GroenLinks: Zorgen over mogelijke boringen naar ?onconventioneel gas? in Nederland
De winning van ?onconventioneel aardgas? is wereldwijd in opmars. Dit gas zit diep in de aarde in (k)leisteen- en steenkoollagen. Het is alleen winbaar door onder hoge druk een mengsel van chemicaliën, water en zand te injecteren; een risicovolle operatie. ?We moeten ons afvragen of we werkelijk elke druppel fossiele brandstof uit de aardbodem willen persen. Zouden we niet liever investeren in écht duurzame energie die wel een permanente oplossing biedt??, zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij stelt Kamervragen hierover.
lees verder
Reacties (6)
De echte beweegreden van de energiemaatschappijen is vrij eenvoudig. De opbrengst is hoger dan dat ze op duurzame energie zouden overgaan. En daar mag de regering niets aan doen, want dat is marktwerking. Daarom moet het direct via de burger en niet via de maatschappijen. Zodra er sterkere alternatieven in nieuwe energie worden gevonden, zullen de old firms mee moeten gaan.
Over boren gesproken. De CO2-opslag is via lobbyisten allemaal uitbesteed aan grote olie- en gasconcerns. In Brussel is de politiek in meerderheid al akkoord gegaan. Dat zal wel niets met geld te maken hebben, maar dat Shell, NAM enz allemaal een groot hart voor het milieu hebben.
@2: Ook gewoon praktisch: die hebben zowel de know-how als de infra-struktuur. Tenslotte wil men ’t CO2 gaan opslaan op net die plekken waar eerder aardgas is weggehaald.
on topic: “Boorputten veranderen het gebied in een maanlandschap. Boortorens schieten er als paddenstoelen uit de grond.”
Ik heb ook zo m’n vragen bij de noodzaak van deze winningsmethodes, maar mevr. van Tongeren overdrijft. In Amerika is wat onder de grond zit eigendom van de eigenaar van die grond, hier niet, dat maakt een groot verschil voor ’t aantal boorlokaties. Trouwens ook voor de gehaastheid waarmee ze worden aangelegd, stel je voor dat ik te laat ben en m’n buren hebben mijn gas al weggepompt.
@4: Misschien heeft van Tongeren zich laten inspireren door de toon van het TON-verkiezingsspotje.
Doet me meer denken aan die konkurrent van TON die tsunami’s vanuit de woestijn ziet aankomen.