst gefragmenteerd land vandaar dat daar altijd in bepaalde streken wel een joodse aanwezigheid was. Polen was meest tolerante landen in het christelijke Europa. Vandaar dat dat land in de 16de eeuw veruit de grootste joodse bevolking van Europa had.

#3 Martijn

Een ander soortgelijk onderzoek: gebieden die bij het relatief niet-corrupte en efficiënte Habsburgse Rijk hoorden hebben nu nog een groter vertrouwen in overheid dan gebieden net over de grens in het Ottomaanse of Russische Rijk. http://voxeu.org/index.php?q=node/6596

#4 wout

@2 Ik heb het natuurlijk over de nazi-vervolging, duh.

#5 Cycloop

Onderzoekers gaan ook in op antisemitische voorvallen voor de machtsovername van de nazi’s. Die waren hoger in Wurzburg dan in Aken. Ook wordt gekeken naar hoe er op de nazi’s gestemd werd in beide steden.
Trouwens als Jood had je een betere overlevingskans in Duitsland dan in Nederland. Dus ontsnappen naar Nederland naar Nederland was maar iets betrekkelijk.
En omdat een stad bij een grens ligt betekent niet noodzakelijk dat mensen daadwerkelijk weggaan.

#6 Paul

Nu maar hopen dat de Salon-Fähigkeit van de PVV beperkt blijft tot de volksvertegenwoordigingen waar we ze nu mogen bewonderen. Als ze PVV’ers ook burgemeester maken hebben de ongelukkige gemeentes waar dat gebeurt er over 500 jaar nog last van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*