Mensen evolueren nog steeds…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Mensen evolueren nog steeds…

Maar hoe toepasbaar op de Nederlandse situatie deze is is natuurlijk de vraag. Zie ook artikel in de New Scientist.

0

Reacties (9)

#1 amido

En wie heeft gezegd dat de medische wetenschap niet zelf een deel is van de evolutie? Dat is zo leuk aan de mens. In alles probeert hij een ‘helikoper-view’ te hebben. In denken geen probleem. In werkelijkheid kan dit echter niet altijd. Tenzij je goddelijke machten hebt ….

#2 Martijn

Er is altijd evolutie; denken dat evolutie kan stoppen is net zoiets als denken dat het weer kan stoppen.

Twee centimeter korter op 10 generaties valt ook nooit hard te maken, dat valt volkomen binnen de sociaal-economische ruis.

#3 Joost

@2: evolutie gaat in waarschijnlijk wel minder snel dan mogelijk door de grootte van de populatie mensen, toch?

#4 Bismarck

@2: 2 centimeter pik je wel op door de ruis heen. Vermoedelijk bedoel je sociaal-economische trends (valt overigens ook voor te corrigeren).

#5 Martijn

@4: Kan je twee centimeter genetisch over 400 jaar terugvinden als de vrouwen in Nederland in de periode 1981 – 2000 nog 2 centimeter groeiden? Er hoeft in die periode van 400 jaar maar twee generaties achter elkaar een hongersnood te komen (flinke selectiedruk) en je zit er meer dan een decimeter naast volgens mij.

#6 Bismarck

@5: Daar kun je dus voor corrigeren.

#7 wout

@6

Theoretisch gesproken wel, in de praktijk niet.

Dit soort voorspellingen zijn flauwekul. Het is idioot om selectiedruk tengevolge van huidige sociale trends te extrapoleren naar 400 jaar in de toekomst.

#8 Bismarck

@7: “Theoretisch gesproken wel, in de praktijk niet.”

Echwel, erg makkelijk zelfs. Je kan aan de knoken van iemand heel goed zien oftie honger heeft geleden (en oftie wel gezond gegeten heeft, hoeveel ie gewogen heeft en nog veel meer). Bovendien (surprise surprise) lijdt lang niet iedereen honger tijdens een hongersnood.

“Dit soort voorspellingen zijn flauwekul. “

Dat is wat anders. Wel waar trouwens.

#9 wout

@8
Ja, da’s wel waar, maar dat is niet hetzelfde als corrigeren voor veranderingen in dieet. 2 cm en 1 kilo, dat kan te maken hebben met minieme verschillen in voeding, beweging, leeftijd enz. Zeggen dat een persoon ongeveer 1,65 m was, vanaf zijn 18e gem. ong 50 kg woog en perioden van hongersnood heeft gekend is heel wat anders dan zeggen dat de toegenomen gemiddelde lengte van Nederlanders zijn oorzaak heeft in: meer vitamine D, meer BGH, meer calcium, meer eiwit of natuurlijke selectie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*