Journalisten en hun blogs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

NRC BlogDat de meeste journalisten graag bloggen, is bekend. Een logische ontwikkeling ook, mensen die van schrijven houden storten zich natuurlijk ook sneller op ‘nieuwe’ ontwikkelingen binnen het vak. Bovendien kunnen ze eindelijk zelf bepalen waar ze over schrijven, zonder dat het onderwerp langs een eindredacteur moet.

Freek Staps, Amerika-correspondent voor het NRC Handelsblad en BNR Nieuwsradio, noemde in een interview dat ik met hem had nog enkele voordelen van bloggen:

Een weblog is een perfecte mogelijkheid om het verhaal achter het verhaal te laten zien. Wat niet in de krant past, zet ik op mijn weblog. Tevens is het inkijkje in hoe een correspondent te werk gaat. Zo zijn de keuzes voor nieuws die ik maak beter uit te leggen. Een ander voordeel is dat ik direct kan communiceren met mijn bezoekers. Dat ervaar ik als de ideale manier om uit te leggen waarom journalisten zo belangrijk zijn.

En het biedt mooie mogelijkheden voor interactie tussen de lezer en de journalist, toont Staps met één van zijn laatste blogberichten aan:

Ik krijg regelmatig mails van lezers over hun avonturen in New York en die ga ik nu maar eens publiceren. Dat wil zeggen: wat je vanaf nu instuurt. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen in New York.(..) Ik zal de beste verhalen selecteren en publiceren. Have a good one!

Hopelijk slijpt half New York-minnend Nederland de pennen en beloont zij deze daad van de nieuwe journalistiek met mooie verhalen over the Big Apple.

Reacties (2)

#1 jan

Ik ben ooit met webloggen begonnen omdat ik als RTV-journalist het schrijven zo miste, dat ik bij de krant wel veel deed.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Luijendijk beklaagde zich al eerder over het gebrek aan verantwoording dat journalisten (kunnen) afleggen over (moeilijke) berichtgeving in bv. het midden-oosten. Een blog is een prachtig middel om die uitgebreidere verantwoording af te leggen en meer context te geven. Maar het kost tijd, en tijd is geld.

  • Vorige discussie