1. 1

  Wat is geloof toch een heerlijk iets? Soms voel ik me echt alsof ik van een andere planeet afkom en hier een of andere primitieve samenleving heb ontdekt die bestudeerd moet worden, maar waar je verder weinig hoop voor hebt dat het ooit iets wordt.

 2. 2

  Abhorsen, probeer te relativeren: die demonstranten spreken niet namens álle gelovigen.

  Dit artikel spreekt van “honderden” moslims. Dat is niks in een land van meer dan 200 miljoen moslims.

 3. 5

  @4, Wat ik bedoel is dat het al jaren, decenia zo is dat de invloed van gelovigen direct tot gevolg heeft (in mijn visie tenminste) dat er veel mensen aan Aids dood gaan. Dit door hun totaal onredelijke “condoms zijn evil” standpunt. De Paus, zeker de vorige heeft in dat opzicht volgens mij ook redelijk wat bloed aan zijn handen kleven “so to say”.

  Als de Moslims de zelfde kant opgaan als de Christenen, al begint het klein, dan is dat zeker geen goeie ontwikkeling.

  Je kan het wel weg relativeren, maar zie de schade die in dit opzicht het Christelijk geloof al gedaan heeft in Afrika. Dit berichtje is waarschijnlijk maar een klein tipje van de ijsberg van hoe het Moslim geloof het zelfde kan veroorzaken in Azië.

 4. 6

  @ 5:

  Met je eens. Dan vind je Mbeki, vanuit niet-religieus standpunt, ook walgelijk neem ik aan.

  Beetje simpel dus om van de opmars van AIDS een religieuze kwestie van te maken en jezelf d’r nogmaals van te overtuigen dat geloof niet deugt.

 5. 7

  @6: Het is absoluut natuurlijk geen ‘religieuze kwestie’. Maar ik denk dat de bewering dat de paus het erger gemaakt heeft door twintig jaar lang te beweren dat het gebruik van condomen slecht is zeker hout snijdt. En ik vind ook dat je hem dat dan wel kwalijk kan nemen.

  En ja Mbeki is net zo erg.

 6. 8

  @6, Alleen maar omdat er nog meer idioten, ook zonder religieuze, inslag ook zulke beweringen doen maakt zij die het vanuit religieus oogpunt doen niet minder erg.

  Ik krijg trouwens bijna het gevoel dat je mensen die voor een groot deel voor de Aids epidemie verantwoordelijk zijn aan het goedpraten bent. Waarom?

 7. 9

  De Paus verantwoordelijk stellen voor de Aidsdoden in Afrika is enigszins belachelijk. Het virus wordt daar vaak verspreid door verkrachtingen en prostitutie. Denk aan mensen die geloven dat je door het neuken van een maagd geneest van hiv/aids.

  Dat zijn nou niet bepaald dingen die de Paus goedkeurd, niet? Denken jullie dus dat deze mensen zich wel verantwoordelijk zouden gedragen als die man daar ver weg zou zeggen dat je condooms moest gebruiken?

  Wel een beetje realistisch blijven, jongens. De Aids-epidemie in Afrika was net zo groot geweest als er een Paus was die het gebruik van condooms wel tolereerde.

 8. 10

  Ik wil de ‘schuld’ absoluut niet bij de paus leggen. Ik ben het alleen wel met Abhorsen eens dat ie vast niet geholpen heeft. Zijn invloed zal vast niet heel groot zijn geweest, maar ook niet helemaal nul. Er wordt door veel mensen naar hem geluistert, ook in Afrika.

 9. 11

  @9, Sorry maar ik denk dat je wat te niave bent over de invloed van de Paus. Natuurlijk is het niet enkel zijn schuld. Maar zijn invloed, zeker in Afrika (waar enorm veel Christenen wonen) is zeker groot. Er is ook in het verleden veel kritiek geweest op het Vaticaan omdat ze acties om condoms te verspreiden, etc. tegenwerkten.

  Hier mogen we dan redelijk onkerkelijkt zijn, in Afrika woont misschien nu wel de grootste groep Katholieken (weet het niet zeker, de groep is in iedergeval enorm groot) en hun geloofsbelijdenis is vaak op een iets “simpelere” manier. Wat de Paus zegt heeft wel degelijk een serieuze impact op deze groep mensen.

  Laatst was er op de RKK ofzo nog een aardig programma waarbij een Afrikaanse predikant in Nederland kwam ter uitwisseling. De felheid, de “ziektes zijn je eigen schuld”, zelfs “armoede is je eigen schuld omdat je niet genoeg in god gelooft” deed de Nederlandse kerk die hem binnen haalde best even schrikken. Dat blijkt in Afrika echter redelijk normaal te zijn. Er zijn daar veel extreme predikanten die de Bijbel eigenlijk net zo lekkerlijk nemen en het gezag van bijv. de Paus zeer serieus nemen. Geloof is daar geen bijzaak, geen nuance, maar de algehele leidraad, het centrum van iemands bestaan. Daar hebben de anti-condoms en eigenlijk bijna pro-aids ideeen van een Paus dus wel degelijk invloed.

  Natuurlijk is het niet zo dat zonder de Paus en Co. alles geweldig zou zijn. Maar om hun invloed, of de invloed van geloof als niet significant af te doen? Dat is in mijn ogen nog al typisch Nederlands. Wij zijn het niet meer gewent nu, maar geloof is levens bepalend voor waarschijnlijk nog altijd de meerderheid van de mensen op aarde. En ja, als er geen geloof was geweest had men wel wat anders gevonden hoor… dat weet ik ook wel.

 10. 12

  Nogmaals, denk je dat verkrachters en prostituees, de grootste verspreiders van hiv/aids, dit niet zouden doen als de Paus zou zeggen dat condooms zouden mogen?

  Ik zeg dat dat geen zak zou uitmaken.

 11. 13

  Komop, alle aids wordt niet door verkrachters en prostituees verspreid. De invloed van wereldleiders zoals de Paus maakt wel degelijk uit. Nee, niet alles, maar het is zeker een onderdeel (belangrijk onderdeel zelfs) van het probleem. Niet het enige nee, maar ook zeker niet bestaand.

  Ik denk zonder het taboe rondom sex, taboe op condooms, etc. dat Aids inderdaad een heel stuk minder zou zijn. Daar kunnen geen verkrachters en prostituees tegenop. Of wou je beweren dat inmiddels meer dan 50% of zelfs hoger van een bevolking allemaal besmet zijn door verkrachters en prostituees?

 12. 14

  Niet alle Aids, Abhorsen, maar wel een groot deel kan worden toegeschreven aan systematische verkrachtingen en gedwongen prostitutie, ook onder invloed van de fabeltjes die over de ziekte de rondte doen.

  De slachtoffers hiervan verspreiden het weer bij bijv. hun man en geven het door aan hun kinderen.

  Daar helpt geen Paus tegen.

 13. 15

  Wat je dus zegt is dat Aids voor een gedeelte de wereld is ingeholpen door verkrachtingen en prostitutie. Daarna echter door onveilige sex brengt men die Aids weer verder over. Dat laatste puntje is dus waar de Paus weldegelijk invloed heeft.

  Ik weet niet precies hoe hoog het is, maar ik heb begrepen dat in sommige Afrikaanse landen het aantal besmettingen ver over de 50% van de bevolking is. 75% of meer zelfs? Dat komt echt niet alleen voort uit verkrachtingen en prostitutie (en daarna brave huisvaders die weer terug gaan om moeder de vrouw te besmetten alleen). Overigens zou de bezoeker van een prostituee misschien anders ook wel om een condoom vragen?