GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit keer is dat Simon van Canards.nl, waar het stuk eerder verscheen.
Inauguration Day is nog drie nachtjes slapen. Dinsdag 20 januari 2009 zal de dag zijn dat we George W. Bush kunnen uitzwaaien. Dat lucht zelfs veel Amerikanen op; Bush wordt door 40% van de bevolking gewaardeerd (bijna 34% is het eens met het beleid van Bush). Laura Bush vertrekt met een dubbel zo hoge waardering van de Amerikanen, 76% van de Amerikanen mag de-vrouw-van wel. Daarmee doet ze het aanzienlijk beter dan Hillary Clinton (67%), maar moet ze haar schoonmoeder Barbara Bush (85%) voor zich dulden.
Peilbureau Gallup peilt sinds 1993 de waarderingen van de Amerikanen voor hun presidentsvrouwen. De peiling wordt uitgevoerd in opdracht van USA Today. De populariteit van Laura Bush hoort bij de manier waarop ze haar rol als First Lady vervult. Ze zwaait vooral en zal daarom niet veel kritiek te verduren krijgen. Hillary Clinton stak wel haar nek uit. Ze maakte zich hard voor de hervormingen van de gezondheidszorg in de VS. Daarmee heeft ze zich niet favorable gemaakt, het maakte haar niet populairder, vooral omdat de hervormingen niet echt een succes werden (tussentijdse verkiezingen gaven de Republikeinen voor het eerst in 40 jaar een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden).
De rol van de First Lady is louter ceremonieel. Ze krijgt geen geld, geen macht. De First Lady is gastvrouw van het Witte Huis. Het hoeft niet perse de echtgenoot van de president te zijn. Als de president weduwenaar is, vrijgezel of als zijn vrouw de rol van gastvrouw niet kan vervullen, kan een vriendin (nee, niet Miss Lewinsky) of familielid van de president de plek overnemen.
Tot zover de wiki-weetjes; waar Michelle Obama vooral rekening mee moet houden is dat ze op de vlakte moet blijven om niet aan populariteit in te boeten. Je inzetten voor een historisch instituut of liefdadigheid doet het altijd goed, maar zodra je als First Lady een vinger in de pap wil hebben, heb je populariteit te verliezen. Je staat in dienst van de president, waardoor je niet onafhankelijk kán handelen (je bent per slot van rekening niet gekozen). Politieke tegenstanders kunnen echter wel klappen uitdelen, waardoor je jezelf praktisch vogelvrij verklaart als je politieke ambitie toont op die positie.
De beschikbare steekproef is dus nog alles behalve representatief, aangezien de peiling pas in 1993 begon. Zo is onbekend hoe populair Eleanor Roosevelt, echtgenote van Franklin Delano Roosevelt, was bij haar afscheid van het Witte Huis. Eleanor bemoeide zich namelijk veel met het werk van haar man. Zo zette ze zich in voor de New Deal en burgerrechten.
Misschien dat Michelle Obama het wél voor elkaar krijgt om populair te worden zonder tegelijk een politiek muurbloempje te zijn.
Reacties (2)
Natuurlijk moet mevrouw Obama er tegenaan. De tijd is er toch rijp voor? Change en zo.
In snap trouwens niet waarom de vrouw Van Balkendende (eh… Be… Bi… Bea? Bia?) zo stil is.
Misschien is dat “en publique” wel maar thuis niet en zijn de vele vermanende woorden door haar gesouffleerd.
De koningin (om over Máxima maar te zwijgen) is in Nederland ook aanzienlijk populairder dan welke minister dan ook: ‘Daar hoef jij je mooie hoofdje niet over te buigen, schatje’.