“Iedereen weet dat de SP en de SGP politiek bedrijven vanuit fundamenteel andere beginselen, maar die verschillende uitgangspunten leiden in dit geval tot een gezamenlijke conclusie, namelijk dat we om diverse redenen minder winkels open willen zien op zondag.”
Gesthuizen van de SP legt uit waarom zijn partij en de SGP elkaar gevonden hebben in het tegengaan van koopzondagen.
Reacties (27)
Nou netjes toch?
“Het SP-Kamerlid vindt juist dat elke werknemer recht heeft op een dag vrij in de week.”
Waarom moet dat geregeld worden in de Winkeltijdenwet? Lijkt me beter passen in een arbowet of desnoods een CAO.
Om ervoor te zorgen dat automobilisten elke twee uur rusten ga je toch ook de tankinhoud van auto’s niet beperken tot maximaal voor 2 uur benzine?
Volgens mij kan de SP haar wens ook bereiken door een niet-vaste rustdag verplicht te willen stellen.
Waarom in de 24-uurs economie iedereen dwingen op dezelfde tijd te rusten?
Om mensen de mogelijkheid te geven om sociale contacten te onderhouden of tijd met hun gezin door te brengen?
Goed punt, maar dat gaat maar only so far. Wat als het ene gezinslid nou op zaterdag in een winkel staat en de het andere zondag gaat voetballen? What about de tankstations, restaurants, bioscopen, vrachtvervoer, taxis, etcetera?
@4: Wat een onzin. Tijd met je gezin doorbrengen kun je elke dag, daar heb je de zondag als vast bepaalde dag niet voor nodig. Hetzelfde geldt in nog meerdere mate voor sociale contacten onderhouden. Beperk liever het aantal uur dat werknemers mogen werken (of maak daar afspraken over in CAO’s).
Vergeet niet dat gedwongen winkelsluiting op precies de uren dat anderen ook vrijaf van werk hebben heel belemmerend zijn.
SP en SGP hebben elkaar gevonden, is de strekking. Hoezo elkaar gevonden? Ze hebben toevallig dezelfde doelstelling, ook al verschillen de argumenten.
Persoonlijk vind ik dat waar mogelijk één dag in de week, en dan liefst dezelfe dag, gewoon aan te bevelen is. We werken om te leven hoor, we leven niet om te werken.
Ik als consument zou het liefst zien dat er geen winkelsluitingswet bestond. Maar ik kan me goed voorstellen dat een hoop mensen uit de achterban van de SP en de SGP daar anders over denken.
Zo zijn er mensen die werken altijd al op zaterdag en soms moeten ze ook op zondag en dat vinden ze niet leuk omdat ze dan geen weekend samen met hun partner en/of gezin hebben. Daar valt wat voor te zeggen.
Het is allemaal niet zo ingewikkeld.
ik vind die koopzondag heel verbroederend hoor… lekker verbroederen met andere consumenten…gezellig!
@7: Maar waar werk ik voor als ik het geld dat ik met dat werken verdien niet eens kan uitgeven, omdat de winkel dicht is als ik niet werk? Ik zit gvd. met een overschot van 1000 euro/maand op een totaal versleten spijkerbroek aan mijn kont.
Nogmaals, ik ben er helemaal voor dat mensen vrije tijd krijgen, maar ik vind het van de gekke dat het nou net alleen voor die ene branche waar alle anderen van afhankelijk zijn zo geregeld moet worden.
Overigens als ik een kleine zelfstandige was, zou ik mijn openingstijden ook liever zelf regelen: Je kan op je vingers natellen dat je de beste omzet/uur kan scoren door op zaterdag en zondag van 10-18 uur open te zijn. De rest van de week zou je kunnen volstaan met van 17.00-20.00 uur, zolang bedrijven geen belangrijke afnemer van je zijn. Desnoods pik je daar een dag van eruit als vrij (door de week draai je toch nauwelijks omzet). Dan hou je heel ruim tijd over om te leven.
@11: Een aantal m.n. allochtone winkeliers in Rotterdam werkt zo. Zo hoef ik geen moeite te doen om naar de kapper te gaan want die is ’s avonds open en kan ik zondagochtend gewoon brood krijgen.
Ik weet alleen niet of dat officieel mag of dat ze het gewoon doen.
Met inachtneming van de huidige in Nederland geldende arbeidsregels kan niemand worden verplicht op zondag te werken.
Overigens zorgt de koopzondag hier voor verbroedering tussen PvdA, CDA en CU.
@13: Kijk eens, er is arboregelgeving. Waarom dan nog een winkelsluitingswet? Laat het de winkeliers toch lekker zelf bepalen.
“Iedereen weet dat de SP en de SGP politiek bedrijven vanuit fundamenteel andere beginselen” Als je het mij vraagt zijn dit dan ook gelijk de meest ondoordachte achterlijke ideologische beginselen waar uit deze partijen hun politiek bedrijven. Laat mensen het lekker zelf bepalen wanneer ze willen werken, of ze willen werken op zondag, of ze gebruik willen maken van de “diensten” op welk tijdstip dan ook, de tijden bepalen door de ondernemer laten bepalen wanneer deze denkt het beste zijn klanten te kunnen bedienen ook al is dit laatste vaak gestoeld naar omzet ratio. Maar val 9 van de 10 burgers niet lastig met betuttelende wetgeving, waar ze niet op zitten wachten. “Doen wat men zelf wil” is de burger zelf heel goed in, vanuit welke ideologie of beginsel je dan ook handelt. Wil je op zondag niet werken, simpel dan solliciteer niet naar een dergelijke functie. Wil je nooit werken? Solliciteer dan naar de bijstand of een functie binnen de recalcitrante werk weigeraarsclub: de SP.
De koopzondag staat in de top 3 van dingen die ik haat. Daarom doe ik er het zwijgen toe.
Gesthuizen heet niet Ariël Sharon Gesthuizen, maar gewoon Sharon Gesthuizen. Gesthuizen is een meisje, ook al is ze de “jonge” Gesthuizen.
En één dag de binnensteden verschoond van al die labbekakkende deeltijdvaders en spekkige moeders en schreeuwende wurmpjes die kopen, kopen, kopen? Graag.
Ik wil dit wel eens voor de lol volledig doordenken. Stel alle winkels sluiten gaan enkel open op momenten dat ze het meeste omzet draaien.
Dat zou betekenen dat overdag alle winkels dicht zouden gaan. Immers, werkend Nederland komt na zessen thuis. Die paar niet werkende moeders, die kunnen ook wel na zessen komen.
Winkeltijden worden dan
Weekenden plus 5 koopavonden door de week. Volgens mij draait dan alles volledig langs elkaar heen in de handel. Dat is lastig.
Dus ik stel dat hoe meer detailhandels er open gaan op zondag, hoe meer ondersteunende diensten (groothandel, helpdesken, administratie, etc etc.) ook open zullen gaan. Immers, de detailhandel is meer dan enkel even wat kleren kopen. Binnen no-time moet de hele samenleving meedoen om te zorgen dat alles open kan zijn op zondagen en koopavonden.
In dit geval gaat iedereen winkelen op zijn eigen tijd. Waardoor alle winkeluren eigenlijk niet echt bijzonder meer zijn en men weer terug bij af is. Sterker nog, slechter af.
Veel manuren voor dezelfde omzet.
En je moet natuurlijk wel altijd open zijn, want anders mis je zelfs nog een klein beetje van die omzet. Mensen vergeten je immers snel als je een keer niet open was.
Alles altijd open, ik zal maar niet gaan bedenken hoeveel dat kost, direct en indirect, ook voor de planeet aarde.
@16 Dan blijf je de koopzondag toch lekker thuis. Hoef je je er ook niet aan te storen. “Problem solved.” Ben je het rooie met aureool voorziene bemoeizuchtig “Wij weten wat goed is voor de mens” sausje echt niet voor nodig.
Ik vind dat de mensen voorbij gaan aan mijn argument in de 2e alinea van reactie 8.
En daarmee doen ze zichzelf te kort. Niet dat ik er verder mee zit.
@18 Dat is zeker een punt wat je aandraagt ten aanzien van de 24 uurs economie: 1. De omzet nivelleert naar gelang de openingstijd ruim is op piek momenten na. en 2. Veel retailers werken met een automatisch replenishment, JIT voorraad beheer systeem dus moet de backoffice draaiend gehouden worden. En toch durf ik het argument (voor een deel) te ontkrachten. 1. Net zoals de omzet nivelleert zal ook het aantal vervoersbewegingen en de inzet van mankracht nivelleren uitgaande van dat “de vraag” gelijk blijft kortom veel factoren blijven naar rato gelijk. en 2 de piek momenten, dus extra inzet, is prima te voorspellen door de opgebouwde historische gegevens van het replenishment systeem en toevoeging van tal van statistische gegevens, denk hierbij aan een deeplinkje met Piet Paulusma, ontvangst kinderbijslag, vakantiegeld enz. Enkel het moment van al deze inzet veranderd en ligt daar niet de sleutel tot de oplossing van het huidige file probleem? Rest: De exploitatie, ja het licht en de kachel moet langer branden.
@20 Daar is zeker iets voor te zeggen. Maar, alles is een keuze, wil je niet op zondag werken, wil je dezelfde tijden als je partner dan moet je zelf in die positie manoeuvreren, al zul je dit niet terug lezen in het SP sprookje: “Vadertje staat.” Lukt je dit niet dan is de oorzaak vooral intrinsiek te zoeken.
Kleine winkeliers moeten dood. Oftwel – het buurtsupertje op de hoek is overbodig. Schraal assortiment, veel te duur en ’s avonds en zondag gesloten. Waarom zou zo’n falend businessmodel moeten worden geholpen?
Gaan ze ook de online winkels verplichten op zondag dicht te zijn, of krijgen die extragratis concurrentievoordeel?
Dan wordt het hebben van een fysieke winkel toch steeds meer een nadeel lijkt me.
Grote delen van de bevolking moeten al rare diensten draaien, maar winkels zouden anders zijn?
Geef gewoon duidelijke lijn aan; winkels mogen 60 uur per week open zijn, tussen 08.00 en 24.00.
Dan kan iedere zelfstandige kiezen of ie voor beperkte openingstijden en beperkte loonkosten gaat, of voor maximaal en dus met 2 of 3 mensen de zaak draait.
Beste slager die ik ken is 2 dagen per week open. Als je een goede naam hebt, dan passen klanten zich wel aan
@ karel
Dat van die piekmomenten, dat vraag ik me af. Immers, zijn er nog piekmomenten als iedereen shifts draait om een 24 uurs economie gaande te houden?
Maar volgens mij moeten we de USA eens bestuderen wat dat betreft.
@ AndersS
Online winkelen is sowieso een ‘gevaar’ voor de reguliere detailhandel. Precies de redenen waarom je nauwelijks meer muziekzaken ziet. Veel van dit soort zaken zullen een zachte dood sterven.
Tegelijkertijd zullen er meer speciaalzaken komen die uitnodigen om een bezoekje te brengen omdat je sommige dingen toch echt niet op internet koopt.
Je voorstel gaat voorbij aan het feit dat de omzet gelijk blijft, en personele kosten stijgen. Kleine zaakjes gaan daar aan onder door.
Grote delen bevolking rare shifts draaien? Daar ben ik het niet mee eens. Ik ken geen cijfers, maar ik denk dat een groot deel van de mensen nog steeds rond 9 tot 5 werkt.
Ik denk dat je van maandag tot zaterdag de openingstijden moet optrekken. Maar ik zie geen enkel voordeel aan zeven dagen per week open zijn. Wat mij betreft, maar dat is een ideele kwestie, mag er best 1 dag zijn waarop de wereld even iets langzamer draait. Mijn persoonlijke invulling van mijn leven wil ik daar best iets op aanpassen.
Dat laatste is een keuze, dat weet ik. Maar ééntje die je volgens mij best mag nastreven.
@ Bart. De wereld en hoe wij in deze wereld als mensheid functioneren is een continu onder verandering onderhevig cq evaluerend proces. o.a. door technologische ontwikkelingen,enz,om niet verder te uitweiden. Dit is een voortdurend voortdenderende trein die echt niet is te stoppen hooguit enigszins af te remmen en marginaal is bij te sturen. Je kan voor een individu, lees de kleine zelfstandige die de SP middels dit voorstel beoogd te beschermen weliswaar de hand boven het hoofd proberen te houden middels regelgeving maar de wereld draait door en uiteindelijk haalt de trein zijn bestemming. Wat wel zoden aan de dijk zet is deze groep mensen te doen inzien dat ze een transitie in het huidig business model moeten maken naar de huidige markt en maatstaven want een groep leggards bedienen biedt geen enkel perspectief en is een uitstervend ras in de cycles. Stilstand is achteruitgang en door je niet aan te passen delf je je eigen graf. Er zijn tig USP’s en diensten te verzinnen om je staande te houden naast de grote retail reuzen om je heen. bv het bricks and clicks model en concurrentie bedwing je vooral door je te onderscheiden. Als kleine speler is dit je uitgelezen kans ipv van een bedreiging. Alleen dan moet je er wel wat voor doen.
De piek momenten:
Zullen altijd blijven bestaan, enkel het patroon en de intensiteit van deze momenten veranderen in een 24 uurs economie.
@ Karel
Dat is nogal makkelijk, de wereld draait door, stilstand is vooruitgang etc etc. Op die manier kun je elke verslechtering namelijk goed praten.
Ik houd daar niet zo van. De wereld bestaat uit mensen die samen afspraken maken. Daarin is heel veel mogelijk, en zijn treinen op het juiste spoort te zetten.
De wereld draait inderdaad heel hard door, als je haar niet begrenst. Dan geldt simpelweg het recht van. de grootste, sterktste etc etc.
Kun je voor kiezen hoor. Dat maakt me niet uit. Maar klaag dan niet dat je enkel nog Mega Wallmarts over houdt, en er geen binnenstad meer is.
@18: Ik kan je redenering niet echt volgen. De groothandel zal juist liever open zijn las de detailhandel dicht is (leveren doe je het best niet onder winkelttijden, al helemaal niet op topwinkeltijden).
Administratie hoeft niet tegelijk te draaien met openingstijden (voor de eenmanszaak is dat zelfs onmogelijk). Ik moet de eerste kleine zelfstandige met een helpdesk overigens nog tegenkomen. Hou je weinig over van je redenatie.