Kabinet staat op springen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kabinet staat op springen?

Televaag zegt dat ’t crisis is, dus dan is het zo, toch?

0

Reacties (6)

#1 Teun

Mmmhhh. het gaat om het H-woord. Niet het eerste kabinet wat daarover valt, toch?

Maar weer een typisch gevalletje buitenspel blijven staan van Balkenende: iedereen heeft al in zn hoofd dat er iets met de renteaftrek moet gebeuren (niet integraal afschaffen, maar plafond of trapsgewijs verminderen), maar Balkie houdt voet bij stuk. Hij is presidentpremier, dus hij heeft het laatste woord. Not.

#2 Joost

Nou, het lijkt me wel een beetje vreemd om te morrelen aan de aftrek, en dus de koopkracht van een niet onaanzienlijk deel van het volk, in tijden van crisis.

#3 Eurocraat

Hangt er natuurliijk vanaf wat je met het bespaarde belastinggeld gaat doen.

#4 Teun

@3&3 …en hoe je hem gaat beperken. Wat ik zeg: de kans dat in één keer de stekker eruit gaat is klein. Dat willen Bos en Rouvoet ook niet. Als dat verteld wordt, dan is dat CDA-desinformatie.

Softe maatregelen kunnen zijn:
– Zet een plafond van 35% op de aftrek.
– Zet een plafond op de hoeveelheid hypotheek waarover je de rente mag aftrekken, bv 4 of 5 ton.
– Voer, welke maatregel je ook voor ogen hebt, de maatregel geleidelijk in.

Het gaat niet om de koopkracht van de middenklasse die een huis bezitten, maar het gaat erom dat de hypotheekrenteaftrek een van de motoren achter de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren was. Je kunt je afvragen of je – nu de huizenmarkt tegenzit – het een verstandig moment is.

Maar wat dat betreft geldt hetzelfde als met een onderzoek naar Irak: De crisis is wel het slapste excuus wat je kunt verzinnen gezien het feit dat men -in dit geval weer het CDA- de afgelopen jaren toen het goed ging er niet aan wilde denken. En nu is het misschien echt nodig (om de overheidsfinacien op peil te houden).

Nogmaals: de koopkracht van de meeste mensen hoeft het helemaal niet te treffen. Alleen de huizenprijzen van de duurste huizen zullen een extra klap krijgen – als je het goed doet.

#5 Martijn

@4: “- Zet een plafond op de hoeveelheid hypotheek waarover je de rente mag aftrekken, bv 4 of 5 ton.”

Dat is in principe de beste maatregel, omdat je hem nu dan pijnloos kan invoeren, terwijl de inflatie de rest doet.

#6 Chris

Een andere optie is het eigenwoningforfait (dat moet optellen bij je inkomen) schrappen en dat geld gebruiken om de HRA te verkleinen.
Meteen ook weer een regeling minder.

Verkleinen HRA gebruiken om belasting te verlagen lijkt me verder ook een verstandige. Het aardige is dat elke verlaging van je belastingtarieven sowieso je HRA vermindert :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*