7 moderne plagen – 4: spindocters

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weekendlogo123.jpgPolitici en populisten zijn van alle tijden. Ze zijn plaag en zegen tegelijk, elk op hun eigen manier. Politici zijn een zegen omdat ze het überhaupt willen doen. Want ik zou het eerlijk gezegd niet willen, het land leiden. Liever blijf ik veilig en met schone handen aan de kant een potje kankeren. Politici doen het toch maar, en dat is nou gelijk het probleem, want zij hebben een verborgen drijfveer die hen vaak weer tot een plaag maakt: zij berijden hun stokpaarden. Populisten zijn zonder meer een plaag, maar hebben tegelijk weer een waarschuwingsfunctie. Als je er dan op tijd bij bent kun je een hoop ellende voorkomen.

Wat pas echt een probleem is met politici is de batterij spindocters die hen omringt. Op zich ook geen heel nieuw verschijnsel, maar ze blijven tegenwoordig zo onzichtbaar. De uitvinder van het spindocteren, Joseph Goebbels, trad tenminste op de voorgrond en liet weten wat zijn ideeën waren. Niet dat je er toen nog iets aan kon doen, maar de Duitsers wisten tenminste waarvoor zij hun ogen en oren afsloten. Nu staat er achter elke politicus tenminste één spindocter (gemiddeld, want je hebt er ook die het niet kunnen betalen) en wat daar in omgaat weet niemand.

Het karakter van het spindocteren is ook veranderd. In de jaren 50 en 60 had je in Nederland en met name in de Nederlandse politiek de zogenaamde mannetjesmakers. Hun operationele fase lag vooral in de voorbereiding van aanstormend talent op het politieke toneel. Als er in katholieke kring opeens een nieuwe ster aan de horizon verscheen, dan was ie al gekneed in het manipulatieve vak, wat in de leeuwenkuil van de christelijke politiek ook een keiharde noodzaak was. Deze spindocters van toen waren te vergelijken met de scouts van de voetbalclubs. Talent was een voorwaarde om de volgende stap te mogen zetten.

Nu dringen aankomende politici meer naar voren op basis van brandende ambitie. Op zich is ambitie belangrijk, want zonder een sterke drijfveer kom je er niet. Maar vaak zijn ze niet genoeg doorkneed in het vak wat tot schadelijke uitglijders kan leiden. Op dat moment bieden de spindocters hun diensten aan. Met een totaalpakket op het gebied van inhoud en presentatie ondersteunen zij de realisering van de ambities van de politici. Niet zelden worden daarbij stokpaarden verwisseld, wat de politicus een onechte uitstraling geeft.

Je hebt het gezien aan Barak Obama, een man met een enorm charisma, die zomaar omhoog viel in de democratische campagne. Na de eerste uitglijder dook er meteen een legertje spindocters op hem dat hem vertelde welke onderwerpen hij beter kon laten rusten en op welke manier hij zich moest presenteren. Het gevolg is dat de campagne veel meer uniformiteit is gaan uitstralen en het optreden van Obama soepeler is geworden. Maar van zijn menselijke kant zie je weinig meer, wat er echt in hem omgaat weet je niet meer. Terwijl veel kiezers in hun hart toch het liefst een mens aan het roer hebben en geen ingefluisterde robot.

Goede adviseurs zijn prima, zelf noodzakelijk voor een leider om alle benodigde afwegingen bij het nemen van een beslissing te kunnen maken. Spindocters zijn helaas geen adviseurs, het zijn eerder een soort fysiotherapeuten die het optreden van politici gladjes laten verlopen. Daarbij onbedoeld en onbewust de kloof tussen kiezer en politicus vergrotend, want de kiezer herkent niets menselijks meer in de politicus. Kortom: adviseurs zijn van alle tijden, maar spindocters zijn een moderne plaag.

De tekening is uiteraard van Crachàt. Ippekrites is met vakantie.

[poll=177]

Reacties (15)

#1 m44

Ippekrites opdat hij eens echt nadacht bij een stukje… zelfs zoveel dat hij er een beetje van moest huilen, en toch publiceren.

Dit geluizwam hoeft niet van mij.

 • Volgende discussie
#2 rene

en de reacties van m44 hoeven dan weer niet van anderen. Vive la diversité!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Fris4ever

Politici dienen een eerlijke democratie voor te staan zodat ze bij hun beslissingen gelegitimeerd worden door een meerderheid van het volk. Dat kan alleen in een directe democratie zoals in Zwitserland. Het gezwam van onze politici is meestal helemaal losgezongen van juist mainstream Nederland. Alleen links, zoals SP die een duidelijke pro-zielige doelgroepen politiek bedrijft blijft de rest van de particratie steken in partijclientelisme en eigen-carriere belang waardoor 40% van de bevolking zich niet vertegenwoordigt voelt en de rest maar tendele. Dit stukje slaat nergens op en fiets door des poedels kern zonder een zinnig woord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 m44

Ik heb geen hekel aan diversit’e. Wel aan gemakzucht en draaierij.

Te makkelijk, @rene #2 maar deze is ver naast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter

@4: Hoe ver naast dan precies?
Wordt er niet gespindocterd aan politici?
Heeft dat geen invloed op hoe de kiezers naar politici kijken?
Zou het invloed hebben op hun stemgedrag?

Msschien vind je dit wat te “licht amusement”, een kunstje met een minimale K en daarom niet passen bij het beeld dat je van Sargasso hebt?

Er zijn wel meer dan 7 moderne plagen. Wellicht zijn er die harder het moderne leven tesiteren dan de voorbeelden waarmee Ippekrites aankomt.
Ik ben echter wel van mening dat de tot nu toe aangehaalde plagen (inclusief de spindocters) zeker irritante vlekjes zijn. Maar, zoals ik zei, da’s maar een mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Peter

tesiteren moet teisteren zijn, excuus….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 m44

Karl Rove en Don Rumsfeld, dat zijn spindoctors. Goebbels was een halve. Wat we hier hebben mag die naam niet hebben.

“Spindocters zijn geen adviseurs maar fysiotherapeuten”. “De kiezer herkent niets menselijks meer. De spindocter is een moderne plaag.”

Dit is allemaal gewoon rare koeiepoep in de knoeisoep.

Heeft Balkenende een spindoctor ? Wouter Bos ? Geert Wilders ? Mark Rutte ? Femke Halsema ? Jan M. ? Rita Verdonk ?

Nee. Ik ken alleen de voornaam van die van de laatste (Kaj) en die hoeft niet zo gek veel bij te spinnen bij Rita. Campagnestrateeg, media-adviseur. Niks mis met die functie.

Het zijn de politici op het podium die zichzelf moeten verkopen. Niet in de vriendenkring, maar juist daarbuiten. Zo aantrekkelijk mogelijk, zo ontspannen mogelijk, zo aanvaardbaar mogelijk. Een leugen wordt snel gezien. Verkramping wordt je dood.

Geldt dit hier al, in Amerika nog dubbel zo hard. Wie denkt dat je zonder adviseurs een heel eerlijk en menselijk overkomende man als John Kerry het tegen George Bush laat opnemen is niet wijs. Maar Kerry had die adviseurs wel, liet zijn oren naar hen hangen, liet dus sterke punten nog eens extra zien en verloor toen omdat hij naliet GB verbaal op zijn bek te slaan. Al Gore same story.

Het probleem is vanaf het begin fout gesteld. Een verkiezingsrace wordt niet gewonnen door spindoctors. Een verkiezing kun je verliezen door foute adviseurs. Spindoctors hebben een speciale functie buiten de verkiezingen om : ze manipuleren een dociele pers.

Het is gewoon onzin om spindoctors te behandelen en te verketteren zonder een enkel woord aan de media te besteden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 hemaworstje

je eerste zin is al compleet ruk.
Politici zijn een zegen, hoe krijg je het in godsnaam zo een ondoordachtige zin door je strot.
Noem er eens 1 op in nederland. Drees?

soory hoor, maar wederom zijn de stukjes van een middelmatig mavo niveau waar ik als oude rakker de stevige rambam van krijg, schrijf dan niets.
Spindocters = een trendy woord ,GS schopt er tegen wees geen trendvolger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 bjel

Wat #3 zegt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Tim

“Liever blijf ik veilig en met schone handen aan de kant een potje kankeren.”

volgens mij geldt dit ook voor een aantal reaguurders hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dewy

Balkenende had ook ook een spindoctor bij de laatste verkiezingen, Jack de Vries, de man achter het u draait en u liegt. Dat was niet spontaan maar keihard uitgedacht toen uit peilingen naar voren kwam dat Bos niet betrouwbaar genoeg overkwam. Er wordt hier net zo hard gespind als in de vs. Van waar toch altijd die onnozelheid dat het in Nederland veel minder smerig is als in de VS, dat blijkt achteraf altijd een illusie te zijn geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 caprio

@M44: “die hoeft niet zo gek veel bij te spinnen bij Rita”

Jij weet echt helemaal niks he? Nadat Die Kaj van de Linden, deze Amerika geile Amerika trend follower, eerst Fortuin spindocterde totdat ie er dood bij neerviel, spindoctert ie nu Verdonk totdat zij er bij neervalt. LPF, TON, vanDerLinden is zo Amerika geil dat ie iedereen zou nemen, als er maar ge-Amerikaniseerd kan worden, letterlijk als je wilt weten met welk program TON gaat komen als ze er ooit uit komen, dan hoef je alleen maar naar Amerika te kijken, naar Obama bijvoorbeeld, je zult niets nieuws vinden bij TON dan bij degene die de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen, want dat gaat vanDerLinden na-apen. TON is voor pro-Amerika na-apers, dat dat toevallig in Nederland moet zal m een worst zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 plofkip

Wat een vreselijk slap gelul zeg. Nummer 1 plaag: Halfgeleerden die menen hun ontzettend ondoordachte kletspraat aan de man te moeten brengen. Ik verdenk Ippekrites ervan er ook gewoon geen woord over gelezen te hebben. Over dit onderwerp. En dan toch kletspraatjes maken…

Voor mij is Steeph gewoon de sterspeler van Sargasso. Die trekt de volledige intellectuele kar, leest rapporten enzo en brengt gewoon wat materiele lading aan dit gebeuren hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Peter

Aha, rapporten enzo…
Altijd handig als je zelf wat hebt gemist.

Nu is spindoctoring geen wijd verbreid fenomeen in Nederland. Maar één enkele teek kan al een plaag zijn.

Maar het heeft al jaren links en rechts de aandacht:
Zijn er wel spindoctors aan het Binnenhof
En hebben ze eigenlijk wel
enige macht

Slechts weinbig partijen maken er gebruik van. Maar het CDAheeft er al succes mee geboekt.
Zozeer zelfs dat Balkenende zijn spindoctorterug wil.
Vooralsnog is het wel een goed teken dat de PvdA weigert de spindoctors van ministers te betalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 m44

@dewy en caprio, kan zijn, maar ik blijf het etiket spindoctoren erg overdreven vinden. En het stukje zwak.

 • Vorige discussie