7 moderne plagen: 1 projectontwikkelaars

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weekendlogo123.jpgProjectontwikkelaar, een modern beroep. Ooit ontstaan als een intermediair tussen de bouwmeesters van de overheden en/of private investeerders, de betrokken instanties en de uitvoerende aannemers. Als beroep is de projectontwikkelaar meestal een technisch architect of bouwkundige. Door de schaalvergroting zijn er specialistische organisaties ontstaan, zelfstandig of als onderdeel van een aannemingsbedrijf of een architectenbureau. Als ik het hier over projectontwikkelaars heb bedoel ik deze maatschappelijke functie en niet het beroep.

Aanvankelijk verwelkomde de overheid het verschijnsel projectontwikkelaar, omdat zo de mogelijkheid ontstond werk en verantwoordelijkheid af te wentelen op de private sector en daardoor eigen falen te verbloemen. Maar al in de jaren zestig ontstonden problemen toen projectontwikkelaars massaal grond opkochten in de wetenschap (omkoping?) of verwachting dat de overheid daar wilde gaan bouwen. Zij eisten dan de uitvoering van het werk op in ruil voor een snelle overdracht van de grond. Deze praktijken hebben het verschijnsel een slechte naam bezorgd.

Projectontwikkelaars komen zelf met de meest lucratieve initiatieven. Zuidassen, winkelparadijzen, stadsvernieuwing, nijverheidslinten langs de snelwegen, als het maar geld oplevert, desnoods door langdurige leegstand. Die plannen worden steevast in een prettige ambiance gepresenteerd aan hoge ambtenaren, wethouders en zonodig zelfs de gemeenteraad. Wat leuke snoepreisjes naar voorbeeldprojecten in het buitenland verdringen de meeste vragen en het geweten tenslotte naar de achtergrond.

Projectontwikkelaars leggen ook ernstige beperkingen op aan het realiseren van bepaalde bouwdoelstellingen. In de woningbouwsector valt het meest te verdienen aan de duurdere koopwoningen. Geen enkele projectontwikkelaar zit te wachten op starterswoningen, groepswoningen, bejaardenwoningen en betaalbare sociale woningbouw. In het onderhandelingsspel met de overheid weten zij altijd de goede kaarten te trekken.

Wie in privé opdrachtgeverschap een vrijstaande woning van een standaard type laat bouwen is meestal heel veel minder kwijt dan wanneer zo’n pand van een projectontwikkelaar wordt gekocht. Er blijft dus dik geld hangen aan een strijkstok. Voor een deel gaat dat geld naar lobbyen en smeren van de overheid. En dat zijn onfrisse zaken. Een nog groter deel verdwijnt in de zakken van de projectontwikkelaar.

De burger is uiteindelijk de dupe. Als de startprijs van een woning al te hoog uitvalt, dan wordt deze natuurlijk nog veel hoger door de marktontwikkelingen. Bepaalde typen woningen blijven zeldzaam, waardoor zij ook weer duurder worden. Ik wil de overheid zeker niet vrijpleiten van deze woningmalaise, maar projectontwikkelaars zijn beslist een deel van het probleem. Kortom: de overheid is een plaag van alle tijden, maar projectontwikkelaars zijn een plaag van deze tijd.

[poll=173]

Reacties (28)

#1 RennieB

Ook projectontwikkelaars zijn van alle tijden…

Signor Machiavelli was acquainted with Maestro Leonardo da Vinci. They were friends who also collaborated on projects for the Florentine Republic. Surprisingly, most of these endeavors failed, which is difficult to imagine with these two great intellects.

“Leonardo da Vinci and Niccolò Machiavelli probably first met in the town of Imola during 1502. Their paths crossed at the court of Cesare Borgia, where–for different reasons–each was in residence from October through the end of the year. Leonardo had taken a position as Borgia’s military architect and engineer. Niccolò, second chancellor of the government of Florence, was on a diplomatic mission to keep an eye on the unscrupulous Cesare…

Most of the projects on which Leonardo and Machiavelli collaborated were failures. The ditches intended to divert the Arno at Pisa collapsed because of a combination of incompetence and bad luck. The project was abandoned amid recrimination and criticism of its cost, ending any hope of implementing Leonardo’s broader plan to make Florence a seaport.”

Maar to the point:

Pek en veren en op het meest brakke paard het dorp uitjagen, samen met de woning corporaties. Dan de pensioenfondsen deze woningen laten beheren en ontwikkelen. Wordt van je huur ook je pensioen betaald… BRILJANT!!!

 • Volgende discussie
#2 S’z

Mooi concept. Benieuwd naar de volgende 6. Merchant bankers, consultants, IT-communicatoren, juristen, ingenieurs, architecten … veel is nog mogelijk. En iets zegt me dat (klikmelink) nog gaat opduiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 S’z

Ooit ’s een documentaire gezien over hoe merchant bankers aanspreekbaar mogen worden geacht voor veel foute ontwikkelingen in de wereld …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 lmgikke

@2 Bankers en (draaideur)consultants I agree,

Juristen en ingenieurs niet. Die mensen weten veel (Juristen) of kunnen echt nog rekenen (ingenieurs).

Zonder ingenieurs zaten we nog in in de middeleeuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 RennieB
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 RennieB
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Tim

@S’z
Ingenieurs?? Ga ergens een boom neuken a.u.b. Zonder ingenieurs zaten we idd nog in de middeleeuwen: geen tv, pc, internet, telefoon, vrachtschepen, auto’s, (muziek)cd’s, films, MRI, enz.

@Imgikke
Juristen zou ik bovenaan zetten. De enige ervaring die ik met juristen heb is dat ze compleet incompetent zijn en dat ik met een beetje leeswerk de wet soms beter kan interpreteren. Ok, die juristen kostten “slechts” 300 euro/uur (ironieteken). Het is net als met economen: er studeren er veel te veel van af en die moeten allemaal een goedbetaalde baan krijgen. Het gevolg: juridisering van de samenleving. En het gevolg van te veel economen zijn o.a. woekerpolissen. Iemand moet die salarissen betalen en dat zijn wij, de rest van Nederland. (Vaak via onze pensioenen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tim

@S’z
Minstens 50% van onze economische groei komt van technologische verbeteringen. Dat is dus ongeveer 5% van de bevolking die voor 50% van de economische groei zorgt. Jouw koopkracht groei. En dan heb ik het nog niet eens over alle gigantische verbeteringen (wasmachine i.p.v wastobe) die je voor hetzelfde geld kan kopen. En dat noem jij een plaag? Ga je schamen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 InvertedPantsMan

“Je bent het nadeel van de fantasieloze eenheidsworst vergeten”

De gene die in de praktijk (zoals ik hem meemaak) meestal schreeuwt om eenheidsworst is juist de projectontwikkelaar. (gelijk na de aannemer) eenheidsworst verkoopt immers het makkelijkst. Het idee dat project ontwikkelaars gemiddeld uit de bouwkundige hoek komen merk ik ook niet zo veel van. Het zijn handelaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: en maffiamaatjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 larie

Niet allemaal..mijn vorige werkgever in Amsterdam was er zo een (een grote zo niet de grootste ) ..niets mis mee. Ik moest vaak naar de Bijlmer van hem om mensen die een zwak moment hadden maar hun “straf” erop hadden zitten een opleiding en kans te geven.

Wel raar door die gangen met al die sleutelbossen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 richard

Ik zie de titel en ik denk: Dat is IkBenKrietiesj.

En jawel hoor.

Even doorscannen: Inderdaad. Geen hol ene jota van begrepen.

Geld is slecht, boe boe aan de kapitalisten en mensen die er voor werken: Nou die vragen er om! Vuighe burghers! Luistert naar de Socialistischen Meeschter!

Tegenstelling (*):
– Doordat we projectontwikkelaars hebben in nederland zijn de woonlasten gehalveerd. (**)

(*) Eentje die wel hout snijdt
(**) Voor de gewone burger. Niet voor elitaire linksmensen als IkBenKrietiesj

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 InvertedPantsMan

“Doordat we projectontwikkelaars hebben in nederland zijn de woonlasten gehalveerd”

LOL mijn zaterdag begint weer kostelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 S’z

@2+#8 qua ir’s : mes excuses, veel te kort door de bocht. Uiteraard, zonder ingenieurs geen bruggen, geen ‘kunstwerken’, geen wereldwonderen, enz. – het palmares is onuitputtelijk. Dito architecten. Waar ik het soms wel moeilijk mee heb is de zgn. “ingenieursmentaliteit” die aan de haal gaat met nutsbedrijven. Geen bereidheid tot dialoog. Bv. in de NMBS wij doen de treinen optimaal rijden, en of daar nu klanten op moeten zitten … Een beetje het “Fawlty Towers” syndroom, “u mag al blij zijn klant te zijn van onze perfecte organisatie, val ons nu niet lastig met uw klanterig klant zijn”.

Dito met juristen die vooral bezig zijn vast te leggen waarom iets niet mag (angstmentaliteit) ipv te organiseren waardoor dingen mogelijk worden. Laat ik het hier bij “notariaat” als trefwoord houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 S’z

@#6 Google.be ligt al meer dan 30′ plat en YouTube is ook onbereikbaar …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 S’z

En dus ook moeite met playback Zeitgeist, voorlopig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Ippekrites zelf

@12 Blijf kijken Richard, het wordt nog véél erger(lijker).

@2 Bedankt voor de tips S’z, ik moet nog 1 postje invullen, misschien doe ik er iets mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 RennieB

@ S’z, # 2, Centrale bankiers als eerste, gevolgd door alle hedgefundmanagers, financieel consultants en de rest. Het enige wat deze lieden doen is het hedgen van jouw en mijn productiviteit. Daarna alle economen, met smoke en mirrors verdoezelen dat moderne economie niets anders dan een frauduleuze monopolie is…

Ingenieurs zijn onmisbaar maar hoeveel van de door # 7 genoemde zegeningen zijn onmisbaar gebleken voor een bestendige samenleving? Niet één…

@ S’z # 15/16, Zeer de moeite waard, Zeitgeist, een echte eye-opener….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 S’z

((Wel, ik heb het in #14 dan ook over bruggen bouwen, burgerlijke bouwkunde is ook een heel sociaal woord zolang er enig Erwin Braun gebruiksgemak bij komt kijken. Daar schortte het vroeger al ’s aan in de ingenieursopleiding.))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 InvertedPantsMan

Wat dachten jullie van telemarketiers? Een ware plaag voor de productiviteit binnen elk klein bedrijf. TV predikers, paragnosten, notarissen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 InvertedPantsMan

O wacht, ik vergeet de lobbyisten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 S’z

Tja, de notarissen zelf kun je het niet verwijten, maar het notariaat is ergerlijk. Edoch, dat de politiek de wetten dan aanpasse en de feodale gebruiken in dat wereldje modernisere !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 InvertedPantsMan

Ja notarissen heb ik zeer gemengde gevoelens over.

Maar speciaal voor richard: de lobbyist, wier beroep het is voor hun bedrijf(stak) gunstige voorwaardes en subsidies bij overheden los te peuteren. m.a.w. het verstoren van markten door het corrumperen van beleidsmakers!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Tim

#14
zo kan ik me er wel in vinden, maar de voordelen zijn nog steeds vele malen groter dan de nadelen. Er wordt trouwens aan gewerkt.. ethiek is de laatste jaren een verplicht onderdeel op de TU Delft. (dat is niet precies wat je bedoelt, maar het is een begin)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Tim

We vergeten de Nederlandse medisch specialisten, die ten opzichte van de rest van de wereld het minste werken en het meest verdienen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 cabron-a

jongens en meisjes wat een treurnis.
projectontwikkelaars springen in de gaten die onze overheden voor ze scheppen. wat is er nou een grotere plaag: bedrijven die zich inzetten om geld te verdienen of stads- en rijksbestuurders die te onkundig, angstig, laks zijn om onze gedeelde ruimte op zinvolle wijze in te richten?
lekker samen projectontwikkelaars afzeiken is heerlijk, maar neem dan al die vastgoedtechnisch zachtgekookte eieren in colleges en staten ook eens mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 S’z

Dets naais, #24.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Vast Goed

@26: exact.

En verder een topic van zo’n bedroevend laag niveau dat me de lust tot inhoudelijk reageren ontgaat. Hier een idee voor het 2e topic in de serie:
“Boe tegen de anderen, lang leve de autarkische maatschappij! Weg met …[vul willekeurig beroep/vak/kunde in]”

 • Vorige discussie