Het probleem bij de PvdA heet Wouter Bos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Onderstaand stuk is van Brechtje en verscheen eerder bij Wouter Bos (Foto: Flickr/roel1943)

In een interview met als titel ‘Ik heb geen behoefte aan natrappen‘, trapte Bos Euro-lijsttrekker Berman inderdaad maar twee keer na: hij liet vallen dat de sympathieke lijsttrekker slechts zesde keus was. En vervolgens gaf hij toe niet op zijn eigen lijsttrekker gestemd te hebben maar op René Cuperus, omdat hij ‘de 40% anti-Europeanen ook vertegenwoordigd wilde zien’. Hier kun je maar één conclusie uit trekken: de PvdA-leider staat niet voor zijn eigen pro-Europese verkiezingsprogramma. Zeggen wat hij dénkt dat mensen willen horen is bij hem eerste natuur geworden.

Het bijzondere van deze verkiezingen zat hem niet zozeer in de val van de PvdA, of de opkomst van de PVV. Het zit hem in de maatschappelijke scheidslijnen, die beter zichtbaar worden. Bestuurskundige Mark Bovens stelde in Trouw dat voor het eerst de scheidslijn tussen hoger- en lager-opgeleiden zich duidelijk liet zien in de verkiezingsuitslag. Wat men al jaren voorspelt, gebeurde nu: degenen die hopen beter te worden van de globalisering komen lijnrecht te staan tegenover degenen die bang zijn er alleen maar bij te verliezen. Geert Wilders profiteert van deze tweespalt. Wilders maakt zich al enkele jaren meester van de onvrede onder de laagopgeleiden en buigt dat om richting woede en haat.

Inmiddels heeft hij na de Islam ook de ‘elite’ tot vijand van het volk verklaard. De combinatie van woede en slachtofferschap doet het erg goed bij zijn achterban. Recentelijk buit hij zijn slachtofferschap vooral uit door zich te beroepen op een cordon sanitaire. En inderdaad, er lígt een cordon sanitaire rondom Wilders, maar het is niet een cordon sanitaire van niet willen samenwerken: het is er één van stilzwijgend ontzag.

Vanuit de pers krijgt Wilders uitermate veel ruimte, zie bijvoorbeeld het debat na de Europese verkiezingen, waarbij Ferry Mingelen bijna aan Wilders’ voeten lag en zowat zijn zinnen voor hem afmaakte. Ook uit de meeste politieke partijen krijgt Wilders nauwelijks tegenspel. En ook Bos wil de oude PvdA-achterban, die in 2002 in grote getale overliep naar Fortuyn, vooral niet tegen zich in het harnas jagen. En daar ligt precies het probleem. Want was de PvdA, als voormalige brede partij, de enige was die nog in staat zou zijn om te binden, dwars door bevolkingslagen heen, inmiddels is zij dat niet meer. Niemand gelooft daar nog echt in – getuige ook de zetels die de partij afgelopen week wederom verloor in de peilingen voor de Tweede Kamer verkiezingen.

De algemene opvatting dat Wilders ‘de enige is die de problemen echt benoemt’, is al heel lang ingehaald door de werkelijkheid. De goegemeente benoemt zich de blaren op de tong. En de oplossingen heeft Wilders al helemáál niet. Want het is inmiddels volstrekt duidelijk wat je met kutjochies, zoals we ze dan maar zullen noemen, aanmoet. Veelplegers en hun ouders het land uit gooien, of het leger op ze afsturen, zoals Geert triomfantelijk kraait? Werkt niet, dat snapt een kind. Wat wel? Voorkom met alle mogelijke middelen dat de jongeren de school zonder diploma verlaten. Zit er heel alert bovenop. Coach ze, help ze op school, stuur ze desnoods naar een heropvoedingskamp, en blijf zeer alert op de veelplegers. Dat kost tijd: de problemen zijn niet één, twee, drie opgelost. Maar het werkt wèl.

Diezelfde benadering geldt ook voor kutjochie nr. 1, Wilders zelf. Tegenspreken, steeds waar hij de fout ingaat – en dat is heel vaak. Doorprikken, die bubbel van ontzag rond kutjochie Geert Wilders, zoals Alexander Pechtold en Femke Halsema al een tijd met zoveel succes doen en waarmee Eberhard van der Laan nu ook is begonnen. Dat is kwaliteitspolitiek. De juiste, beproefde maatregelen nemen en onzin-geblaat van politici meteen doorprikken. Díe benadering straalt respect en betrokkenheid uit, juist ook naar Wilders? achterban. Dan neem je ze pas serieus. Wilders napraten of proberen hem in hardheid te overtreffen getuigt enkel van gemakzucht. In wezen eist deze achterban niet zozeer hardheid, ze eist dat je als politicus betrokken bent: goede afwegingen maakt, de juiste maatregelen treft voor de roblemen die zij signaleren en staat voor wat je zegt en doet – kortom, dat je een goed bestuurder bent.

En inderdaad, PvdA’ers als Marcouch, Aboutaleb en Spekman zijn voorbeelden van mensen die de kutjochies-terreur proberen te breken met beleidsmaatregelen. Maar Bos buigt voor Wilders en presenteerde intussen een ‘harde’ integratienota. Net zoals Rutte – die zich stevig verslikte in het verdedigen van de vrijheid van ontkenning van de Holocaust – probeert hij de harde lijn van Wilders te imiteren of te overtreffen. Maar iedereen weet dat dat fake is, en tot mislukken gedoemd: als mensen echt de harde lijn willen, dan kiezen ze gewoon meteen voor the real thing. Persoonlijk word ik liever gehaat om wat ik vind, dan geminacht om wat ik veins. Maar Bos ziet dat blijkbaar helemaal anders. En dat is wat hem als politicus ongeloofwaardig maakt. Het grootste struikelblok voor de PvdA als brede partij, dat is Wouter Bos zelf.

Reacties (36)

#1 Inje

‘En de oplossingen heeft Wilders al helemáál niet. Want het is inmiddels volstrekt duidelijk wat je met kutjochies, zoals we ze dan maar zullen noemen, aanmoet. Veelplegers en hun ouders het land uit gooien, of het leger op ze afsturen, zoals Geert triomfantelijk kraait? Werkt niet, dat snapt een kind. Wat wel? Voorkom met alle mogelijke middelen dat de jongeren de school zonder diploma verlaten. Zit er heel alert bovenop. Coach ze, help ze op school, stuur ze desnoods naar een heropvoedingskamp, en blijf zeer alert op de veelplegers. Dat kost tijd: de problemen zijn niet één, twee, drie opgelost. Maar het werkt wèl.’ –> hahaha. Doe even niet zo achterhaald. In jouw theoretische blauwdruk werkt het vast fantastisch, maar de praktijk wijst toch anders uit..

  • Volgende discussie
#2 Robert

In dictatoriale landen blijven de dictator en hun kliek zitten of ze nu wel of niet goed functioneren. Zelfs bij verkiezingen die er toch altijd gehouden worden, behalen ze immer de meerderheid.
Wij zijn een democratie, zeggen we. In Nederland gaan veel zaken fout. We gaan beseffen dat dit al een flinke tijd het geval is. Het kan nooit ineens van de ene op de andere dag komen! Zie de financiele crisis.
Normaal behoort te zijn in een democratie dat de personen die gefaald hebben, die met geen oplossingen komen, op hun vingers getikt en uiteindelijk vervangen worden.
Zo niet, dan bestaat het artikel hierboven enkel uit holle woorden.
En dan een parlementslid, wiens taak het tot nu toe alleen is geweest het parlement te controleren, in dit artikel erbij te voegen is een ongeevenaard zwaktebod.
Uw probleem is dus niet Bos of het probleem Bos in de PvdA of het beleid van de PvdA, maar Geert Wilders.
En denkt U dat U hiermee de PvdA en Bos redt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hockey

Wauw, wat een geweldig links PvdA artikel van dezelfde strekking als het PvdA rapport. De kiezer snapt het niet. Hou toch op. Ik heb pas 1 goede analyse gelezen over de verkiezingsuitslag, en dat was op Hoeiboei. Daarin werd wijk voor wijk geanalyseerd wat men gestemd had. En daaruit bleek ook dat juist de mensen die dagelijks te maken hebben met de islam die volgens de linksmens hier geen probleem en geen issue is juist op Wilders stemt.
Uiteraard geeft jullie dat munitie om weer te roepen dat de kiezer het niet snapt, maar daarmee doe je niks meer dan nog meer laten zien dat je het NIET begrijpt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Linkje?

Die analyse kan in elk geval niet compleet kloppen, gezien het aantal wildersstemmers in een zeker vissersdorp zonder allochtonen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jvdheuvel

Ik vind het wel een grappig stuk, zet het voor de gein eens op het open podium van de Dagelijkse Standaard, heb ik gisteren ook gedaan met een stukkie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn

@3: met de islam die volgens de linksmens hier geen probleem en geen issue is

Niet géén probleem. Er zijn problemen met immigrantenjongeren en er zijn problemen met islamisten. Alleen is het eerste probleem klein en het tweede miniem. De grote problemen zijn de klimaatverandering, de financiële crisis, de vergrijzing en onder hand ook wel de opkomende xenofobie en nationalisme.

@4: Hier is de link. Samenvatting: “Ja, in Amsterdam en Utrecht deed de PVV het niet goed, maar daar wonen alleen maar studenten en linkse zakkenvullers. Oost-Groningen, daar wonen de mensen die last hebben van de islamisering van Nederland.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bentookzat

Merkwaardig toch; in de wijk waar Marcouch zo ongeveer onderkoning van Nederland is en waar vlgs diezelfde Marcouch vrijwel geen problemen meer zijn heeft een groot gedeelte voor de PVV gestemd…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HPax

Volgens Bestuurskundige MB (en zal wel: Brechtje) is er een scheidslijn S tussen A = Hoger – en B = lager opgeleiden. Ook is er de tweespalt T tussen C = profiteurs in spe van de globalisering en D = zij die bang zijn er alleen maar bij te verliezen.

Een draak van een theorie, wat het modernistisch, bij elkaar geraapte jargon je meteen al laat zien. Het beest blaast zijn laatste adem uit en weet niets beter uit te stoten. Dat de feiten anders liggen, kan niet meer tot hem doordringen.

Ik bespreek nu nog een onderdeel Gastlogger?s Posting (GL):
?Veelplegers en hun ouders het land uit gooien, of het leger op ze afsturen, zoals Geert triomfantelijk kraait? Werkt niet, dat snapt een kind.* Wat wel? Voorkom met alle mogelijke middelen dat de jongeren de school zonder diploma verlaten. Zit er heel alert bovenop. Coach ze, help ze op school, stuur ze desnoods naar een heropvoedingskamp, en blijf zeer alert op de veelplegers. Dat kost tijd: de problemen zijn niet één, twee, drie opgelost. Maar het werkt wel..

De genoemde methoden van GW zouden niet werken? En die van GL? Lees: ?met alle mogelijke middelen?, alert bovenop?, ?coach ze? (leidt ze), ?blijf zeer alert?. Op heel misschien dat heropvoedingskamp** na de taal van klerken en beroepsvergaderaars. Holle woorden, met daar nog heel brutaal aan toegevoegd ook: ?Maar het werkt wel..? Je moet wel durven.

En dan nog dat ?met alle mogelijke middelen?. Als de werkwijzen die GW voorstelt daar niet onder vallen, dan schrijft GL als een geïndoctrineerde zombie; en als ze er wel bij zijn in begrepen vallen, wat heeft GL dan tegen hem?

En waarom scheld je hem zo ordinair uit? Vanuit welke onaantastbare sociale positie meen je je dat te kunnen mogen? Ik zou nog verder kunnen gaan met deze anti-scheld critiek, maar ben dan bang te vervallen tot wat ik zelf van een ander veroordeel. Met gelijke munt betalen kan helaas niet altijd. Soms moet je even wachten.
*In de oude retoriek wordt zo?n bewering ?occupatie? genoemd. Ik noem het nu intimidatie.
** Wat is GL?s inhoudelijke voorstelling van een heropvoedingskamp?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hockey

Dit blog toont andermaal zijn/haar (extreem)linkse aard. Niks geen D66 politiek midden. Gewoon links, zwaar links.
Jongens overweeg een fusie met Indymedia.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 jvdheuvel

@9 is natuurlijk flauwekul. Maar daarop voortbordurend; het valt me wel op dat er geen echt goed lekker links blog is. Nergens. Jammer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Hockey

@10, hoe links wil je het hebben? Geert Wilders is de grote Satan, PvdA en GL zijn heilig, Republikeinen zijn boerenpummels, wat wil je nog meer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 jvdheuvel

Welk log lees jij? Ik ken geen log waar Wilders de grote Satan is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hockey

@12, DIT log. HIER is Wilders de grote Satan. Alhoewel jullie niet deze term gebruiken laten de inhoud van de stukjes dit wel degelijk blijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 jvdheuvel

Hoezo “jullie”? Ik ben maar een bezoekertje en ik vind dit log lang niet ver genoeg gaan tegen Wilders. Heb er al een paar keer wat van gezegd. Hier rekenen ze na of Wilders cijfers en plannen kloppen. Ze zijn eigenlijk een handige hulpmiddel voor Wilders. Maar verder niets over Satan Wilders gezien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 jvdheuvel

handig

minus de e dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 koos

Het niveau is dusdanig dat als je het niet begrijpt al gauw met woorden en termen gaat gooien als satan en indymedia. Soms gaan mij zelf wel eens wat zaken boven de pet, maar dan lees ik her en der wat, zodat ik weer wat bijleer.

De reactie van jvdheuvel is mij uit het hart gegrepen. Een links blog met veel reacties op Wilders is reactionair, dan loop je dus ergens achteraan. Probeer eens het initiatief naar de linkerkant te trekken, dat is een uitdaging, en dat is hoog nodig!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 jvdheuvel

Waar zou het aan liggen dat er nergens een goed links blog is? Tonen rechtse mensen meer initiatief of schreeuwen ze harder?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Robert

Nederland is best wel goed met hockey.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Robert

@16
Alsjeblieft niet Koos. Het gaat goed zo!
Je hebt eigenlijk gelijk, iets dergelijks als v.d. Heuvel en jij heb ik ook al geschreven. Je moet uitgaan van je eigen sterkte. Heb je die niet, dan doe je iets fout en moet je het proberen te verbeteren. Maar laat ze in de waan, dat ze het goed doen!
Anders houden ze er misschien iets van over! Frustatie of zo iets.
Dus een beetje pappen en nathouden. Die politiek beheersen de linkse partijen en aanhangers in de perfectie en begrijpen ze.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 koos

@19. ‘Dus een beetje pappen en nathouden. Die politiek beheersen de linkse partijen en aanhangers in de perfectie en begrijpen ze.’

Onzin. Sterk generaliserend. Ze kijken zogenaamd de andere kant op. Enz enz enz.

Linkse partijen hebben een andere aanpak en filosofie, niet alleen aanpappen en nathouden, wat trouwens ook bij rechtse partijen gebeurd.

Hoe zie jij bijv. het CDA in dit geheel? Zeker geen linkse partij. Ook in relatie tot Bos en zijn partij?

Hoe zie jij de rol van de rechtse partij de VVD? Jarenlang geslapen in regeringen waar ze deel van uitmaakten? Uitzondering wellicht Bolkestein, maar het pluche kleefde.

Hoe zie je de rol van de media? Het laatste jaar ging 50% van de aandacht voor politiek naar Wilders en zijn PVV, hoezo linkse media.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Hockey

@20, is dat de indicator aangaande politieke kleur van de media, het aantal berichten? Als ik naar de 50% kijk dan kan ik weinig anders zien dan continu negatieve berichtgeving over Wilders.
Zo’n beetje als bij dit log, er wordt veel aandacht aan besteed, maar alleen in de zin dat het verketterend is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 koos

@21. Indicator aangaande politieke kleur. Misschien niet. Maar als je goed leest dan dat ‘weinig anders zien dan continu negatieve berichtgeving’ een gedachte die net zoals demonisering van de persoon klinkklare onzin.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond een groot interview met de man. Aan zijn inbreng in de Tweede Kamer wordt genoeg aandacht besteedt, soms een tikkeltje negatief, maar meer sensationeel en afwijkend. M.a.w. de boodschap komt over bij de kijker of lezer. Het argument negatief in de media dat hoort bij de positie van ‘underdog’. Wat hij zelf lekker uitbuit met het argument dat naar de ‘gewone man’ niet wordt geluisterd.

Dit blog is niet positief over Wilders vanuit ideologische standpunten, maar als je goed leest, dan is dat vaak meer over het fenomeen, discussie over zijn boodschap dan verkettering, wat meer een benaming is die jij kennelijk graag wil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Brechtje

@ Inje #1 en HPax #8: tsja, die oplossingen die ik noem komen juist uit de praktijk en werken aantoonbaar beter. Kern van de zaak is: er bovenop zitten als rotjochies wat uitvreten, meten straffen of maatregelen nemen, maar als je ze wat belooft, ook meteen nakomen.

@ Hockey #3: Nee, juist in de wijken die driegen te verkleuren of net aan het verkleuren zijn trekt de PVV veel stemmers; niet in de wijken die al verkleurd zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Mark

@HPax:

“Als ik naar de 50% kijk dan kan ik weinig anders zien dan continu negatieve berichtgeving over Wilders.”

Dat geldt alleen voor columnisten en uitspraken door andere politici. Verder is de berichtgeving over de PVV juist heel neutraal. Bovendien krijgt de partij al sinds jaar en dag alle ruimte van de pers. Hij krijgt veel aandacht en dat is juist positief. Dat geldt niet voor bv. GroenLinks, die zou via al die “linkse journalisten” heel veel aanwezig moeten zijn, maar ze zijn het nauwelijks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Mark

@Brechtje @Hockey

Kunnen jullie je (tegenovergestelde) stelling onderbouwen met info? Link?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Mark

@jvdheuvel:

Wanneer is een blog goed?

Wat is een goed rechts blog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 jvdheuvel

@Mark, wanneer is een blog goed? Als het niet te achterlijk is, goed bezocht wordt en veel reacties krijgt.

Een goed rechts blog noem ik geenstijl, hoewel dat eerder nihilistisch is, en dagelijksestandaard, dat laatste vind ik wel een goed blog.

Blogs met een echte mening zijn sowieso beter dan blogs zonder mening. Ik reken geencommentaar tot de blogs zonder mening. Althans een beetje over-genuanceerd, zodat er geen mening overblijft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Joost

@27: Ja, als je mening te genuanceerd wordt, dan blijft er weinig over om over te discussiëren.

Maar het betekent wel je eigen standpunt (redelijkheid) compromiteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Mark

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar volgens mij hebben we wat Wilders betreft vrij duidelijke standpunten.

En

“De wietpas: symbool van een aflopend gedoogbeleid”

“Het probleem van de PvdA heet Wouter Bos” is ook toch niet zo genuanceerd?

Volgens mij ontbreekt het in de blogosfeer wel aan weblogs die wat uitgebreider hun standpunt verdedigen in wat langere posts met goede bronnen.

GeenStijl heeft wel een standpunt maar is vooral satirisch en humoristisch bedoeld, maar daar blijft het toch altijd in de ruimte zweven wat ze er van menen. En van debat hebben ze al helemaal niet gehoord.

Bezoekersaantallen lijkt me niet de ultieme maatstaf van kwaliteit.

Laatste: je kunt van GC zeggen wat je wil, maar het is een van de weinige plaatsen waar links en rechts echt bij elkaar komen om elkaar te “challengen”. Niet altijd prettig, soms wel leerzaam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Teun

@Brechtje ”En inderdaad, PvdA’ers als Marcouch, Aboutaleb en Spekman zijn voorbeelden van mensen die de kutjochies-terreur proberen te breken met beleidsmaatregelen. Maar Bos buigt voor Wilders en presenteerde intussen een ‘harde’ integratienota. Net zoals Rutte – die zich stevig verslikte in het verdedigen van de vrijheid van ontkenning van de Holocaust – probeert hij de harde lijn van Wilders te imiteren of te overtreffen. […] Het grootste struikelblok voor de PvdA als brede partij, dat is Wouter Bos zelf.”

Typische paragraaf:
– ten eerste: Waarom zou die harde lijn anti-PvdA zijn? De PvdA zet zich met name in voor emancipatie van zij die dat behoeven (arbeiders, vrouwen, minderheden). Dat we in Nederland de integratie decennia lang hebben verslonst en dat dat de emencipatie van allochtonen niet ten goede gekomen is, dat is wel duidelijk. De kunst in echter niet door te slaan, zoals Wilders doet. Bos heeft het in die zin ook moeilijker, denk ik, omdat hij misschien toch te elitair is. Een ‘grass root’ campagne, die de PvdA nu goed zou doen, past hem niet.
– De locale bestuurders van de PvdA hebben het in die zin natuurlijk makkelijker dat Bos, omdat zij kunnen scoren met hun aanpak ‘in de wijk’. Van Bos wordt verwacht dat hij zich meer op een abstract niveau bezig houdt. Je ziet dat als Bos op zijn eigen uitvoeringsterrein (Financien) bezig is, hij het wel goed doet. Je kunt hem dus hoogstens verwijten dat hij te veel pragmaticus is en zich moeilijk raad weet met de ideologische koers van de partij.

Ergo: ik wordt een beetje moe van iedere keer dat gezeik op Bos. Hij doet het goed zeker op zn eigen portefeuille. En als ik hoor hoe hij Berman afvalt, dan denk ik: why? Misschien is het ook beter als hij stopt als partijleider, want als (alleen) minister van Financien c.q. “eerste PvdA-minister” kan hij veel kudo’s voor de partij binnenhalen. De hele ministersploeg doet het sowieso wel goed (dan denk ik vooral aan Plasterk, ter Horst, Albayrak en Bussemaker).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 pedro

Opvallend was dat de PVV-resultaten achterbleven in Utrecht en Amsterdam

Opvallend is vooral, dat dat nu juist de steden zijn, waar veel maatregelen zijn genomen om de overlast van de straatterroristen te beperken. Buurtvaders, die vrouwen geen handen schudden, leidden tot heftige discussies, maar blijken wel resultaten te boeken. En het succes van de PVV in Rotterdam vind ik ook al enigszins vreemd. Doet Marco Pastors het echt zo slecht in Rotterdam, of hopen zijn Rotterdamse stemmers, dat de lokale PVVers het nog beter gaan doen?

Maar één analyse van Hoeiboei vind ik heel interessant. En tegelijk vind ik het jammer, dat Hoeiboei zelf daar geen logische conclusies aan heeft verbonden, terwijl hij eerder al heeft laten blijken wat losstaande verbanden zonder al te veel moeite of bewijsvoering gemakkelijk aan elkaar te knopen. Zoaals iemand al eerder opmerkte, is het succes van de PVV in het voornamelijk blanke Oost Groningen lastig verklaarbaar, omdat het ‘allochtonenprobleem’ daar voorlopig nog niet speelt en de PVV stemmers dus PVV stemmen, omdat ze verwachten, dat de PVV iets aan de betreurenswaardige arbeidsmarktsituatie in Oost Groningen kan doen. Ik ben wel benieuwd naar hun redenatie daarachter…

Maar de analyse van Hoeiboei, waar ik volledig achter sta, is deze:

Die trend zie je overal. De PVV heeft vooral aanhang in de forensengemeenten, maar dan niet tussen de villa?s en rieten daken van Bloemendaal en Blaricum, maar in de vinexwijken, overloopgemeenten en satellietsteden voor de ?gewone hardwerkende Nederlander?

Precies! Dat roep ik al jaren. De LPF / PVV aanhang woont voornamelijk in de voornamelijk blanke voorsteden, waar vrij weinig allochtonen wonen. De mensen, die de wijken, waar ze ooit op zijn gegroeid, hebben zien veranderen van blanke arbeidersbuurten in gemengde arbeidersbuurten en zich daar niet geheel meer in herkennen, en bang zijn, dat hun eigen wijken ook in die richting zullen gaan veranderen. Opvallend is, dat de aanhang van de PVV in de wijken, waar ‘de problemen’ spelen en voelbaar zouden moeten zijn, zo veel minder aanhang heeft.

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet is imho dus een minstens even plausibele verklaring voor de aanhang van de PVV in voornamelijk blanke gebieden en verklaart meteen de populariteit van de PVV in Volendam… De gemeente, waar Hoeiboei geen verklaring voor had.

Erg grappig vind ik ook de eerste reactie daar, die wijst op de NSB aanhang in Amsterdam en Utrecht in de jaren dertig (godwin, sorry). Ik moet die jongen echt aanraden daar niet te veel onderzoek naar te doen, als hij de PVV een warm hart toedraagt, hoewel ik natuurlijk inmiddels al wel geleerd heb, dat PVV aanhangers weinig waarde aan cijfers hechten en meer aan hun gevoel (hoewel het voor mij gek blijft, dat ze dan wel waarde hechten aan de cijfertje, die Geert noemt…). Heel veel studies zijn er niet direct te vinden, maar ik denk niet, dat er studies zijn, die bewijzen, dat de aanhang van de NSB in Noord en m.n Zuid-Holland klein was. Relatief gezien had de NSB in die provincies veel aanhang, zeker in absolute cijfers. In Groningen deden ze het ook (relatief) goed (t.o.v.hun Groningse buren)…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 jvdheuvel

In Groningen was bij de EU verkiezingen de PVV het kleinste van alle grote steden; 8 % of zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Teun

@31 ”Doet Marco Pastors het echt zo slecht in Rotterdam, of hopen zijn Rotterdamse stemmers, dat de lokale PVVers het nog beter gaan doen?”
Pastors deed niet mee met de EP-verkiezingen…

Maar de analyse van Hoeiboei, waar ik volledig achter sta, is deze:

Die trend zie je overal. De PVV heeft vooral aanhang in de forensengemeenten, maar dan niet tussen de villa?s en rieten daken van Bloemendaal en Blaricum, maar in de vinexwijken, overloopgemeenten en satellietsteden voor de ?gewone hardwerkende Nederlander?

Precies! Dat roep ik al jaren. De LPF / PVV aanhang woont voornamelijk in de voornamelijk blanke voorsteden, waar vrij weinig allochtonen wonen.

Ook dat is niet (helemaal) waar: de PVV doet het vooral goed in navelstaarderige, agrarische (maar toch dicht bij de grote steden) gaten als Volendam en Aalsmeer. Zie hier. Naast Rotterdam als grote stad. In “echte” Vinex/groeikerndorpen en steden als Alphen a/d Rijn, Nieuwegein, Almere, etc. zie je eerder een tweedeling. Nieuwegein groeit de PVV sterk, maar in Houten krijgen ze bij wijs van spreken geen voet aan de grond. In Alphen aan de Rijn is de VVD nog bijna even groot, maar is Zoetermeer wint de PVV dik. Kortom: dan kom je toch weer terug bij die tweedeling tussen voor en tegenstanders van de glabalisering. Ook in de Vinex wijk. Feit is inderdaad wel dat de PVV vooral wint in de ‘niet-verstedelijkte Randstand’. Maar ook hier zijn het de kansarmeren die PVV stemmen; niet de (hogere) middenklasse met 1,5 baan, twee of drie kinderen en een 307sw voor de deur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 pedro

@33:

Pastors deed niet mee met de EP-verkiezingen…

Je hebt gelijk. Had ik even niet mee gerekend.

Dat er verder verschillen tussen de diverse forensengemeenten bestaan, is geen verrassing. Er bestaan ook verschillen tussen de grote steden en de verschillende provincies, maar dat doet niets af aan de door Hoeiboei geconstateerde trend, die mij jaren geleden al was opgevallen, bij bestudering van de stemresultaten van de verschillende stembureaus. Als je die resultaten over wijken bekijkt, blijken de LPF / PVV stemmers ook vooral in de ‘betere’ delen van die wijken te wonen. En ja, ook in die wijken wonen kansarmen, maar dat is een andere discussie. En met globalisering heeft dat volgens mij helemaal niets te maken. Of laat ik het zo zeggen: het zou mij ten zeerste verbazen, als de PVV stemmers in grote aantallen een anti-globaliserinsstandpunt op zouden geven als reden om PVV te stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Teun

@34 Ik ben het niet met je eens. Laatst stond er in de intermediair een artikel over Wilders, waar in de stats stond dat nog geen 20% van de PVV-ers hoger opgeleid is. En zoals bekend moge zijn, hangt dat in onze diploma-economie sterk samen met je maatschappelijke positie. Ik denk dat als je de vinex-wijken dus uitpluist naar twee-onder-een-kappen aan de ene kant en sociale huur aan de andere, of meer gewilde gemeentes tegen minder (zie mijn voorbeeld @31 van Houten vs Nieuwegein of Alphen (of Leidschendam) vs Zoetermeer) je dezelfde correlatie zult zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 pedro

@Teun: ik zeg niet dat die correlatie niet ook bestaat, ik zeg, dat dat geen verschil uitmaakt voor de analyse, dat de aanhang vooral uit blanke wijken komt, waar helemaal geen allochtonenprobleem bestaat. Het een sluit het ander niet uit. Dat de armere bewoners uit ‘betere’ wijken eerder openstaan voor angstgevoelens, dat hun huidige wijk ook ‘geïnfiltreerd’ gaat worden door mensen uit een andere cultuur, gepaard aan de zekerheid, dat de rijkere buurtbewoners veel gemakkelijker naar een andere buurt kunnen en zullen verhuizen, als er meer armere mensen (toevallig uit andere culturen) in de buurt komen wonen, leidt geen twijfel. Feit is en blijft, dat de aanhang in de gemengde wijken gering is. En daar zitten nog wel veel meer kanten aan… De mensen, die in een armere wijk blijven wonen, zijn immers degenen, die niet weg kunnen (financieel), en degenen, die geen problemen met andere culturen hebben. Maar het blijft wel opvallend, dat de anti islam standpunten juist gretig aftrek vinden in de gebieden, waar ze daar geen ervaring mee hebben.

PS: het ‘uitsplitsen naar twee onder een kap en goedkope huurwoningen’ is nu juist wat ik vroeger (min of meer) deed door naar verschillende stembureaus te kijken. In iedere wijk zijn er immers ‘goede’ en ‘slechte’ buurten. En dan vermoed ik daarbij ook nog eens, dat de inwoners van de slaap en forensensteden, die verhuisd zijn uit hun oude buurten, ook nog eens een sterk geromantiseerd beeld van die oude buurt hebben (toen ze er zelf nog woonden, woonden er bijna geen criminelen in de wijk en wisten ze exact waar die criminelen woonden; nu ze er niet meer wonen, weten ze alleen, dat er -alleen maar- criminele allochtonen wonen en wordt dat beeld dagelijks in de Telegraaf bevestigd).

  • Vorige discussie