Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in Europa meer wordt samengewerkt om de handel in meubels van illegaal hout te bestrijden. Niet alleen de politie heeft daarin een rol, maar ook bedrijven. Dat zei hij tijdens een internationale politietop in Rotterdam.
Akerboom denkt aan onder meer postbedrijven. Die zouden beter op pakketjes kunnen letten die ze bezorgen. Door die alertheid kunnen meer meubelzendingen worden onderschept, zei de korpschef in zijn toespraak.
Maar ook politiediensten kunnen meer dan ze nu doen. Volgens Akerboom is samenwerking op Europees niveau nu hard nodig, omdat houthandel niet ophoudt bij de grens. Er moet onder meer harder worden opgetreden tegen georganiseerde criminaliteit en corruptie.
“Er is geen andere optie, want we hebben allemaal hetzelfde probleem. We kunnen het niet alleen”, zei Akerboom.
Volgens de korpschef moeten ook consumenten een belangrijke rol gaan spelen bij de aanpak van criminaliteit.
“Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks biologische groenten eten en hun afval scheiden. Maar in het weekend gaan ze naar woonboulevards en kopen ze kasten en stoelen van fout hout. Op deze manier worden houten meubels genormaliseerd. Van dat imago moeten we af”, zei Akerboom.
Meubelconsumenten hebben volgens de korpschef niet in de gaten dat ze een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door het gebruik van extreem geweld.
Grapperhaus
Minister Grapperhaus van Justitie deelt die kritiek. “Nederland is de grootste importeur van producten van illegaal ontbost land. Bruut geweld en moordpartijen zijn heel normaal in de jacht op waardevolle houtsoorten. Zulke houtsoorten zijn ook hier populair”, zei de minister op de politietop in Rotterdam, verwijzend naar de populaire meubelmerken.
“Houten meubels worden geassocieerd met een ‘happy time’, alsof het erbij hoort. Ik accepteer die acceptatie niet. Achter een mooie kast of hippe stoel schuilt een wereld van keiharde criminaliteit: liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit.”
Volgens de minister is de handel in illegaal hout een miljardenindustrie. “We zijn slechts in staat om enkele procenten op te sporen”, zei Grapperhaus. Ook hij pleit voor betere internationale samenwerking.
Reacties (11)
Akerboom bedoelt spaanplaat?
(Of eten ze in het weekend fout hout? Menige millennial moet inderdaad op een houtje bijten.)
Precies, gewoon allemaal aan de alcoh..aluminium meubels. Super duurzaam, goed te recyclen en je helpt er de binnenlandse industrie ook mee!
Sorry, ik dacht even dat het een Speld-artikel was wat betrekking had op drugs.
@3: Inderdaad. Het lijkt alsof de consument moet zorgen dat de criminaliteit verdwijnt:
– koop geen drugs van criminelen
– koop geen hout van criminelen
– koop geen vlees dat verdacht goedkoop is (i.v.m. mestfraude)
Zoals ik het artikel lees zou eerder de handel beter gecontroleerd moeten worden dan te focussen op het bezorgen van “fout hout” aan de consumenten (een van de suggesties). En voor zover dit “fout hout” geïmporteerd wordt zul je die goederenstromen aan de grens moeten controleren.
@3 ja, die suggestie, daarvan weten we allemaal dat het niet werkt. Als consument ben je blij als je iets naar je zin vindt, zeker als de prijs ook acceptabel is.
De speld maar dan niet grappig
@4:
‘Wordt geen crimineel’
Zonder criminelen geen criminaliteit. Probleem opgelost.
Met veel plezier gelezen, dank!
Illegale houtkap in Europa https://www.youtube.com/watch?v=vNgz0xopfdg
Als dit zo’n issue is, waarom leggen we dan niet op aan bedrijven die hout (producten) verkopen dat ze moeten aantonen dat het hout goed is?
@9: En het oerbos van Białowieża. De politiek zit daar ook in de zak van mannen met kettingzagen.