1. 2

  Laat ik maar meteen een telegraafje plaatsen: Had dit ook opgelost kunnen worden zonder camera’s?

  Die zaak had dan opgelost moeten worden met een getekend portret, op basis van een paar getuigenverklaringen. Veel succes.

  Je bezorgd maken om privacy is OK hoor. Maar blaf wel naar de juiste boom. En wat mij betreft zit ‘m dat veel meer in allerlei gekoppelde bestanden dan in cameratoezicht.

 2. 4

  Had gisteren tijdens een kroeggesprek nog stellig de indruk dat 90% van de Nederlanders in het geheel niets te verbergen had, en derhalve graag meewerkt aan privacy-beperkende maatregelen. Die overige 10% was ik zelf. Maakt me dat verdacht?

 3. 5

  @2; Over welke zaak heb je het dan specifiek? En zou in die zaak het niet opgelost kunnen worden met alleen camera’s binnen het gebouw?

 4. 6

  @Bismark: ‘dit’ in mijn reactie #2 verwijst naar een uitspraak op rechtspraak.nl. Veel plezier met het lezen van de uitspraak. Dader is onder andere gepakt omdat-ie zichzelf herkende op camerabeelden gemaakt bij een PIN-automaat.

 5. 7

  En dito: d’r zijn ook gevallen bekend van mensen die aangehouden konden worden omdat ze herkend konden worden op beelden van een tankstation. (ging daarbij om mishandeling).

 6. 8

  @7: Dat heet oneigenlijk gebruik. Is misschien jammer voor de paar zaken die daarmee opgelost worden, maar weegt niet op tegen de privacyschending.

 7. 9

  @de Michelkraay spammer: Je was gewaarschuwd. De reacties worden dus niet weergegeven. Doe normaal mee aan de discussie. Je hebt je punt gemaakt (stuk of 20 keer).

 8. 10

  @8
  Ben ik met je eens. Het is namelijk ook niet zo dat dergelijke zaken voorkomen worden door die camera’s. (en zo wordt het soms wel gebracht)

 9. 11

  Ik vind dat doordat deze artikelen zo naast elkaar gezet zijn de proporties waarin men deze zou moeten zien erg ondermijnd worden.

  Een camera systeem is namelijk een totaal ander systeem dan een sociale netwerksite of een ov-chipkaart.

  Camerasystemen zijn zeer lokaal en kleinschalig. (Ik versta hieronder ook een systeem dat een geheel stadscentrum in de gaten houd).
  Doordat deze systemen zo kleinschalig en lokaal zijn is het relatief ingewikkeld om gezichten aan personen te koppellen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een totaal overzicht te maken van alles en iedereen dat erdoor opgenomen wordt.
  Dus in zekere zin heb je nog een relatief grote anonimiteit op een camerasysteem. De voorwaarde is dan echter wel dat deze niet worden opgenomen in één groot landelijk systeem.

  Met een EPD of een OV chipkaart steekt dit verhaal echter anders in elkaar. Dit is een puur op tekst gebaseerd systeem waarin het juist weer WEL heel erg gemakkelijk is om gegevens over mensen aan elkaar te koppellen. Hierdoor ontstaat er dus WEL een totaalbeeld van hoe een persoon zich gedraagt en wat hij of zij in het dagelijks leven doet.

  Een dergelijk systeem is, door zijn grote compatibiliteit met andere systemen en het gemak waarmee het op grote schaal te gebruiken is, weer wel een gevaar voor de privacy.

  Dus waar maken wij ons druk over als het gaat over bewakingscamera’s?