Bloggende Europarlementariërs zijn er maar weinig in Nederland. Het is sowieso zoeken met een vergrootglas naar onze volksvertegenwoordigers in Brussel. Na enig doorzoeken en als je de namen kent, kun je via google een eind komen.
Zo blogt Sophie in ’t Veld van D66 op haar eigen site. De enige PvdA-er die meer gewicht in de blogschaal legt dan alleen persberichten is Tijs Berman, voormalig Radio 1-man. Jules Maaten doet z’n best voor de VVD. Het CDA is echt janken, want de Christen-Democraten lijken helemaal niets aan bloggen te doen in Europa! De leukste en meest fanatieke Nederlandse Euroblogger is Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.
Europarlementariër Kathalijne Buitenweg werd zelfs uitgeroepen tot nummer 1-weblogger van GroenLinks in het GroenLinksmagazine, samen met gemeenteraadslid David Rietveld. Geencommentaar.nl heeft beslag weten te leggen op een exclusief interview met haar over bloggen.
—
GC: Kathalijne Buitenweg, je bent uitgeroepen tot nummer 1-weblogger van GroenLinks. Hoe voel je je nu?
Kathalijne Buitenweg:
Verbaasd en vereerd. Ik had al gehoord dat ik ?verrassend hoog? scoorde, maar een gedeelde eerste plaats had ik niet verwacht. Zeker niet omdat ik me nog steeds een newbie voel in de blogosfeer. Serieus bloggen doe ik pas sinds driekwart jaar. Daar komt bij dat ik blog op Hyves, een medium dat door veel webloggers als minderwaardig wordt gezien. Ik heb nooit zo goed begrepen waarom.
GC: Wat vind je eigenlijk van het weblog van die andere nummer 1, David Rietveld? Lees je die wel eens?
Kathalijne Buitenweg:
Pijnlijke vraag. Ik besteed te weinig aandacht aan mijn GroenLinkse medebloggers. Het is al een hele klus om netjes te reageren op de ?krabbels? die binnenkomen op mijn Hyvespagina. Mede daardoor kom ik er soms dagenlang niet aan toe om op Planeet GroenLinks (verzamelweblog van GroenLinksers – red.) te kijken waar partijgenoten over bloggen. Het absurdisme van David Rietveld is wel een inspiratiebron voor mij. Zo?n site als Nederland tegen slecht weer, een parodie op Nederland tegen terrorisme, vind ik meesterlijk. Dat is een stimulans om mij bij het bloggen ook af en toe over te geven aan ironische overdrijvingen en omkeringen.
GC: Waar heb je je uitverkiezing aan te danken, denk je?
Kathalijne Buitenweg:
Aan de kwaliteit van mijn blogjes, hoop ik. Maar veel van de GroenLinks-webloggers die meededen aan de enquête zijn natuurlijke politieke dieren. Die zullen ook strategische redenen hebben gehad voor hun stem op mij. Bijvoorbeeld het aanmoedigen van andere parlementariërs om ook of vaker te bloggen. Als je daar rekening mee houdt is David de echte winnaar.
GC: Wat ga je doen nu je uitgeroepen bent tot nummer 1?
Kathalijne Buitenweg:
Bidden om blijvende inspiratie. Het bloggen mag geen verplichting worden, dan is het niet leuk meer. Mijn beste blogjes zijn het resultaat van spontane invallen op verloren momenten. Maar het kan best dat ik nog eens door een blogger?s block word getroffen.
GC: Wil je nog iemand bedanken?
Kathalijne Buitenweg:
De Hyvers en anderen die mijn blogjes van kritisch en opbouwend commentaar voorzien. De feedback die ik krijg is enorm motiverend. Dankzij het feit dat het reactieveld van Hyves achter een login zit heb ik geen last van scheldpartijen van anonieme reaguurders. Ik heb geen Mao-filter nodig. Verder moet ik mijn medewerkers bedanken, die mij voeden met ideeën voor nieuwe blogjes. Vooral Richard, die – indien nodig – censuur pleegt op mijn blogjes, de spelfouten eruit haalt en de illustraties erbij zoekt. Dank tot slot aan mijn gastbloggers. Zij delen mee in de eer.
—
Meer diversiteit en rechtstreekse inmenging in het Europese debat en afleggen van verantwoording kan natuurlijk op vele manieren. Maar Europarlementariërs blijven over het algemeen vrij onzichtbaar. Het lijkt er niet op dat persoonlijk communiceren via internet hoog op het lijstje staat van prioriteiten.
Meer bloggende politici vanuit Brussel: een goede zaak?
Reacties (23)
Lijkt me wel. Maar hoe ga je dat die mensen duidelijk maken?
Dat Kathalijne Buitenweg de meest fanatieke blogger is geloof ik direct. Bij de kwalificatie ‘de leukste’ heb ik echter mijn twijfels. Bij haar eindeloze berichtenbrei schieten mij vooral de woorden ‘dommig’, ‘voor de hand liggend’ en ‘inspiratieloos’ te binnen. Dat zij binnen GroenLinks als een talent wordt beschouwd bewijst eens te meer dat de partij volledig de weg kwijt is, helaas.
@Dave: Kan je een paar voorbeelden noemen?
Hyves is voor post-adolescenten die jong hopen te zijn. Je gaat daar alleen maar zitten om geen serieuze reacties op te lopen.
Rietveld en die VVDer komen er dan veel beter van af, want bij hun kun je tenminste reageren.
Nou, nou, een pluim van je groen-links collega’s gekregen. Gedeelde eerste plaats.
Dat het zoeken is naar “onze volksvertegenwoordigers in Brussel” is niet zo verwonderlijk als zij dat niet zo voelen.
“De huidige verdragsregels schrijven voor dat elk land z’n eigen europarlementariërs kiest. Waardoor het misverstand ontstaat dat die europarlementariërs er zitten om het landsbelang te verdedigen tegen het boze buitenland, in plaats van om de visie van hun partij op het Europese belang te verwezenlijken door samen te werken met geestverwanten uit het buitenland.”
Men zit daar gewoon uit eigen belang en is al op zoek naar openingen om hun marktaandeel van stemmen te vergroten:
“Vinden jullie het niet gek dat je bij de Europese verkiezingen alleen maar op Nederlandse kandidaten kunt stemmen?”
“GroenLinks en andere groene partijen in Europa zouden graag met een gezamenlijke, multinationale kandidatenlijst aantreden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ik zie het al voor me, een veeltalige verkiezingskaravaan die van Finland naar Portugal trekt.”
Zou nederland genoeg stemmen opleveren om gehoord te worden of trekt de karavaan nederland straks voorbij?
http://kathalijnebuitenweg.hyves.nl/blog/1993674/9_mei_stem_eens_op_een_Duitser/Wg8v/
@ 5: het is een beetje onduidelijk wat je nu quote, op welk moment in je bijdrage en wat je eigen mening is. Zou je dat kunnen verduidelijken?
De qoutjes van Kathalijne Buitenweg staan tussen kan je herkennen aan de volgende opmaak “tekst”.
Wat ik opmerk is dat de europarlementarier steeds verder van de nederlander af komt te staan. Dat men daar zelfs actief aan werkt. Volgens mij is dat een slechte zaak.
“Vinden jullie het niet gek dat je bij de Europese verkiezingen alleen maar op Nederlandse kandidaten kunt stemmen?”
Ja dat vind ik gek. Sterker nog, dat vind ik een onwenselijke situatie die de hokjesgeest alleen maar bevordert.
@Spuyt, waarom is dat gek? Het blok van 27 Nederlandse europarlementariers zit er toch in eerste plaats om Nederlandse burgers te vertegenwoordigen? Duitse ep´ers stemmen ook echt wel voor Duitse belangen dwars door partijverbanden heen.
Dat is de spagaat van het Europarlement waar we vanaf moeten. Ze zijn, analoog aan de nationale parlementen, opgedeeld naar overtuiging, maar stemmen nationaal.
Dus verdeel de parlementariërs fysiek naar land, of zorg ervoor dat ze daar zitten als parlementariërs die het beste voor hebben met Europa en niet met de individuele lidstaten.
@ 9: De enige europarlementariërs die er zitten om mij te vertegenwoordigen zijn die van de partij waar ik op gestemd heb. Ik voelde mij de afgelopen jaren beter vertegenwoordigd door de Europese fractie van mijn kleur dan door Camiel Eurlings om maar eens een voorbeeld te geven. Goddank dat hij weg is uit Brussel (wel weer jammer dat hij nu in Den Haag zit..).
@10: dan ben je waarschijnlijk voorstander van 1 europa waarin de nationale indentiteit ondergeschikt is. Ik niet. Ik ben voor een samenwerkingsverband tussen de europese landen.
Volgens mij is dat ook het probleem met het europese parlement. Daar zitten voorstanders van 1 europa. Kans dat je tegenstander bent en je beschikbaar stelt is immmers veel kleiner. De mensen die daar zitten zijn dus geen afspiegeling van nederland zoals ze wel in eerste instantie bedoelt zijn. Ze zullen dan ook verder willen gaan dan dat de inwoners van een specifiek land willen. Vandaar dat het veto niet onverwacht kwam en de heren politici zo min mogelijk naar het volk willen luisteren. Door het opzetten van europese partijen met europese lijsten die de wetgeving voor europa gaan bepalen zijn de landen de facto provincies geworden. Iets waar ik nier op zit te wachten. Dat hele europa doet me al te veel denken aan de griekse vloot.
@ 12: je stemt toch ook voor je gemeenteraad, provinciale staten en nationaal parlement langs partijlijnen. Waarom niet ook Europees?
Volgens jouw stelling zou een VVD-er zich beter vertegenwoordigd voelen door een GroenLinkse europarlementariër dan door een Oostenrijkse liberaal, terwijl deze laatste twee even pro-Europees kunnen zijn. Wat is daar de logica van?
Nee, ik ben voor een Europa waar iedereen zich als eerste “Nederlander” e.d. voelt. Maar daarnaast moet het Europarlement er zijn voor Europa, niet voor de afzonderlijke lidstaten.
Ik heb er geen vertrouwen in dat er voldoende Europeanen op Nederlanders zouden stemmen en ik wil per sé vertegenwoordigers in dat parlement die de Nederlandse situatie kennen, snappen en kunnen verdedigen.
@ 15: ik heb persoonlijk liever een Europees parlement dat linkser is dan Nederlandser. Als Geert Wilder namens mij in Brussel zou spreken zou ik persoonlijk erg ongelukkig worden. Ook al ´kent´ hij de Nederlandse situatie beter, maakt hem dat voor mij nog geen volksvertegenwoordiger om op te stemmen. Dan stem ik liever op een Duitser.
Ik zou voor een Amerikaans-achtig kamersysteem zijn. Een Europa-brede tweede kamer die proportioneel wordt gekozen en een een eerste kamer waar elke staat hetzelfde aantal afgevaardigden krijgt als controle. Zo moet je én een populaire meerderheid én een meerderheid van staten hebben.
Waarom noem je dat een ‘Amerikaans-achtig kamersysteem’? Ons systeem zit op dezelfde manier in elkaar.
@18: nee, want wij kiezen de Eerste Kamer niet direct en het Europese Parlement heeft maar één kamer.
In Amerika wordt niets proportioneel gekozen, er geldt bij elke verkiezing een districtenstelsel. De uitvoerende macht wordt door kiesmannen gekozen, niet bij meerderheid van stemmen (Bush-Gore 2000!!).
Een mooi recept voor onregeerbaarheid als de populaire meerderheid en de meerderheid van staten iets anders kiezen.
Daarom noem ik het ook Amerikaans-achtig.
21 is Spuyt dus.
@13: omdat ik in eerste instantie Nederlander ben en niet europeaan of wereldburger. Daarom ben ik meer voor een eerste kamer constructie aangezien er in europa maar 1 kamer is.
Moet er wel meteen bijzeggen dat ik ook niet zo snel voor een 2 kamersysteem ben zoals spuyt ook al aangeeft omdat dat mij te ver gaat. Zoals al gezegd ben ik niet voor een land genaamd europa maar voor een los samenwerkingsverband tussen landen. Dit geeft volgens mij de beste flexibiliteit.
Daarnaast zal bij 1 europa door schaalvergroting de diversiteit van de democratische partijen verdwijnen tot er 1 hooguit 2 partijen overblijven. Gevolg is dat dan alles via lobsters gaat lopen en je heb je eigenlijk niets meer te zeggen als gewone burger.