3 Dubbele Gel in Vagina beschermt tegen HIV-1

rhesus macaqueUit een experiment met rhesusaapjes door Bristol Myers Squibb (BMS) blijkt dat een gel bestaande uit 3 verschillende componenten (BMS-378806, CMPD167 en C52L) vrouwen mogelijk kan beschermen tegen besmetting met het HIV-1 virus (SHIV-162P3). Het HIV-1 virus is de dominante variant in de wereld en wordt vooral door heterosexuele onbeschermde sex verspreid. Gelukkig veroorzaakte het gel dit keer geen vaginale schade, zoals in eerdere onderzoeken waarbij vaginale medicatie de schede ongelukkigerwijze bleek weg te branden. Bovendien was het mengsel zelfs na 6 uur nog 50% effectief, ideaal voor een avondje stappen dus.

In totaal hadden de onderzoekers 79 rhesus aapjes nodig om tot hun voorlopige conclusie te komen. De publicatie vermeldt helaas niet hoe het nu met de beestjes gaat, die zich vrijwillig ter beschikking hadden gesteld om de vooruitgang van de wetenschap en het genot van de vrije sex te dienen. Ook vermeldde het onderzoek niet of de gel nog een beetje glijden wil, meer onderzoek lijkt dus vereist.

Links:

 • Wikipedia – HIV
 • HIV subtypes geografische kaart
 • Bristol Myers Squib – financiele resultaten eerste 9 maanden 2005
 • (voor subscribers) Nature – Volledige Artikel
  1. 1

   Als dit puur als voorbehoedsmiddel zou gelden, dan denk ik dat veel mensen hier een probleem mee zouden hebben. Maar het vergroot ook de kennis over de bestrijding van HIV, wat dat betreft is eea al beter te rechtvaardigen. Maar dealniettemin heb ik erg dubele gevoelens bij dit bericht.

  2. 6

   Iets te vlug gereageerd… Van de Paus en alcohol weet ik het niet zo, maar Afrika en de liefde zijn inderdaad valide punten. Van de andere kant zal je zien dat dit middel weer alleen of in hoofdzaak voor de rijke westerlingen beschikbaar is zodat Afrika komt te vervallen. Blijft over de liefde…

  3. 10

   alleen HIV-1 pff.. half werk dus (ook al is het nu 90%)

   blijft schokkend , niet?

   [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d7/HIV_Epidem.png[/img]

  4. 11

   Mooi plaatje inderdaad. Is dat nu gevaarlijk voor Nederland dat Surinamers zo veel AIDS hebben?

   Ik hoorde laatst een interessante documentaire waarin beweerd werd dat in Surinaamse cultuur sex wel openlijk beleefd word maar niet besproken, terwijl in de Marokkaanse cultuur er ondervrouwen heel openlijk over sex gesproken wordt, hoewel het belijden juist weer stiekum gebeurt.

   @bvdbos: liefde = alcohol

  5. 12

   Mij valt op aan dat HIV plaatje dat Turkije geen data beschikbaar heeft. Hmmm, nog een puntje om mee te nemen in de EU onderhandelingen?